Textielpost – Cuba


Ton Wolswijk: ‘Vanuit Cuba deze fraaie kaart. In Cuba is op textielgebied geen kaart te vinden, maar toen vond ik deze! Toch nog hoop ik een aanvulling voor je collectie.’

Heel bijzonder om deze fraaie textielkaart uit Cuba toe te kunnen voegen aan het project Textielpost! Cuba is een land dat niet voor de hand ligt om snel naar toe te gaan. Ton reist veel en naar verre landen om daar ook te fotograferen zoals je kunt zien op haar website. In Cuba maakte Ton eveneens foto’s waarvan ik er enkele laat zien.


Ton: ‘Naaiateliers zijn kleine eigen bedrijfjes. Ze maken kleding na die gestuurd wordt vanuit USA door gevluchte familieleden. Dus kleding voor de lokale markt. Er wordt niet veel geld mee verdiend, maar iedereen krijgt per maand ongeveer hetzelfde salaris of je nu bakker of arts bent! Er wordt wel veel aan ruilhandel gedaan. Dus bijvoorbeeld naaiwerk ruilen tegen eten en/of andere zaken of diensten. Eigenlijk illegaal, maar iedereen doet het, want anders kom je tekort!!! Iedereen woont in huizen die op instorten staan, want vanaf dat de Amerikanen weg zijn gegaan uit Cuba is er geen geld meer voor groot onderhoud aan huizen. De foto van het naaiatelier is gemaakt in Santiago de Cuba.’


Ton: ‘De bordurende man kwamen we tegen in Trinidad. Hij had daar een eigen winkeltje en verkocht zijn borduurwerk voornamelijk aan toeristen. Ook hier weer met plaatselijke bevolking ruilhandel! Hij was buiten bezig met een tafelkleed en hij zat op een stoel met een kapotte zitting, vandaar dat stuk stof op de stoel! Verder heb ik geen bordurende mannen gezien.’


Ton: ‘In Havanna heb ik de foto gemaakt van de naaimachinehandel. Van prijzen heb ik geen idee, het is moeilijk om met de bevolking een echt gesprek te voeren. Hun Engels is zeer beperkt, alleen hun eigen Cubaans-Spaans, en dat is voor mij met mijn paar woorden Spaans niet te doen om dan een echt gesprek met hun te voeren. De bevolking is arm maar heel vrolijk en gastvrij ook naar de toeristen. Ze zijn dol op muziek(maken).’

5 gedachten over “Textielpost – Cuba

 1. en dan mopperen wij soms op onze super machine die alles kan, van knoopsgat en zoom tot borduurwerk, blinkend wit met goede lampjes en naalden met te kleine ogen , S ben benieuwd naar de oogst van morgen Basjeorteren maar weeer

 2. en dan mopperen wij soms op onze super machine die alles kan, van knoopsgat en zoom tot borduurwerk, blinkend wit met goede lampjes en naalden met te kleine ogen , S ben benieuwd naar de oogst van morgen sorteren maar weer

 3. Hoi Berthi,

  Nog even: ze maken de kleding NA die vanuit de USA gestuurd wordt,

  Leuk om mijn foto’s zo op je blog te zien.

  Gr. Ton

 4. @Basje, mijn computer werkt op dit moment niet echt mee. Er zijn problemen. Hopelijk gaat het Matthijs lukken om het euvel op te lossen. De scanner staat aangesloten aan mijn computer. Lastig dus. Even afwachten vandaag…

  Mijn mails kan ik op dit moment niet lezen en beantwoorden.

 5. @Ton Wolswijk, verkeerd gelezen en begrepen. Ik ga het nu meteen aanpassen. Ik neem binnenkort nog contact met je op.

  Ik heb gisteravond de andere foto’s uit Cuba bewonderd op je site! Erg mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *