Textielpost – Kyrgyzstan, Turkije, Parijs en Nederland

Vandaag een serie textielkaarten die ik ontvangen heb van Annemie Koenen. Bijzonder blij ben ik met name met de kaarten uit Kyrgyzstan. Het ligt niet zo voor de hand om naar dit land te reizen.


Annemie: ‘Ik denk dat ik het nu eindelijk gesnapt heb. Een textielgroet uit het land van herkomst. Deze uit Kyrgyzstan. Als het goed is, komen er 3. Mijn structuur in de werkplaats staat ook, zie volgende kaart.’

Op de textielkaart zie je links een Yurt, een ronde nomadentent, afgebeeld. Rechts op de kaart is een shirdak te zien. Een shirdak is een kleed waar veel symboliek in verwerkt is. Eerst wordt er voor een shirdik vilt gemaakt, vaak in drie favoriete kleuren van het land: rood, blauw en oranje. Uit het vilt worden de patronen gesneden en weer vastgenaaid. Een shirdak wordt steeds in een paren gemaakt: een positief en negatief kleed.


Annemie: ‘dus je bent van harte welkom. Op een dinsdag is een goede dag om veel mee te krijgen van het gebeuren.’

Het is theetijd in de yurt zoals je ziet op de afbeelding.


Annemie: ‘Dit is een A-la-Kijisz. het dorpstapijt wat als eerste op de grond wordt gelegd.’


Annemie: ‘Hier nog een groet uit Istanbul.’

De kaart laat een tulpenpatroon zien uit de 16e-17e eeuw. Tulp komt van het woord Tulipa: de bloem die lijkt op een tulband. De tulpen werden al tijdens de Middeleeuwen gekweekt en verhandeld in Turkije. En daar droegen de mannen in die dagen een tulband. Een uitgebreid geschiedenisverhaal kun je hier lezen.


Annemie: ‘Een kleine textielgroet van Parijs.’

Hier zie je het schilderij de Kantkloster uit 1669-1670 van Vermeer (1632-1675). Het schilderij bevindt zich in het Louvre. Deze postzegel past prima bij de textielkaart.


Annemie: ‘Moeder Aarde.’


Annemie: ‘Wolwerkplaats Moeder Aarde.’


Annemie: ‘Moeder Aarde.’ De afbeelding laat werk zien van Sharit uit 2008.


Annemie: ‘Moeder Aarde.’ Hier zien we werk van Inge Evers.

3 gedachten over “Textielpost – Kyrgyzstan, Turkije, Parijs en Nederland

  1. wat een interessante kaarten verzameling, Tijdens een reis door rusland heeft mijn kleindochter 2 dagen in een yurt gewoond met de familie. Moeder aarde maakt mooie sloffen, zien er lekker warm uit,

  2. Wat een aanwinsten voor je collectie…de kaarten zijn prachtig.

  3. @basje, een mooie ervaring voor je kleindochter!

    @Licia Huizer, inmiddels is er een grote diversiteit aan textielkaarten en ze zijn allemaal bijzonder! Maar kaarten uit bepaalde landen zoals Kyrgyzstan maken het project Textielpost extra speciaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *