Textielpost – Nederland, Duitsland, Zweden en Wales


ChristienS: ‘Gister (20-9-2013) een NS dagkaart opgebruikt met een reis naar Enkhuizen & Zuiderzeemuseum. Niet veel veranderd sinds 15 jaar toen ik er met mijn kinderen was. Het buitenmuseum nog steeds het leukste. Het rondje Zuiderzee met alle klederdrachten ook. Ik ben vergeten te vragen naar “de merklap” ik heb ‘m niet gezien.’
Dé merklap was afgelopen zomer op stap Christien en te zien in Museum Pakhuis Koophandel. De textielkaart laat de Marker dracht zien van een jongen (links) en een meisje (rechts).


ChristienS: ‘Vandaag (24-3-2013) met mijn 2 dochters & 3 Boekenweekgeschenken naar Middelburg Zeeuws Museum. Sneeuw! Gezellig. Klein Museum, mooi opgesteld, maar ik mis de uitleg een beetje.’
Op de afbeelding zie je een mannenbroche ‘Zeeuws Knopje’ (goud), Walcheren 1920 en hoedenlint (zijde), Walcheren, circa 1850.


ChristienS: ‘Vandaag met mijn moeder op een NS dagkaart naar Groningen Nordic Art. Oogst: 3 foto’s van handwerkende dames, 1 van een borstvoedende moeder en deze kaart. (maar heb het schilderij niet gezien).’
Het schilderij met de titel ‘Larense boerin met breiwerk’ uit 1892 is geschilderd door S.C. Bosch Reitz (1860-1938).


ChristienS: ‘Een congres in Leipzig, in de pauze naar het Grassi Museum voor toegepaste kunst. Tijdelijke tentoonstelling over schoenen. Kant in het 18e eeuwse gedeelte. Schilderij v e onbekende dame met frivolitéspoel. Fotograferen verboden en geen kaart. Prachtig Jugendstil en 20e eeuwse toegepaste kunst. Een aanrader!’
De groen-rode schoen van Julian Hakes met de naam Mojito was te zien op de expositie ‘Starker Auftritt: Experimentelles Schuh Design’.


ChristienS: ‘Een kaart uit Malmö die ik vorig jaar al gekocht had, maar ik had geen Zweedse postzegels. Wat een prachtig boek! Mijn complimenten aan je man voor de research en wat heerlijk om te lezen. Ik brei op dit moment weer een omslagdoek, gewoon tricot, heerlijk ontspannend!’
De kaart met de afbeelding van het schilderij het handwerkende meisje van Jonas Åkesson (1879-1970) komt uit het Malmö Konstmuseum.


ChristienS: ‘Na het Lake District en veel wandelen zijn we in Noord-Wales. Vandaag in Conwy. Voor het kleinste huis in UK stond een vrouw in deze klederdracht. Veel klederdrachten, ook in NL hebben een omslagdoek, pas later kwam de jas (of als je rijk was). P.S. en véél schapen gezien.’

Zoals je merkt ben ik druk bezig om mijn Textielpost bij te werken. Door alle drukte van de afgelopen maanden heb ik een achterstand opgelopen, maar nu is er haast geboden, want vanaf 16 februari 2014 zijn alle kaarten (circa 600 stuks) te zien in Museum de Kantfabriek in Horst. In januari 2014 moeten de nog niet geplaatste textielkaarten op mijn blog toegevoegd zijn. Even doorwerken dus. De komende dagen zullen veel prachtige textielkaarten de revue passeren. Morgen komt Iran aan bod. Ook weer zo bijzonder en speciaal!

12 gedachten over “Textielpost – Nederland, Duitsland, Zweden en Wales

 1. rondje plaatje !!!!! kijken
  op dat is toch een leuk begin, van de dag. Ga nu even naar Hong Kong, ik word geroepen, Fijne zondag Basje

 2. Fijn hoor…werk maar lekker door…steeds weer mooi en ook veel herinneringen zoals aan de tentoonstelling Nordic Art.
  Laat ik nou net van de week die kaart met de Larense Vrouw op de post gedaan hebben voor een jarig nichtje… ( schilderij was vast niet op Nordic Art tezien maar ik had de kaart ook in de Museum winkel daar gekocht)

 3. Leuk om al deze kaarten te zien en te lezen waar ze gekocht/gepost zijn.
  Ben nu heel anders naar de kaarten in de winkels gaan kijken!
  Gelukkig heb ik nog enkele postzegels van het Quiltersgilde,dus als ik een textielkaart tegenkom,dan weet ik ze te gebruiken.
  gezellige avond
  groetjes,Truus

 4. Ja, ja Berthi. Heb je het ene grote werk af, dan volgt het volgende (kleinere). Ik kijk nu al uit naar de tentoonstelling in de Kantfabriek. We hopen een bezoek daaraan weer te combineren met een luxe nachtje (+ dito diner) in Château De Raay in Baarlo………….
  En ik ben nieuwsgierig wat je volgende project zal zijn!

 5. @Licia Huizer, het schilderij met de Larense boerin is erg mooi. Ik heb de kaart zelf ook eens verstuurd als textielkaart en wel aan ChristienS op 31 juli 2011 (ik mijn notitieboek erbij gepakt!:-) ). Erg leuk om deze kaart nu toe te kunnen voegen aan het project.

  @Truus uit Drenthe, ik ben altijd al gek geweest met kaarten. Overal waar ik kwam moest ik naar kaarten zoeken, soms tot ergernis van de kinderen. Maar nu vinden ze kaarten ook leuk. Misschien heb ik een klein steentje hieraan bijgedragen!:-)

  @Tineke, ja, zo gaat dat! Maar textielkaarten zijn ontzettend leuk. Alleen was het de afgelopen maanden zo ontzettend druk dat de kaarten eventjes de wacht in moesten. Nu krijgen ze de volle aandacht. Jouw prachtige kaarten komen ook nog en je krijgt nog textielkaarten van mij toegestuurd. Vandaag heb ik weer de hele dag zitten schrijven. Dinsdag ga ik daar verder mee. Ik leer ook zo ontzettend veel van de kaarten. Geweldig leuk!

  Mijn nieuwe project? Huis en tuin in orde brengen!:-)

 6. Naar aanleiding van de kaart ui Malmö vroeg ik me af of je het boek;
  In Praise of the Needlewoman van G.C.Sirna kent.
  Allemaal handwerkende vrouwen op schilderijen emt uitleg erbij.
  Een mooi boek.

 7. Mijn pc weer terug na reparatie heb ik nu heel wat bij te lezen ☺
  Jouw kaarten lagen gisteren in de bus, leuk!!!! dank je wel.
  Het boek wat Anneke noemt heb ik. Als je het wil lezen Berthi laat maar weten dan breng ik het mee naar Nijkerk.

 8. @Anneke den Herder, ik ken het boek niet! Ik ga kijken waar ik een mooi exemplaar kan bestellen. Lijkt me een zeer mooi boek. Er zijn al aardig wat textielkaarten met handwerkende vrouwen van schilderijen te vinden bij textielpost en ze zijn allemaal prachtig!

 9. @Ine, jaja, je loopt zo achter!:-)
  Fijn dat de kaarten zijn aangekomen en jij bedankt voor de mooie kerst- nieuwjaarskaart! Ik zag een bekend en mooi schoollapje!:-)
  Trouwens, je hebt inmiddels een leuke collectie merklapjes opgebouwd!

  Ik kan waarschijnlijk in januari niet naar Nijkerk komen. Dat wordt dan april. Maar, ik heb al besloten dat ik sowieso ga proberen een exemplaar van het boek te bestellen. Het lijkt me een erg mooi boek.

 10. Dank voor de tip van het boek . Ik ga zoeken of ik het kan krijgen .

 11. @Christien, een nieuw exemplaar van dit boek heb ik gisteren bij amazon.de besteld.
  http://www.amazon.de/In-Praise-Needlewoman-Embroiderers-Lacemakers/dp/1858943418/ref=sr_1_fkmr1_1?ie=UTF8&qid=1389002437&sr=8-1-fkmr1&keywords=n+praise+of+needlewoman Ik zie dat ik gisteren het laatste exemplaar heb besteld. Wel is het tweedehands te krijgen, ook in Nederland.

  Ik heb afgelopen zaterdag Polare in Tilburg gebeld, die het boek zouden moeten hebben volgens de website, maar het boek was zoek.
  http://www.polare.nl/boek/sirna-gail-carolyn/in-praise-of-the-needlewoman-9781858943411/ Tilburg staat nu dus ook niet meer op de site vermeld. Je zou de andere vestigingen kunnen bellen. Er zal toch vast in één van deze winkels een exemplaar liggen… Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *