ViltPassie


In 2012 bracht Ellen Bakker het prachtige boek Textielleeft! uit. Nu komt Ellen met een vervolg op haar eerste boek Vilten is voor mij…. In het nieuwe boek ViltPassie laten nu niet Nederlandstalige vilters hun mooiste werk zien, maar Duitstalige en vertellen zij wat vilten voor hen zo bijzonder maakt.

Net als de eerdere uitgaven van Ellen, is ViltPassie wederom prachtig vormgegeven. Helder, duidelijk, kleurrijk en met een namenregister van de vilters. Het afgelopen weekend zat ik tijdens de plensbuien heerlijk te genieten van de diversiteit aan werken die afgebeeld staan in ViltPassie. Om een indruk te geven van het boek laat ik je enkele pagina’s zien.


Werk van Sara Lechner. ‘Vilten is voor mij de manier waarop ik me uit kan drukken. Ik gebruik vilt voornamelijk als basis voor borduurwerk en applicaties. Mijn viltverhalen zijn het uiteindelijke resultaat.’


Werk van Ulrieke Benner. ‘Vilten is voor het delen van kleur, plezier en magie met iedereen.’


Werk van Sabine Herrmann-Michels. ‘Vilt is voor een bijzonder zinnelijk materiaal. Het hoeft de verbinding met actuele modetrends als de “new urban lifestyle” niet uit de weg te gaan. Het omvat zowel een universum van soorten wol en vormgevende mogelijkheden als vriendschap en ontmoetingen met grandioze handwerksters en kunstenaars. Sinds een paar jaar gebruik ik inheemse, ongewassen wolkrullen – wat een wanorde, maar zo bescheiden en zinnenprikkelend. Mijn interieurs die daaruit ontstaan gaan “back to the roots”: terug naar warmte en bescherming. Ik probeer de tegenstellingen en mogelijkheden van vilt ten volle te benutten – stevig of teer woekerend, ragfijn en doorschijnend, archaïsch wild en terughoudend in kleur en vorm.’


Werk van Karin Falter. ‘Vilten is voor mij vreugde, gelukzaligheid, genot. Ik ben gefascineerd door de veelzijdigheid van het materiaal, de ontelbare vormgevingsmogelijkheden en de daaruit opborrelende, haast onuitputtelijke bron van ideeën. Ik stel me een wezen voor en op wonderbaarlijke wijze ontstaat uit mijn handen wat daarvoor slechts een beeld in mijn fantasie was. Ik hou ervan dat mensen door mijn werk beginnen te glimlachen.’


Werk van Beatriz Schaaf-Giesser. ‘In het middelpunt van mijn artistieke werk staat het uitdrukken van een derde dimensie – waarbij ik een beeldende verklaring afleg. Ik ben in Montevideo geboren en heb als vrije kunstenaar en textieldesigner een sterk conceptueel gerichte werkwijze. Mijn werkdomein omvatten de afgelopen jaren onderwerpen als identiteit en emigratie. Voor een deel put en citeer ik uit mijn eigen familiegeschiedenis, de ontworteling, de emigratie en mijn nieuwe vaderland.’

Dit zijn slechts vijf viltkunstenaars van de 95 die in Duitstalige landen wonen of daar geboren zijn en hun meest recente werk tonen in ViltPassie. Objecten, kleding, wandkleden, interieurs, figuren en nog veel meer toepassingen van vilt zien we voorbijkomen. Een mooi boek dat je vaak in je handen zult nemen voor inspiratie of om zo maar even de kleurrijke werken te bewonderen en daarvan te genieten.

ViltPassie telt 192 pagina’s en ruim 750 kleurenfoto’s, en heeft een afmeting van 210 x 210 mm. ISBN: 978-90-818476-8-1. Prijs: € 27,50 exclusief verzendkosten. Het boek kun je hier bestellen.

6 gedachten over “ViltPassie

  1. wat een verschillen in werk! Kan me voorstellen dat je er van genoot met deze kleurige plaatjes en het buitenshuis latende regen en stormgebeuren, Hier viel de regen mee, maar de wind was er wel . De gevilte dieren waren vrolijk Basje

  2. @lheurebleue, dat kan ik me voorstellen, het is een stijl die helemaal bij jou past!

    @Basje, … en nu schijnt de zon die de bladeren van de bomen met hun fraaie kleuren extra laat schitteren! Wat is de herfst toch mooi.

  3. Voor al deze mooie werken trekt het schaap graag zijn jas uit.
    Nu de dekbedden de wollen dekens hebben vervangen wordt er toch weer een manier gevonden om de wol te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *