Textielpost – Tsjechië en Duitsland

Thijmen maakte met zijn vrienden afgelopen zomer een stedentrip door Europa. Krakau, Budapest, Praag en Berlijn stonden op het programma. Een textielkaart uit Polen en Hongarije zie je in deze log. Vandaag komen zijn kaarten uit Praag en Berlijn aan bod.


Thijmen: ‘Op de kaart zie je Franz Kafka (1883-1924), ik kende hem niet, maar kocht meer vanwege de kleren. Vandaag is weer de laatste dag in Praag. Ik vond het een mooiere stad dan 5 jaar geleden, wel veel meer toeristischer dan andere steden.’

Op de kaart zie je Franz Kafka met Felice Bauer. In 1912 ontmoette hij de Berlijnse Felice Bauer (1887-1960). In de vijf jaren die volgden ontstond een intensieve correspondentie tussen Kafka en Felice. Af en toe ontmoetten beiden elkaar, wat tweemaal leidde tot een verloving. Van de kant van Kafka was het vooral een platonische liefde, die hij voornamelijk in stand hield via zijn brieven. Gaandeweg besefte hij, hoe moeilijk een traditioneel huwelijksleven zou zijn met de veel ‘aardsere’ Felice, vooral bij zijn neiging zich op te sluiten achter zijn bureau; hierdoor liep de relatie in 1917 uiteindelijk stuk.


Thijmen: ‘Vandaag is de eerste dag in Berlijn en het maakt veel indruk op mij, zeer mooie stad! Deze kaart heb ik gekocht in de Ampelmann winkel, het beroemde verkeerspoppetje. Een uitgebreider verslag volgt thuis!’

Het danspaar is getekend door Heinrich Zille (1858-1929) in 1925: ‘Im Früling unter Bäumen, so mancherlei zu träumen, ein Mägdelein zur Seite, dann geh’n die Sorgen pleite!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *