Première Hemel op Aarde


Gisteravond vond de première plaats van de nieuwe speelfilm Hemel op Aarde in Theater De Maaspoort te Venlo. De rode loper werd uitgelegd voor de cast van de film en de genodigden. Behalve de jonge hoofdrolspeler Bram van Schie waren Huub Stapel, Jeroen van Koningsbrugge, Lies Visschedijk, Elle-June Henrard, Filip Peeters en Aäron Roggeman aanwezig. Zij namen uitgebreid de tijd voor de toegestormde pers en fotografen.


Huub Stapel en Lies Visschedijk in gesprek met een verslaggever van Omroep Venlo. Hier kun je het interview bekijken.


Eén van de vele fotomomenten voor aanvang van de film. Deze eerste drie foto’s zijn gemaakt door Jacques Faassen.


Dialectband Rowwen Hèze zorgt voor de muziek in Hemel op Aarde. Voor de film begon brachten de bandleden twee liedjes ten gehore.


Na afloop van de film werden de acteurs, actrices en productieleden in het zonnetje gezet.


En toen was het tijd voor de afterparty!


Gisteravond had ik een toevallige ontmoeting met deze man. Hij noemt zich de aanstichter van deze film. In februari 2005 sprak hij in Venlo regisseur Pieter Kuijpers en scenarist Edward Stelder. Terwijl de kinderen meeliepen in de kinderoptocht haalden de heren herinneringen op uit de periode dat zij dertien waren. Edward Stelder vertelt verder in een interview voor het magazine Navenant: ‘Toen, op dat moment dat wij terugdachten aan de dilemma’s waarmee wij als pubers worstelden, kregen wij het idee van een film. Een film, over hoe het leven complexer werd op het moment dat we voor het eerst met liefde en seks te maken kregen en nadachten over kwesties als de dood. Het katholieke geloof had voor ons geen antwoorden op de vragen van toen.’
De man die je op de foto ziet is de vader van Marijn Basten. Zij had een wolwinkel in Venlo met een bijzonder uithangbord.


De sfeer zat er goed in en het was nog lang gezellig in Theater De Maaspoort.


Dan heb ik het nog niet gehad over de film. Op een groot scherm werd Hemel op Aarde vertoond waar je hier de trailer van kunt bekijken. Hemel op Aarde vertelt over de 13-jarige katholieke Bart die verliefd wordt op de 15-jarige, ongelovige, Moniek. Hoewel ze Bart best leuk vindt, is de liefde niet wederzijds. Dan blijkt dat Moniek ernstig ziek is. Zo ziek dat de dokters haar opgeven. Bart is ervan overtuigd dat God haar zal redden, maar Moniek weet zeker dat ze dood zal gaan. Dit allemaal speelt zich eind jaren zeventig van de vorige eeuw af. Alles is nauwgezet en goed samengesteld in de sfeer van de jaren zeventig en heel herkenbaar voor mij. Dit is grotendeels het werk van Sanne van der Hoeven die ik vorig jaar sprak tijdens de handwerkexpositie in Roermond. Sanne was daar omdat zij nog handwerken nodig had voor de film. De moeder van Bart borduurde graag en dan uiteraard afbeeldingen die betrekking hadden op het katholieke geloof. In mijn verzameling heb ik passende handwerken, maar het probleem was dat er zeer veel haast bij was. Elma en Nienke waren ook in Roermond. Elma had zelfs geschikte handwerken bij zich. Om een lang verhaal kort te houden werd al snel besloten dat Elma voor geschikte handwerken kon zorgen en nieuwe handwerkjes zouden op korte termijn gemaakt worden door Nienke en Hennie. Op de blog van Nienke kun je lezen over de borduurwerken die gemaakt zijn. In de film komt het helaas allemaal zeer snel voorbij. Ga je naar de bioscoop voor deze prachtige Limburgse film, let dan goed op diverse handwerken die je terugbrengen naar de jaren zeventig van de vorige eeuw.

9 gedachten over “Première Hemel op Aarde

 1. Gisternamiddag zijn wij ook naar de film geweest in Sittard.
  De film speelt zich grotendeels af in het huis waar één van mijn cursisten tot voor enkele jaren heeft gewoond. Samen met nog een cursiste hebben zij een figurantenrol. Ontzettend leuk om deze dames dan op het witte doek te zien.
  Zoals je al schrijft de handwerken vliegen voorbij. Één hardanger kleedje viel mij heel erg op.

 2. wat een druk leven vol met leuke dingen, super ikga plaatjes kijken

 3. Berthi@ wat leuk dat je de link van Moniek Westerman nog even toont.
  Het blijft een feest om naar al die mooie kleedjes te kijken.
  Er is maar weinig mogelijkheid om dit kleed van 5 x 8 meter te tonen.
  Maar kunst kent geen maten.

 4. Prachtig verslag heb je gemaakt van de première, zo zijn we er toch allemaal een beetje bij. Ben benieuwd naar de film, hier in het noorden is hij pas vanaf 9 januari te zien.

 5. En nu maar wachten tot de film ook in het Noorden komt.
  Het is toch wel bijzonder dat je op deze manier betrokken wordt bij het maken van een film.
  gezellige avond
  groetjes,Truus uit Drenthe

 6. @Nienke, je moet echt gaan kijken. Je waant je helemaal in de jaren zeventig van de vorige eeuw.

  @Truus uit Drenthe, na de feestdagen komt de film ook naar het noorden.

 7. Mooi verslag en als de film deze kant op komt wil ik hem ook gaan zien.

 8. Toen ik jou verslag las wist ik het bestaan van die film niet. Nou was ik gisteravond naar een voorstelling bij Rowwen Héze en werd me ineens alles duidelijk! Hoe kon het ook anders, dat hun voorstelling Hemel en Aarde heet. Op de achtergrond gebruikten ze verschillende beelden uit de film. \Het heeft me getrickert dat ik de film nu wel zou willen zien. Even in de gaten houden wanneer hij hier draait. En de band….. geweldige muziek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *