Frouke Smid-Schouwstra overleden


Na een kort ziekbed is afgelopen woensdag Frouke Smid-Schouwstra (1948-2013) overleden. Een bijzonder en warm persoon heeft ons veel te vroeg verlaten. Ik zal haar blijven herinneren als een zeer enthousiast en gedreven handwerk- en textielpersoon. Haar belangstelling ging niet alleen uit naar het handwerken, maar met name ook naar de geschiedenis van het textiel. Ze verzamelde mooi handwerk en bewaarde het merendeel in Hongarije, in Nagypall waar zij samen met haar man Eddy een gedeelte van het jaar woonde en galerie Nagypalli Pince Galéria runde. Elk jaar werd er op 1 mei een nieuwe expositie feestelijk geopend – in 2011 bestond de galerie 10 jaar – waar veel mensen uit het dorp bij betrokken waren. Muziek, dans, een heerlijke maaltijd voor iedereen en Hongaarse en Nederlandse verrassingen waren een onderdeel van deze dag. Er was een hechte band met de inwoners van het dorp. Frouke en Eddy werden niet voor niets ereburgers van Nagypall.

Frouke ken ik al heel wat jaren. Via de mail werd veel informatie uitgewisseld, discussiepunten aangeroerd en mooie belevenissen gedeeld. Dit jaar in Zwolle op de Handwerkbeurs ontmoette ik haar voor de eerste en tevens voor de laatste keer. Frouke was een vaste lezer van mijn blog en plaatste af en toe een reactie. Hier bleef het niet bij. Regelmatig schreef zij een mooie gastlog die de moeite waard zijn om nog eens te lezen. Ik neem je mee terug naar verhalen van Frouke en begin bij haar verzameling wikkeldoeken – nog meer wikkeldoeken – waarvan er 30 tentoongesteld werden in Textil Múzeum Budapest. De borduurmotiefjes in de VPRO-gids stimuleerde haar om hiermee aan de slag te gaan. Na het lezen van de GAAA (Great American Aran Afghan) logs moest Frouke terugdenken aan een bijzondere vrouw. Lees het ontroerende verhaal van Frouke over Mary. Een berichtje op dit blog over een ‘patchwork’dak deed haar denken aan de Zsolnay dakpannen in Tompa. Een mededeling over naaldenkokers bracht Frouke naar het babybedje uit Hongarije en dan volgt weer een prachtig verhaal over de Hongaarse borduurster Anna néni. Was Frouke ‘in het land’ dan bracht zij bezoeken aan musea, zo ook in Paesens-Moddergat, maar dan kwam toch altijd Hongarije weer in beeld en was er een logje verschenen op mijn blog waar Frouke een aanvulling op kon geven dan kwam er bij mij meteen een mail binnen met een verhaal en foto’s. Zo gebeurde dat ook met het onderwerp wasplaatsen en het gehaakte oornet. Frouke zette zich in voor een project in Bódvalenke waar veel bloglezers enthousiast aan meewerkten met een fantastisch eindresultaat. Behalve textiel verzamelde Frouke notenkrakers, rookmannetjes en schwibbogen. Een prachtige textielkaart uit Hongarije voor het project Textielpost mocht niet ontbreken en op 1 augustus gaf Frouke een aanvulling op de textielpost uit Polen en Hongarije. Dit was haar laatste bijdrage. Kort hierna werd Frouke ziek. Enkele weken geleden sprak ik haar voor de laatste keer. De krachten namen elke dag af, wat zij met enige moeite nog kon, was het lezen van de mooie verhalen van Toon Tellegen waar zij een enorme fan van was. Het is dan ook niet verrassend om het ontroerende verhaal van de eekhoorn en de mier te lezen op haar rouwkaart. We zullen Frouke en haar mooie verhalen missen.

24 gedachten over “Frouke Smid-Schouwstra overleden

 1. Berthi wat een ontroerend verhaal.
  Jammer dat zo’n geweldig lief persoon niet meer onder ons is. Jij zal zeker haar mailtjes missen.Veel sterkte Berthi.

  Familie van Froukje heel veel sterkte met dit grote verlies.

 2. Hoy Berthi.
  Weer een fantastische textielvrouw overleden. Er blijven er niet veel over en Frouke was nog zo jong. Over blauwdrukken wist zij ook heel veel te vertellen. Persoonlijk ken ik haar niet maar ze stuurde mij eens een boek over blauwdrukken en dat schriftelijk contact was bijzonder en prettig. Zal haar in herinnering houden en dank je voor het bericht. vriendelijke groeten anneke landeweer-vahrenkamp.

 3. Voor de familie en vrienden van Froukje veel sterkte.
  Prachtig verhaal dank je wel.

 4. Dankjewel voor het bericht. Wat jammer dat zo’n textielliefhebber en kenner er nu niet meer is.

 5. @Anita A, Frouke was een heel bijzonder persoon die enorm geïnteresseerd was in handwerk/textiel in de breedste zin van het woord. Het is niet te bevatten dat zij er niet meer is. In en in triest.

 6. ‘k Zit hier met kippevel op de armen je bericht te lezen-net zo oud als ik en dan zo kort ziek…..
  Haar website heb ik wel eens gelezen omdat mijn ene schoondochter uit Hongarije komt.
  Een warm verhaal schrijf je over haar Berthi.

  Voor haar familie mijn medeleven en veel kracht en sterkte gewenst.

  Truus

 7. Via ,via kwam ik eens op haar site. Haar verhaal kwam me zo bekent voor en opeens wist ik het. Ik kende haar verhaal van Elma. ik heb haar een mailtje gestuurd waarop ze heel leuk reageerde. Wat is de wereld klein. Ik wens Eddy, haar familie en vrienden veel sterkte toe.

 8. Nu eens iets waar ik niets op kan zeggen. Ben sprakeloos, zo’n jonge vrouw zomaar opeens uit de tijd gekomen.
  En zo actief met allerlei dingen. Zo zonde. Gecondoleerd.
  Voor de familie van Frouke en iedereen die haar gekend heeft, Veel sterkte.
  J.

 9. Ik ben sprakeloos.
  Frouke schreef ook voor Handwerken zonder Grenzen (ik heb nu even niet je linken doorgekeken, maar jij zult dat ook vermeld hebben Berthi) en naar aanleiding van een verhaal over “volendammertjes” had ik contact met haar.

  Veel en veel te vroeg!!!
  Voor de mensen die haar moeten missen veel sterkte toegewenst.

 10. Wat vreselijk verdrietig…!
  Frouke, de naam riep meteen de herinneringen op aan het breiproject van de truien voor de kindertjes in Hongarije. Wat vreselijk dat iemand die zo volop in het leven staat, er dan ineens niet meer is…..
  Ik wil iedereen die met haar verbonden was dan ook ontzettend veel sterkte toewensen met dit verlies. Ik zal een kaarsje voor haar branden…
  Lieve groet Lupineke

 11. Er sterven te veel mensen veel te vroeg.
  Sterkte aan de familie en vrienden van Frouke.
  Ook jij sterkte, Berthi. Want jij verliest niet alleen een vriendin, maar ook iemand die jouw passie voor textiel deelde.

 12. Wat moet ik nog toevoegen aan dit prachtige verhaal van Berthi,
  Frouke heb ik persoonlijk gekend, ze las bij Berthi over de pronkrollen en was er erg benieuwd naar. In de winter van 2008-2009 werd er een afspraak gemaakt.
  Ze kwam hier met haar lap-top en liet ons haar leven in Hongarije zien.
  Prachtige foto’s maar vooral van haar verhaal genoten wij, wat een boeiende vrouw.
  Ik had gezorgd dat er een pronkrol aanwezig was die zij kon bewonderen.
  Frouke zei: Dat is mij veel te fijn, wij hebben haar duidelijk gemaakt dat er het niet uitmaakt hoe fijn of grof je stof is. Frouke werkte ook graag op oud handgeweven linnen met een prachtig resultaat. In de loop der jaren heeft ze heel wat objecten hier gemaakt.
  Haar belangstelling voor textiel was erg groot en wilde graag alles ook zelf maken.
  O.a. de walvisvaardersmuts heeft ze hier gebreid.
  Helaas waren er nog zo veel plannen die wij niet meer hebben kunnen uitvoeren.
  Lieve Frouke ik zal je erg missen.

 13. Zo jong nog en nog zoveel plannen.Heel veel sterkte voor haar familie en vrienden,die haar hebben gekend.

 14. @Ine, zij heeft inderdaad mooie artikelen geschreven voor HZG. Dat heb ik niet specifiek genoemd in bovenstaand logje, maar dat zal vast wel ergens in een van de oudere berichtjes vermeld staan. Ik heb zoveel mogelijk berichtjes van Frouke opgezocht, maar er zullen er zeker nog enkele ontbreken.

 15. Persoonlijk kende ik Frouke niet, maar wel veel verhalen gehoord van Elma.
  Weer iemand die veel te vroeg is heen moeten gaan.
  Familie en vrienden, ik wens jullie veel sterkte.

 16. Ook ik heb wel eens contact met haar gehad n.a.v. één van mijn verhaaltjes op dit weblog.
  Ik schrok hier wel weer erg van, niet wetend dat ze ziek was.
  Wat jammer, wat een gemis……..ik leef met iedereen mee…….

 17. bedankt Berthi voor het ontroerende verhaal,ik heb veel mooie handwerken
  gezien van Frouke zij heeft dat allemaal met liefde gemaakt,haar werk zullen wij missen! zij was een voorbeeld voor mij.
  Mico

 18. bedankt Berthi voor wat je ons vertelde over Frouke,
  Wij allen gaan haar missen want zij heeft ons met haar handwerken vele
  malen verrast in HZG. het is allemaal met veel liefde gemaakt!
  Mico

 19. Ik ken Froukje niet, maar als ik het zo lees was het een bevlogen mens met alles wat met textiel en mensen te maken had. Wat een verlies voor haar familie en voor alle mensen die haar gekent hebben. Wat zal je haar mail missen Berthi.

 20. ” Ongelooflijk ongeneeslijk ” las ik op een site van vrienden van Frouke in Hongarije. Een groot gemis voor haar familie. Ik ken Frouke van het breien voor Bodvalenke. Eerst de truien en later sokken en omslagdoeken. Afgelopen zomer heeft ze samen met Eddy alle dozen naar Bodvalenke gebracht. Frouke zag ik jaren geleden tijdens een kerstconcert in het kerkje waar nu ook haar uitvaartdienst gehouden wordt. Ik ken haar dochter en schoonzoon goed.
  En het verhaal van de mier en de eekhoorn is heel ontroerend.
  Ik wens de familie veel sterkte.
  Margriet

 21. Wat erg en dat in zo’n korte periode. Eind juni reageerde ze nog op mijn reactie op haar textielkaart. Haar aanvulling op de familie Kovács en haar kaart heb ik in het fotoboek van Hongarije verwerkt en kwam juist vrijdag binnen.
  De familie en vrienden van Sjouke wens ik heel veel sterkte toe.
  Wijni

 22. Dag lieve (handwerk) mensen,
  Ontzettend veel dank Berthi voor het mooie, ontroerende verhaal over mijn moeder!
  Daarnaast ongelooflijk mooi om alle herinneringen en gedachten aan Frouke te lezen in alle reacties. Hartverwarmend! Ja ze was gepassioneerd en kundig, op meer vlakken dan alleen textiel, dat allemaal in 1 persoon………
  Lieve groeten,
  Nynke (haar dochter)

 23. Zijn erg geschrokken van het bericht dat Frouke overleden is.las dit bericht pas vandaag op 30/9 2018.wij kennen Frouke en Eddy uit het dorp een.,waar we met de smidjes en freeve een fantastische tijd hebben gehad .zijn daarna het contact verloren.eddy,als je dit leest alsnog veel sterkte en lieve groeten van Eddy en Emmy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *