Textielpost – Nederland (merklappen en stoplap)


ClaartjedK: ‘Een van de vele NCH kaarten.’
Voor wie de afkorting NCH niet kent: NCH staat voor het Nederlands Centrum voor Handwerken dat in Breda was.
Het schilderij met de titel ‘Voor de spiegel’ dateert uit 1922 en is van Nicolaas van der Waay. Een Zeeuwse schone kijkt tevreden in de spiegel. Links van haar hangt een stoplap, misschien zelfs door haar gemaakt.


Jan en LenyR: ‘Geen spannende uit het buitenland. Las het gisteren in je boek. Gefeliciteerd! We zoeken verder.’
Je ziet een van de vele merklappen die Leny al borduurde. Deze Friese merklap maakte zij in 1989. Dit jaar is de Friese merklap flink onder de aandacht geweest. Je kunt het hier nog eens lezen.


ClaartjedK: ‘Het boek krijgt een plaats in de TAA bibliotheek. Deze merklap is ontworpen door Mary Korthals Altes-s’Jacob ter gelegenheid van de fusie tussen Tesselschade en Arbeid-Adelt. Een echte textielkaart.’

8 gedachten over “Textielpost – Nederland (merklappen en stoplap)

 1. Leuk dat het onderdeel Merklappen ook vertegenwoordigd is in je collectie Berthi dankzij Leny en Claartje!

 2. Berthi wat leuk..zo komen we de schilder van Waaij weer tegen die ook dat prachtige Schilderij van de Kerkgang van de Burger weeshuismeisjes maakte en waar jouw boek over gaat.
  Trouwens……de plaat zoals de 1e kaart die je laat zien van de Vrouw in dracht voor de spiegel met Stoplap staat toch ook op de 1e pagina van het boek “Door ons gedaen”?? dit zag ik hier in de kringloop op Barendrecht voor 65 euro ze denken zeker dat het ANTIEK is.
  Of staat het in het boekje “” Door Mijn gedaen”” ik heb ze allebei maar kan het even niet nakijken want….weer eens uitgeleend.

 3. @Lupineke, absoluut een prachtig schilderij. Nicolaas van der Waay heeft sowieso schitterende schilderijen gemaakt waaronder verschillende portretten van burgerweesmeisjes uit Amsterdam, zoals de Kerkgang.

  @MaaikeW, de diversiteit aan textielkaarten is enorm en dat is zo ontzettend leuk. Vandaag vielen er drie erg leuke textielkaarten van jou op de deurmat! Heel veel dank. Textielkaarten retour volgt… Ik ben op dit moment erg druk met het bijwerken van de Textielpost.

  @Licia Huizer, ik heb het even voor je opgezocht! De afbeelding staat op de eerste pagina van het boek ‘Door mijn gedaen’.
  65 euro voor het boek ‘Door ons gedaen’ is aan de prijzige kant. Ik zag dit boek afgelopen zomer nog te koop liggen in de museumwinkel van Historisch Museum de Bevelanden:
  http://www.historischmuseumdebevelanden.nl/

 4. Berthi, er moet nog een vierde kaartje komen, tegelijkertijd op de bus gedaan, hoop dat de kaart er maandag is!

 5. Staat die eerste afbeelding niet ook in “onder de dekens en tussen de lakens”?
  Hoewel….ik begin na Licia’s opmerking en jouw antwoord toch te twijfelen.
  Want die laatste 2 boeken heb ik óók in mijn verzameling.
  Toch eens opzoeken!

 6. @Ine, ik heb het boek ‘Tussen de dekens, tussen de lakens…’ erbij gepakt. Er staan mooie schilderijen in afgebeeld, maar de Zeeuwse schone niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *