Textielpost – Griekenland, India en Kreta


JacquelineZ: ‘groetjes vanuit Kos! Hopelijk is deze kaart goed voor je verzameling.’

Het is een schitterende kaart Jacqueline, die nog niet in de collectie zat! In tal van traditionele culturen en historische perioden was het niet ongewoon dat mannen een rok droegen. Bekende voorbeelden daarvan zijn natuurlijk de Keltische kilt, de Aziatische sarong en het uniform van de Griekse evzonen. Wikipedia geeft uitleg: ‘Evzonen (Grieks: ???????, enkv. ???????) (letterlijk goed gekleden) is de naam van het keurkorps van ceremoniële wachters van de Griekse president. Zij houden de erewacht onder andere voor het Griekse parlementsgebouw op het Syntagmaplein in Athene.

Het korps der Evzonen is oorspronkelijk ontstaan als koninklijke lijfwacht onder Otto I. Hun opvallende uniform is een verwijzing naar de traditionele herderskleding van de kleften, de vrijheidsstrijders in de Griekse onafhankelijkheidsoorlog. Het werd zo populair dat het nu internationaal bekend is als nationaal symbool voor Griekenland (zoals de Beefeaters voor het Verenigd Koninkrijk).

De Evzonen-outfit bestaat uit de volgende elementen:
– wit katoenen hemd met zeer wijde mouwen
– foustanela (wit katoenen plooirokje)
– boudouri (witte onderbroek; in normale omstandigheden niet zichtbaar)
– lange witte wollen “leggings”, onder de knie opgehouden met gonatoures (donkerblauwe kousenbanden met kwastje)
– fraai geborduurd jakje in donkerblauw fluweel met koperen knopen en lange losse panden aan de schouders
– fesi (een rode muts met lange zwarte kwast)
– tsarouchia (rode lederen klompschoenen met spijkerzolen en zwarte pompons)

In de praktijk dragen de Evzonen het beschreven uniform enkel op zondag en voor plechtige en feestelijke aangelegenheden. Op doordeweekse dagen zie je ze met een eenvoudiger uniform in donkerblauw of kaki, maar alleszins toch met tsarouchia, fesi en foustanella.’


Nathalie: ‘Ik ben benieuwd hoe lang deze kaart er over gaat doen. De slangenbezweerders uit Rajasthan op de voorzijde leken me met hun kleurrijke kleding een mooi voorbeeld van Textiel in India.’

Optredens met levende slangen zijn sinds 1991 verboden in India, maar desalniettemin zijn nog zo’n tachtigduizend slangenbezweerders actief. In 2009 werd door hen geprotesteerd tegen een verbod op het werken met de slangen. Lees hier een artikel en hier.


JokeW: ‘Vorige week ontmoette ik jou op de Biënnale in Rijswijk, waar ik jouw boek over het Burgerweeshuis kocht. Deze week een groet uit Elounda (Kreta). Hier is handwerken nog een sociaal gebeuren, buiten in de schaduw. Het werk wordt verkocht in toeristenwinkeltjes en aan de eigen bevolking.’

Dit soort textielkaarten vind ik o zo charmant. Ze laten zien dat handwerken al jaren een sociaal gebeuren is. Meer voorbeelden van dit soort textielkaarten kun je zien in deze log en hier. Matthijs maakte in Bulgarije foto’s van handwerkende dames.

4 gedachten over “Textielpost – Griekenland, India en Kreta

 1. Berthi, in sneltreinvaart neem je ons mee op wereldreis. Momenteel zijn jouw dagen denk ik gevuld met werk aan je blog. En dan dadelijk nog de tentoonstelling!
  Voor ons lezers is het genieten, dat is zeker.
  Groetjes,
  Tineke

 2. we waren weer heerlijk op reis, voor jou moet dit ook leuk zijn want nu wordt alles weer op nieuw gelezen en samengesteld. de dames op kreta doen wen denken aan de straat van vroegere dorpen waar de huisvrouwen samen zaten te sok-breien, biet zp vrolijk was al tijd zwarte sajet.

 3. @Tineke, dat zie je goed! Op dit moment is voor niets anders tijd dan alleen voor de textielkaarten die voor volgende week dinsdag allemaal op mijn blog horen te staan.
  Het is ontzettend leuk om alle fraaie textielkaarten weer in de handen te nemen en dan realiseer ik me maar weer eens wat een diversiteit aan kaarten er is ontstaan in de loop der jaren. En… heel bijzonder en speciaal dat lezers van mijn blog mij een textielkaart hebben gestuurd, want zonder al die reizende mensen was het project Textielpost niet geworden wat het nu is! Dus, alle dank gaat uit naar de reizende mensen die aan een textielkaart dachten en dan ook nog eens mijn adresgegevens mee op reis namen. Héél hartverwarmend, ik kan niet anders zeggen. Alle dank gaat dan ook uit naar de mensen die een kaart hebben gestuurd. En mensen als jij die zelfs meerdere kaarten hebben gestuurd! Dank, heel veel dank! Nu gaan we uitkijken naar de expositie en ik ben zeer benieuwd hoe het totaalbeeld eruit gaat zien in Museum de Kantfabriek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *