‘ ’t Is de Post’


Zon, regen, wind of sneeuw, het maakt niet uit, de (kerst)post moet bezorgd worden. In het boek Daar wordt gebeld! van Clinge Doorenbos uit 1946 en tekeningen van F. van Bemmel lees ik het volgende: ‘DAAR WORDT GEBELD! ’t Is de Post. Vroeger kwam hij vijf of zes keer per dag, tegenwoordig verschijnt hij drie keer per week en dat is verstandig van hem, want nu wordt zijn komst véél meer gewaardeerd; vroeger zei je: daar komt de post, of desnoods met twee accentjes op de twee eerste a’s: dáár komt de post, of, als je bijzonder enthousiast was: ha, daar komt de post; maar tegenwoordig zeggen we: Héééé… daar komt de post.’

7 gedachten over “‘ ’t Is de Post’

 1. Op de tekening komt de arme man nog op de fiets.Hier komt de post met een autootje en komt er alleen nog een arm uit het raampje om de brieven in de bus te proppen-wel of niet op het juiste adres.
  En dan als extra service gaat de porto binnenkort ook nog met 4cent omhoog.
  Straks komt de postbode/postbezorger nog maar 1x per maand en daarna helemaal niet meer–oei,wat een negatieve gedachten!
  Bij je vorige verhaal over de textielkaarten,moest ik gelijk aan Ien Rappholt denken.Wat een prachtige kleding hebben deze vrouwen!
  gezellige avond
  groetjes,Truus

 2. Nou dat zal niet mee vallen om op zulke kreukel wielen vooruit te komen !! Ja…de tijden veranderen…………

 3. Ik kijk elke dag uit naar de postbode. Of hij/zij elke dag komt weet ik niet maar de eerste kerstkaarten hebben we al gekregen. Mijn “oude” buurjongen spant altijd de kroon. Elk jaar, de dag na Sinterklaas, ligt zijn kaart op de deurmat. Zelf moet ik de laatste hand nog aan de kaarten leggen. Ik moet alle adressen in een ander bestand zetten. Kopiëren ging niet dus alles moet handmatig ingevoerd worden. Wat zie ik van schrik dat bij een vriend al jaren alleen de straatnaam is gebruikt. Kon de huisnummer nergens terug vinden. Op het internet of in de telefoonboek niets te vinden. Gelukkig heb ik nog wel een telefoonnummer van zijn broer. Dus deze maar gebeld. Gezellig bij zitten te kletsen en het huisnummer gelijk maar genoteerd.

 4. post bezorger komt niet op maandag , verder vrij regelmatig op dezelfde tijd, We wij hebben gelukkig nog een gleuf inde deur en hoeven niet naar de centrale hal om te kijken of er misschien een kaartje ligt, we horen de brievenbus klep en dan maar hopen dat het meer is als reclame, Fijne dag inde mist Basje

 5. Een postbode die meerdere keren per dag kwam herinner ik me helemaal niet. Ben ik te jong? Ik herinner me de postbode die 1x per dag kwam, meestal dezelfde persoon, wij kenden elkaar en groetten elkaar. Ook als we elkaar op straat zagen. Dat is er niet meer bij en gelukkig is er na de afschuwelijke vernieuwingen bij post.nl (een tijd lang raakte bij ons alles zoek en zag je verwarde postbodes naar de juiste brievenbus zoeken) weer wat stabiliteit gekomen.
  Ik heb het idee dat we juist nu meerdere keren per dag nieuwe post op de deurmat vinden, vooral pakjes/brieven uit het buitenland. Mis je iets, dan weet je niet meer waar je moet navragen. Veel post uit de UK (Royal Mail) lijkt niet via post.nl bezorgd te worden. Maar wie doet het dan wel in de bus? Jullie lezen het al, bij mij viert de verwarring hoogtij.
  En dan denk ik ook nog terug aan de tijd dat de postbode gewoon post bezorgde en dat hij niet zoals tegenwoordig allerhande foldertjes in elke brievenbus moet stoppen (nee niet in elke: sommige bussen willen alleen geadresseerde reclame, andere bussen weigeren alle reclame).Vroeger was postbezorger een echt beroep, hij bezorgde POST en nu lijkt het wel alsof zijn stoelpoten bijna zijn afgezaagd.
  Volgende keer weer een positiever berichtje hoor Berthi! In ieder geval vind ik het plaatje wel heel erg leuk, precies passend bij deze decembermaand.
  Groetjes, Tineke

 6. @Truus uit Drenthe, bij mij komt de postbode nog aldoor op de fiets.
  Tja, de porto is een zeer korte tijd wel erg veel omhoog gegaan.

  @Licia Huizer, … en we zijn verplicht om met de veranderingen mee te gaan en dat doen we toch met plezier? Nou ja, gaat niet altijd op, maar in de meeste gevallen wel…

  @Hilda, de postbode mag niet uit het straatbeeld verdwijnen. Het is een mooie onderbreking van de dag als hij/zij tenminste vrolijke post bezorgd!
  Ik moet er niet aan denken dat we misschien in de toekomst de post op een centraal punt moeten gaan afhalen. Het klepperen van de brievenbus is een heerlijk geluid!

  @Basje, heel fijn dat de postbode naar boven komt op de post persoonlijk bij jou in de brievenbus te stoppen.

  @Tineke, meerdere keren op een dag post bezorgen kan ik me ook niet herinneren, maar ken het wel uit verschillende verhalen. O ja, er gaat niets boven een vaste postbezorger. Helaas zijn die er niet meer. In het verleden kwam bij mij altijd een postbode die de mensen kende en hij wist ook altijd als ik even weg was om de kinderen van school te halen. Had hij een pakje bij zich dan kwam hij even later weer terug. Er verandert veel, soms ten goede en soms ten nadele.

 7. Berthi,ik genoot van al die postbode verhalen.Hier in Jeruzalem komt de post zo ongeveer 3 keer per week.Nu hadden we een heel dik pak sneeuw,dan kryken we niets want sneeuw ruimen op de stoepen en paadjes is er niet by.Allen fyne feestdagen gewenst en een heel goed2014, met veel textiel. Hannie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *