Nieuwe mantel voor Maria


Hoe oud het 1,3 m hoge houten Mariabeeld in de Onze Lieve Vrouw “Sterre der Zee” Basiliek Maastricht precies is, is niet duidelijk. Het is ergens begin vijftiende eeuw gemaakt. De Onze Lieve Vrouwekerk telt twee broederschappen waarvan de Broederschap van Onze Lieve Vrouw in 2014 precies 300 jaar bestaat. Het heeft zo’n veertig leden, uitsluitend mannen, die zich tot doel hebben gesteld de Mariadevotie te bevorderen. Vanuit dit Broederschap kwam het idee Maria een nieuwe mantel te geven. Maria draagt al sinds de zestiende eeuw geregeld een cape. Als ze op haar vaste plaats in de basiliek staat (behalve tijdens de advent en in de vastentijd), maar ook tijdens processies of als ze bejaardenhuizen bezoekt. Ze heeft er nu vijf, waarvan er twee nog niet versleten zijn: een rode uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, gemaakt door een bedrijf in Nieuwegein, en een blauwe uit de jaren zeventig van de vorige eeuw, een ontwerp van de plaatselijke nonnen.

In de eigen kamer van de Broederschap presenteerden drie derdejaars studenten van de textielopleiding aan de kunstacademie in Maastricht in klein formaat uitgevoerde versies van hun ontwerpen. Het winnende ontwerp kwam van de Franse Claire-Marie Buffet (20). Over een goudkleurige ‘ondermantel’ kwam een blauwe mantel waarin met laser bloemmotieven waren uitgesneden. Claire-Marie Buffet is praktiserend katholiek en haar ontwerp zit vol symboliek: blauw is de traditionele kleur van Maria, de motieven in de mantel zijn ontleend aan glas-in-loodramen en lelies (het symbool van puurheid, de bloem van Maria).

Pas nadat de juryvoorzitter, modeontwerper Alexander van Slobbe, had verteld dat er ook regenjassenstof verkrijgbaar is met hetzelfde effect als het synthetische changeant dat Claire-Marie Buffet had gebruikt voor haar proefmodel, was ook de pastoor overtuigd. Tijdens de paasprocessie zal Maria hem voor het eerst dragen.


Bron: NRC Handelsblad
Foto’s: Chris Keulen

2 gedachten over “Nieuwe mantel voor Maria

  1. Hai Berthi, Ben net een boek aan het lezen over het textiel van het Joods Historisch museum, dat bevat ook veel mantels, Torah mantels. Ook die komen soms op een verrassende manier tot stand en zijn heel mooi.
    Mooi onderwerp voor deze tijd van het jaar, dank!
    Fijne dagen!

  2. @Josefien, ik vond dit onderwerp ook mooi passen bij de tijd van het jaar! Jij ook fijne dagen en nog veel leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *