De Hemel op Aarde


Tot en met 2 maart 2014 is de expositie De Hemel op Aarde. Textielschatten van de St. Lambertuskerk in Horst te zien in Museum de Kantfabriek. Het is een verzameling rijk versierde liturgische gewaden (paramenten) uit de collectie kunstschatten van de St. Lambertuskerk. Deze kunstwerken, waarvan er enkele uit de 15e en 16e eeuw stammen, zijn van een hoge kwaliteit en representatief voor de ‘Gouden Eeuw’ van de regio Horst. Heiligenbeelden sierden vaak de altaren, die door de Horster broederschappen en gilden waren opgericht. De religieuze objecten hebben hierdoor een band met het Horster verleden en de Horster gemeenschap. De beelden van Eligius, Severus, Crispinus en Crispinianus verwijzen naar de oude altaren van beroepsgroepen als smeden, textielarbeiders, schoenmakers en leerbewerkers. De collectie van de St. Lambertuskerk is aangewezen als Rijksmonument.
Deze kazuifel is vervaardigd in de 20e eeuw in een atelier van de zusters van Franciscanessen Missionarissen van Maria. Deken Debeije droeg deze kazuifel tijdens de eerste communieviering in 1951.


Detail van de prachtige kazuifel.Miniatuur kazuifels die vervaardigd zijn door Harrie Linskens.

Tot en met 2 maart 2014 kun je de expositie De Hemel op Aarde. Textielschatten van de St. Lambertuskerk in Kerk bezoeken in Museum de Kantfabriek te Horst. Bij de expositie verschijnt een rijk geïllustreerd boek dat tot 1 december 2013 te koop is voor de introductieprijs € 29,95. Hierna zal de prijs € 44,95 zijn.

De publicatie Goud, zilver & zijde van Marike van Roon is nu te koop voor € 14,95. In deze log schrijf ik over haar prachtige boek.

7 gedachten over “De Hemel op Aarde

 1. ‘kHoop,dat mijn reactie weer geplaatst kan worden-de laatste dagen lukte het niet.

  Wat is dit een prachtig en boeiend verhaal over de textielschatten van de RKkerk. Wat een schitterende borduurwerken staan er op de kazuifels.
  Heb het andere artikel ook gelezen over het boek.
  Dank je wel Berthi-ik heb genoten .
  goede zondag
  groetjes,Truus

 2. Deze tentoonstelling als toetje na je lezing.
  Maar velen zeiden al: “we komen nog eens terug” het werd laat!
  Ook ik kom nog eens terug voor deze tentoonstelling.

 3. Hoy Berthi.
  Na jullie gezoek over oude benamingen van textiel, kom er nu pas toe om en tipje door te geven. Lang geleden was er een prachtige textiel tentoonstelling in deLakenhal Leiden. Daar kocht ik het boekje “goed garen” van Els Baan. Over “termen en begrippen v.d. textielnijverheid uit heden en verleden” uitg.Sted.Museum De Lakenhal Leiden. Staat heel veel in, misschien hebben jullie er iets aan. gezellige zondag anneke landeweer.

 4. Daar waar textiel en religie elkaar raken is mijn interesse.
  Ik kom niet naar het zuiden voor de tentoonstelling, maar heb het boek: Goud, zilver en zijde van Marike van Roon besteld. Deze kwam zojuist binnen, prachtig zeg!
  Bedankt voor deze mooie tip Berthi.
  Jij weet ook werkelijk overal van op textielgebied, klasse!

 5. @Anneke Landeweer-Vahrenkamp, dank je voor de tip! Ik ken het boekje!

  @Rianje, leuk dat je het prachtige boek van Marike van Roon hebt gekocht! Geniet ervan!

 6. @Truus uit Drenthe, je reactie staat er weer. Helaas was deze in de spamfilter terechtgekomen! Hopelijk gaat het vanaf nu goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *