Tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden


Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat 200 jaar. Op 30 november 1813 kwam prins Willem Frederik, zoon van stadhouder V, terug uit Engeland. Hij landde met 5000 man op de Scheveningse kust en werd benoemd tot soeverein vorst. In onze nationale geschiedschrijving wordt dit gebeuren gezien als de geboorte van het hedendaagse Koninkrijk der Nederlanden. In 1815 volgde de inhuldiging van Willem Frederik als koning Willem I.

De landing van prins Willem Frederik werd vandaag nagespeeld op het strand van Scheveningen. Dit was het startsein van de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. In totaal worden er vijf nationale festiviteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor de verworvenheden van 200 jaar Koninkrijk. In Amsterdam zal op 26 september 2015 de feestelijke slotmanifestatie plaatsvinden rondom het thema eenheid in verscheidenheid.

Via deze historische gebeurtenis kom ik bij mijn boek Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam. Hierin staat namelijk een prachtig herdenkingsmerklapje afgebeeld dat betrekking heeft op bovenstaande geschiedenis. Op dit merklapje staat ook de inmiddels bekende papegaai geborduurd!

Foto: ANP

4 gedachten over “Tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden

  1. Zou elk jaar gevierd moeten worden, misschien in plaats van de verjaardag van de koning?

  2. Wat is de Historie toch boeiend en jouw boek is ook een soort Monumentje.
    De foto is ook echt Textiel, het Hulletje en het kleine meisje zelfs met labedisjes,
    mooi gedaan !!

  3. was een heel spectakel en in Scheveningen waren er wel vieringen, maar dat was zeer locaal. Nu hebben we een heel jaar geloof ik allerlei activiteiten en vieringen rond dit gebeuren. fijne zondag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *