Vervolg Turmac zijdjes


Nadat ik het logje had geschreven over de Turmac zijdjes, kwam ik er achter hoe enorm dit leeft onder de mensen. Saskia haalde meteen haar collectie zijdjes tevoorschijn en plaatste deze op haar blog. Hetzelfde deed Tineke. Haar verzameling Turmac zijdjes zijn te bewonderen op haar blog. Tineke vond in het boek Op de koop toe van uitgeverij Waanders uit 1994 een artikel van zes pagina’s over de zijdjes.


PieternelvG stuurde mij vier prachtige zijdjes waardoor ik ineens een kleine collectie van vijf stuks bezit. Het lijkt me erg leuk om deze kleurrijke zijdjes eens te verwerken in een handwerk.


Wijni schreef bij het vorige bericht over de zijdjes de volgende reactie: ‘Rond 1950 kreeg ik van een schoolvriendinnetje een zijdje met een mooie bloem. Deze bloem heb ik jaren en jaren gekoesterd. Dat het een Turmac zijdje was, wist ik niet. Daar kwam ik pas achter, toen ik vier jaar geleden aan het sorteren was voor de rommelmarkt van de kerk. Tussen de handwerkspullen zat een zak met zo’n 80 van die zijdjes uit mijn jeugd. Door te googelen kwam ik er achter, dat het Turmac zijdjes waren. De meeste zijdjes heb ik op Marktplaats gezet en waren in een ommezien verkocht. Zelf heb ik er een aantal gekocht waaronder 9 vlindermeisjes. Van die 9 vlinders is de bedoeling een quilt te maken.’


Schitterend zijn de vlindermeisjes!


Els van Gans heeft eveneens een verzameling zijdjes en een Turmac doosje. Van enkele zijdjes heeft Els een pincushion gemaakt.


Nog een pincushion met een zijdje van Els van Gans.


Truus uit Drenthe heeft ook een collectie zijdjes die zij kreeg van haar vriendin. Op bovenstaande foto zie je een selectie uit de verzameling.


Het Turmac blikje waarin Truus uit Drenthe haar zijdjes bewaart. Dit blikje kocht zij twee jaar geleden voor € 20.


De quilt met zijdjes die de vriendin van Truus uit Drenthe maakte.


Detail van de quilt. Om zijdjes te verwerken in een quilt is geliefd. Zo heeft een quiltvriendin van MienB onlangs ook zijdjes gebruikt voor haar quilt en ook een vriendin van de maakster van bovenstaande quilt.

10 gedachten over “Vervolg Turmac zijdjes

 1. Nog even hoor en dan komen de Turmac’s misschien wel weer onder een andere naam terug. Zo zag ik bij Blokker een zakje strijkemblemen van een roos in Kruissteek dat lijkt er al wel een beetje op. Zal ze wel eens op de foto zetten t.z.t.

 2. @Licia Huizer, ik had geen idee dat de Turmac zijdjes zo leeft. Wel ontzettend leuk. We wachten af of ze nog eens terugkomen, al dan niet onder een andere naam.

  Oeps, nu zie ik dat ik de achterkant van de prachtige vlinder heb gefotografeerd. Ik zal morgen een nieuwe foto maken.

 3. Zoveel verschillende zijdjes, dat blijft mij fascineren. Trouwens het blikje is ook prachtig om te zien. Leuk om de zijdjes in het originele blikje te bewaren. Ik zal toch nog eens goed te snuffelen op markten. Wie weet, misschien komt het dan nog eens op mij pad. Wijni

 4. Kan je nagaan….als zelfs de achterkant al zo mooi is dat het op het eerste gezicht niet opvalt.

 5. Leuk Berthi al die verschillende zijdjes te zien.
  Het blikje heb ik niet gekregen,maar via de zoon van Greet(vriendin) en Marktplaats het doosje gekocht voor 20 euro.Vond ik wel veel,maar de meesten waren nog duurder.Het is leuk om het zo bij elkaar te hebben.
  Hoop dat de strijkemblemen nog bij Blokker liggen als ik volgend jaar daar eens kom=hier niet in de buurt.
  gezellige dag
  groetjes,Truus

 6. Door jouw blogjes weet ik nu dat er ook vlaggen en historische figuren op zijdjes staan. Ik was in de veronderstelling dat er alleen bloemen, vlinders en fruitmandjes waren.

 7. Interessant om de grote verscheidenheid van de “zijdjes” te zien.
  @ Truus,”tja als je zo’n mooi blikje hebt kun je ze daar fijn in bewaren.

 8. De eerste keer dat je over zijdjes blogde Berthi, reageerde ik maar… mijn bericht werd niet geplaatst. Wonderlijk en alleen daarover valt al een verhaal te vertellen. Nu probeer ik het opnieuw.
  Er waren jaren dat ik regelmatig rommelmarkten bezocht en op één van die gelegenheden liep ik in een Noord-Hollandse sporthal in het spoor van een mannetje. Hij was klein, dus mag ik dat zeggen en zijn verdere signalement? Gebogen houding, schuifelende gang, vette haartjes over de schedel geplakt en gekleed in een greige regenjas. Denk aan de ‘vieze man’ van Kees van Kooten.
  Op die rommelmarkt was en bleef hij me voor, waardoor ik erg kreeg in zijn manier van doen. Bij elke kraam boog hij zich iets voorover, vroeg heimelijk naar dat wat hij begeerde en kreeg eigenlijk alleen maar hoofdschuddend nul op request. Ik werd bloednieuwsgierig. Op een zeker moment was ik niet meer te houwen en waagde het een verkoper te vragen wat die meneer van zonet in hemelsnaam begeerde. En al mijn wilde fantasieën ten spijt antwoordde de kraamhouder: meneer vroeg of we zijdjes hadden. Tsja…
  Puck vdM

 9. @Puck van de Meer, er zijn/waren problemen met het plaatsen van een reactie. Dit heeft waarschijnlijk te maken met Internet Explorer 11. Gelukkig is het nu wel gelukt.

  Enig verhaal over ‘de vieze man’ en de zijdjes!

 10. wat leuk! ik heb ook een paar van die dingetjes en zo’n mooi blikken doosje van mijn moeder/oma. nooit geweten dat dat turmac zijden dingetjes zijn. zal er eens met andere ogen naar kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *