Hindelooper klederdracht


Morgenvroeg is de documentaire Hylper Erfguod te zien op Nederland 2. Al in de achttiende eeuw stond Hindeloopen bekend als een bezienswaardigheid. Menig reiziger wilde een glimp opvangen van het zwierige schilderwerk, de merkwaardige kleding van de vrouwen en de eigenaardige taal en gewoonten van de bevolking. Anno 2013 is deze Hindelooper cultuur nog steeds levend en heeft zelfs een plek gekregen op de Nationale Inventaris van het Immaterieel Erfgoed in Nederland. Een erkenning voor de Hindeloopers die zich inzetten voor het behoud en overdragen van de eigen cultuur. Maar wat is nu typisch voor de Hindelooper cultuur? Fryslân Dok onderzoekt de drie pijlers: het schilderwerk, de taal en de klederdracht. Wat is de historische achtergrond van dit erfgoed, maar ook wat is de toekomst? Want hoewel de Hindelooper cultuur stevige wortels in het verleden heeft, wordt vooral door ondernemers ook geprobeerd er een modern tintje aan te geven. Zoals een koffieservies van Douwe Egberts met Hindelooper design en een moderne meubellijn met motieven gebruikt in de plaatselijke schilderkunst. Zo leeft de Hindelooper cultuur volop. En is er zelfs het streven om op de lijst voor Immaterieel Erfgoed van de Unesco te komen.

Morgenvroeg van 10.25 tot 10.55 uur is de documentaire Hylper Erfguod te zien op Nederland 2.

9 gedachten over “Hindelooper klederdracht

  1. Dank voor dit bericht, ga het opnemen. Hindeloopen heeft altijd mijn belangstelling door mijn interesse voor klederdracht en doordat ik ruim 4 jaar in H heb gewoond.

  2. Leuk dat er zo veel aandacht wordt besteed aan onze mooie klederdracht.
    Het houten koffertje is zo mooi beschilderd.

  3. nee hoor dat is niet vroeg Bertki en Lucia.. Ik heb al een rondje bakker grootgrutter gedaan en de flat is voor het oog……. nu aan de kofiie en naar Hindelopen Fijne dag Basje

  4. @Licia Huizer, voor tv te kijken is dat voor mij wel vroeg!:-) Mij vind je bijna nooit voor de beeldbuis… eerder voor het computerscherm!:-)

  5. Nou..we zijn er echt even voor gaan zitten…heel bijzonder.. wat zijn die sitzen prachtig !!en leuk dat Christien Meindertsma er ook bij kwam, heb haar tentoonstelling VLAS in Middelburg gezien.
    Fijn dat er zoveel aandacht aan besteed word.

  6. @Licia Huizer, een mooie documentaire! Helaas heb ik de expositie van Christien Meindertsma in Zeeland gemist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *