Vervolg GLOW 2013

In dit bericht zie je de eerste foto van GLOW 2013. Vandaag volgt de afsluiting.


Zoals je ziet maakte ik deze foto van de Catharinakerk rond de klok van 17.50 uur. Al 150 jaar is de Catharinakerk getuige van de activiteiten van Eindhovenaren. Regen, wind, hitte en bliksem hebben de stad en haar bewoners meer dan eens geteisterd. In de stad zijn we ons minder bewust van de weersomstandigheden dan in de natuur. Het Franse collectief CozTen laat iedereen de kracht van de elementen opnieuw beleven. The Eye of Time is een verhaal over dromen en herinnering, verteld vanuit het perspectief van de Catharinakerk.


De uit Frankrijk afkomstige Patrice Warrener is wereldberoemd geworden met de manier waarop hij gebouwen uitlicht. Van België tot Singapore, van Japan tot de Verenigde Emiraten: overal waar hij komt verandert hij de wereld in een sprookjesboek. Daarvoor gebruikt hij projectoren die met grote precisie kleurig licht op de gevel laten vallen. De kleinste architectonische details worden uitgelicht en van zo’n heldere kleur voorzien dat het lijkt of ze gisteren nog in de verf zijn gezet. Warrener heeft op de door hem gebruikte techniek in 1989 patent aangevraagd en gekregen. Sindsdien werkt hij aan verfijning van deze toepassing, om op elke plek weer een imposanter spektakel te kunnen realiseren.


Voor Glow heeft Warrener Huize De Laak en Dommelhoef in de schijnwerpers gezet. De monumentale panden aan weerszijden van de Nachtegaallaan lijken bij al deze kleurenpracht wel van snoepgoed gemaakt. Ook de omliggende tuinen zijn verlicht. De gebouwen verschieten keer op keer van kleur, begeleid door sfeervolle klanken.


Detail van Dommelhoef.


Dommelhoef in de kleurenpracht van snoepgoed.


Huize De Laak waar Anton Philips en Henriëtte Anna Philips hebben gewoond.


Tweeduizend leerlingen uit de midden- en bovenbouw hebben van watervast materiaal een vogel gemaakt en deze aangebracht op een staaf met een LED-lampje. Het resultaat: tweeduizend vogels van allerlei pluimage die fladderen in het licht.


Water Light Graffiti van Antonin Fourneau. In een strak raster zijn duizenden LED’s boven en naast elkaar aangebracht. Wanneer ze in contact komen met water lichten ze vanuit het niets op. Het water geleidt namelijk stroom en vormt de ontbrekende schakel in een klein elektronisch circuit. Dat betekent dat op dit oppervlak met water getekend en geschreven kan worden. Het maakt daarbij niet uit of je een plantenspuit, een waterpistool, tuinslang, vochtige kwast of klamme vingers gebruikt: alles wat nat is, zal een spoor van licht achterlaten.

Tekst: brochure GLOW 2013

4 gedachten over “Vervolg GLOW 2013

  1. en dan ‘op’ naar het Amsterdam lightfestival… als mooi ’toetje’ van Eindhoven! 😉
    (start 28 november)

  2. Wat is dit mooi. In de krant las ik zojuist, dat er een half miljoen bezoekers zijn geweest. Volgend jaar toch eens in de gaten houden, wanneer GLOW 2014 precies is.
    In september waren we in de Provence en zijn daar naar een lichtshow geweest in de grotten bij Les Baux. (Carrières de lumières). Prachtig. Een aanrader.
    Wijni

  3. lekker meegenieten van al die kleuren, Moet een mens vrolijk maken,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *