Levende klederdracht


Met de documentaire Levende klederdracht brengt regisseur Niek Koppen een ode aan een verdwijnende Nederlandse traditie. Hij portretteerde daarvoor twaalf dames die geen andere kleding bezitten dan klederdracht. Ze behoren tot de laatste generatie die deze traditie – al dan niet bewust – in leven houdt. Ieder dorp kent vanouds zijn eigen dracht. Klederdracht wordt nog maar op een paar plaatsen in Nederland dagelijks gedragen. In Staphorst en Bunschoten-Spakenburg zijn de grootste aantallen te vinden, in Marken, Scheveningen, Urk, Volendam en op Walcheren gaat het maar om in totaal enkele tientallen dames, die bijna ouder zijn dan tachtig jaar. Voor zover bekend gaat er nog maar één man in Nederland in dracht gekleed. De traditionele kleding is een onlosmakelijk deel van het leven van de dames, en ondanks ze vaak als levende monumenten worden gezien met alle ongemakken van dien, zou geen van hen nog vrijwillig naar ‘burgerkleding’ overstappen.

De documentaire Levende klederdracht wordt uitgezonden op 25 november 2013 om 21.00 uur op Nederland 2.

10 gedachten over “Levende klederdracht

 1. Nog net op tijd..voor de laatste draagsters niet alleen de dracht af moeten leggen(soms als ze in een bejaarden /of verpleegtehuis opgenomen moeten worden…daar is geen tijd en geen kennis meer)
  maar ook om dat de laatsten er dan niet meer zijn.
  kijk naar het boek “” ONS BIN DE LESTE”van Ellen de Vriend-de Jong
  uitgave devriend@zeelandnet.nl

 2. @Licia Huizer, zo gaat het eigenlijk altijd; zodra men beseft dat een stukje cultuur/historie gaat verdwijnen, dan komt men in actie en wordt het ineens heel interessant. Als iedereen nu nog de dracht droeg, dan keek er niemand naar om.

  De website van Ellen de Vriend:
  http://devriend.wix.com/ellen

 3. Je bericht inspireerde me – heb meteen mijn Zeeuwse knopjes ingedaan. Sinds ik weer een bril draag in plaats van lenzen twijfel ik over het dragen oorbellen. Of dat wel kan… én bril én oorbellen. En die uitzending over klederdrachten, die ga ik zien natuurlijk. Verheug me er op. Puck

 4. Puck..geen probleem van maken.. die kleine steek oorbelletjes kan wel met een bril.
  Lange slingeroorbellen word wat moeilijker !! staat niet altijd vind ik.
  tIs net als met de Zeeuwse kralenketting die kan je ook alleen maar bij een simpel glad kledingstuk dragen…meestal is het te druk bij iets anders.

 5. @Puck van der Meer, in gedachten zie ik je voor me, met een mooie bril én Zeeuwse knopjes! Prachtig!

 6. Heb het genoteerd Berthi,en ‘kheb het al eens eerder gezegd-ik wil best in klederdracht lopen.Maar het is zo duur en dat is ook een probleem,denk ik voor veel mensen.
  Zelf draag ik ook weer een bril en daarbij ook oorbelletjes-knopjes en ook wel kleine hangers.Hangt ook af hoe je je haardracht is,denk ik.
  Gewoon doen wat jij zelf mooi vindt.
  goed weekend
  groetjes,Truus

 7. @Truus uit Drenthe, zo is dit, gewoon jezelf blijven en doen waar jij je happy bij voelt! Geniet van een mooi weekend!

 8. @Kaneeltje, een gedeelte van de berichten vind ik zelf, maar er komt ook veel nieuws binnen via de mail van mijn bloglezers of via de telefoon. Het is geweldig dat bijna iedereen graag informatie wil delen met anderen.

 9. Misschien leuk om te weten dat drie van de geportretteerde dames ongeveer dertien jaar geleden in opdracht van het Nederlands Openluchtmuseum ook uitgebreid gefilmd zijn door Martin van den Oever. Een compilatie van beelden uit deze films is nog steeds te zien in de tentoonstelling ‘Kleur bekennen in streekdracht en kotomisi’. Het overige materiaal is op verzoek te bekijken in ons Documentatiearchief.
  Hanneke van Zuthem
  conservator kleding
  Nederlands Openluchtmuseum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *