Camille Claudel 1915


Het leven van Camille Claudel ging niet over rozen. Van een liefdevolle relatie met haar moeder was niet echt sprake. Haar moeder kwam nooit over het verdriet van de eerstgeboren zoon die slechts twee weken had geleefd en Camille was geen zoon. Camille was talentvol en als klein meisje werkte zij al met klei. Haar vader liet haar lessen volgen. Op 18-jarige leeftijd werd haar eerste werk tentoongesteld waar Auguste Rodin zeer van onder de indruk was. Camille werd niet alleen zijn leerlinge, maar ook zijn minnares. Nadat Auguste Rodin hun liefde verbrak, ging het mis met Camille. Het idee dat zij werd achtervolgd door afgunstige personen én door Rodin, heeft ertoe geleid dat haar familie haar heeft laten opnemen in een psychiatrische inrichting. Tijdens de dertig jaar dat zij zat opgesloten kwam niet één keer haar moeder en zus Louise op bezoek. Haar broer en schrijver Paul kwam slechts enkele keren. In 1915 was Camille genezen verklaard en mocht zij de inrichting verlaten. Haar familie weigerde dit en zo moest Camille noodgedwongen in de inrichting blijven in Montdevergues waar zij op 19 oktober 1943 overleed.

Bruno Dumont laat in de film Camille Claudel 1915 drie dagen uit haar leven zien. Zonder veel woorden speelt Juliette Binoche de rol van Camille Claudel voortreffelijk. De rest van de cast bestaat hoofdzakelijk uit niet-professionele acteurs: verstandelijk gehandicapten spelen de patiënten in de kliniek en daardoor gedeeltelijk zichzelf. De trailer kun je hier bekijken.

Karin Haanappel is al twintig jaar bezig met onderzoek naar het leven en oeuvre van Camille Claudel. Veel interessante en confronterende gegevens heeft zij ontdekt. Dit zal zij uitwerken tot een boek, dat op de 150e geboortedag van Camille Claudel verschijnt: 8 december 2014.

In dit logje zie je het borstbeeld van Rodin, gemaakt door Camille Claudel in 1892.

8 gedachten over “Camille Claudel 1915

 1. @Mien B., en dat van een talentvol persoon. Camille Claudel is veel te vroeg gestopt met het maken van prachtig werk.

 2. Kennen jullie de speelfilm uit 1988 over Camille Claudel en haar relatie met Auguste Rodin? Met in de hoofdrollen Isabelle Adjani en Gérard Depardieu?
  Hij is in 2003 op DVD verschenen en ik heb hem met plezier bekeken. Ook al zijn de recensies niet altijd even positief. Wat een treurig leven van een zo kunstzinnig iemand. Haar beelden zijn zo prachtig en van ontroerende schoonheid. Ik ben nieuwsgierig naar deze nieuwe film die een ander deel van haar leven belicht.
  Berthi, alweer bedankt voor het ons op de hoogte houden!

 3. Wat een prachtige foto laat je zien en wat een triest leven heeft deze vrouw gehad.
  Kreeg even kippevel toen ik de sterfdatum zag van Camille–dat is de geboortedag van mijn man….
  Heb een boek over het leven en werken van Rodin-vind zijn werk prachtig.
  Bedankt Berthi voor dit onderwerp hoe in verdrietig ook.
  groetjes,Truus

 4. @Tineke, ik weet van het bestaan van die film, maar heb deze niet gezien. Misschien eens kijken of ik de dvd alsnog ergens kan vinden.

  @Truus uit Drenthe, toch heel toevallig dat 19 oktober 1943 de geboortedag van je man is. Bijzonder.

  Fijn dat jullie weer reacties kunnen plaatsen!

 5. Ik heb de film lang geleden gezien (op tv) en een tentoonstelling over haar leven en werk destijds in het singermuseum in Laren. Foto’s vertelde toen haar hele levensverhaal en het ook de steek gelaten door familie.
  Het is een triest verhaal van zo’n talentvolle vrouw. Het heeft me destijds echt aangegrepen.
  bernadette

 6. @Bernadette Ligtenberg, jammer dat ik in 2001 de expositie in het Singer Museum in Laren heb gemist en ook de film op tv is mij ontgaan. Wie weet komt er een herkansing volgend jaar bij haar 150e geboortedag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *