Textielpost – Nederland en Frankrijk


MaaikeW: ‘Dit kaartje vond ik in een ariadne at Home toen die 10 jaar bestond. Ik denk dat ik niet de enige ben die nog wel eens terug denkt aan de oude Ariadne, en het verzorgingscentrum waar ik de laatste weken stage liep vanwege mijn studie verpleegkunde, was de oude vertrouwde Ariadne nog volop aanwezig en in bewerking. Ik herkende gebreide knuffels bij verschillende bewoners, maar ook werden ze door bewoners nog steeds gemaakt om weg te geven of om er zelf met plezier naar te blijven kijken. Het is de goede oude tijd geweest van een blad wat het bewaren nog steeds waard is.’


MaaikeW: ‘Dit kaartje nam ik mee vanuit Tresoar toen de merklappencollectie online ging en jezelf merklappen mee mocht nemen om te laten scannen. Ik ben zelf niet het type om uitgebreid merklappen digitaal te gaan bekijken, ik vind het wel leuk om ze in een museum te bekijken. Bij deze digitale Friese merklappencollectie konden dus eigen scans van eigen merklappen toegevoegd worden, die bijdrage is tot nu toe zeer beperkt gebleken en zeker in de categorie zelf ontworpen merklappen. Ik denk zelf dat borduursters nog steeds voorzichtig zijn met eigen merklapontwerpen en ik moet toegeven dat ik hen geen ongelijk kan geven, al staan er van mijn hand wel vier merklappen online. Het blijven toch Tresoars schatten van onschatbare waarde.’

Op je kaart zie je het woonhuis van P.J. Troelstra te Stiens, begin 1900.


MaaikeW: ‘Tien jaar geleden waren we op vakantie en zag ik het Tapisserie de Bayeux. Het is een kaartje wat ik nog niet voorbij heb zien komen bij de textielpost. Ik ben heel erg benieuwd naar alle kaartjes die je in de afgelopen jaren hebt gekregen, ik heb nooit geweten dat het verzamelen van ansichtkaarten tot de tweede meest populaire hobby in Nederland hoort, maar ik kan me er wel wat bij voorstellen! Heel veel succes bij het inscannen van alle textielkaarten de komende dagen voordat de kaarten naar Museum de Kantfabriek gaan: het is een spannende tijd, geniet ervan. Heel veel geluk en gezondheid voor 2014!’

Maaike, jij kon natuurlijk niet weten dat op mijn stapeltje textielkaarten een exemplaar met een detail van het Tapijt van Bayeux van LiesbethS lag te wachten om geplaatst te worden op mijn blog. Hier komt dan ook gelijk haar textielkaart. Misschien is het ook leuk om even naar deze textielpost te kijken.


LiesbethS: ‘In mei dan toch eindelijk het “Tapijt van Bayeux” in het echt gezien. Daar gelukkig voldoende textielkaarten voor jouw collectie, waar ik met plezier aan meewerk. Kaarten zijn leuk om te ontvangen en om te versturen. Groeten uit Gauchin.’


LiesbethS: ‘Met deze op een rommelmarkt opgedoken kaart met katoenhandelaren, wens ik je een vrolijk, gezond en boekrijk nieuwjaar! Groeten uit Gauchin.’

Het schilderij Cotton Merchants van Edgar Degas (1834-1917) dateert uit 1873. Deze textielpost laat het danseresje van Edgar Degas zien.


Miriam: ‘Al heel lang ben ik van plan één van mijn textielkaarten te sturen. Net als jij reis ik niet ver, maar wel heb ik de kaartweeftentoonstelling in Leiden bezocht. Zie ook mijn blog.’

4 gedachten over “Textielpost – Nederland en Frankrijk

  1. @Miriam Klaassen, jaja, ik moet alles bijgewerkt hebben voor a.s. dinsdag!;-)
    Fijn dat je een rechtstreekse link geeft, ik kon hem niet zo snel vinden. Ik zal het in de log aanpassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *