Textielpost – Ierland II


SonjadV: ‘De trui komt oorspronkelijk van de Aran-eilanden en werd daar door de vrouwen gebreid. Nu ook te koop in Ierland zelf, maar dan is het geen echt handwerk meer. De patronen zijn verschillend en hebben allen een betekenis. Midden en mouwen zit volgens mij “Moss” en dat staat voor gezondheid en vruchtbare aarde. Dan “the cable” voor visserstouw en daarnaast denk ik de “Trellis”: smalle wegen omgeven door stenen muren. Als ik weer terug ben in Ned. zoek ik nog verder en stuur u dan een mailtje. De rest van de beelden ziet u hieronder staan (traditional thatched cottage). Groetjes vanuit (een overwegend droge vakantie) een prachtig land!’

SonjadV: ‘Ik had twijfels bij een patroonsteek, vandaar nog een aanvullende e-mail. Ik denk dat de steken die aan weerszijden van de kabel gebreid zijn “The Diamond” is en deze steek staat voor: “succes en fortuin”. Op de kaart heb ik gezet dat het “The Moss” is. Ik moet er wel bij zeggen dat de kaarten niet in overvloed aanwezig zijn, maar zo blijven we alert.’ In een eerdere textielpost staat eveneens te lezen over de Aran truien en wel hier.


Anne: ‘In Ierland maken ze de mooiste dingen van hun wol. Natuurlijk gebreide truien, maar ook geweven dekens en zo. Er zijn alleen geen kaarten te vinden van deze handwerkactiviteiten. Vandaar deze waarmee het proces start. Overigens is de wol heel erg zacht, een beetje mohair-achtig.’

2 gedachten over “Textielpost – Ierland II

  1. Wat weer een serie kaarten! Leuk die van de Muppets en mooi kant uit Valencia.
    Maar in Ierland heb je ook de Ierse trui al komen daar wel weer veel bekende patronen in voor.Heb vorig jaar nog een heerlijk warm wollen vest gekocht met verschillende patronen er in gebreid-hand gebreid voor weinig geld.
    Op veel plaatsen staan nog steeds de lege vervallen huisjes van hen die naar Amerika zijn vertrokken na de cholera en de slechte aardappeljaren.Ook deze huisjes kom je nog tegen en het karretje is nu voor de toeristen om een rondritje in te maken.
    Kom je nog op tijd klaar Berthi voor de tentoonstelling? Succes!
    groetjes,Truus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *