Zuster Judith de Kreijger overleden

Woensdag 6 november 2013 overleed zuster Judith de Kreijger in haar vertrouwde omgeving. De laatste periode van haar leven woonde zij in het Santa Clara klooster in Etten-Leur. Op 21 september werd zuster Judith 100 jaar. Een feestelijke dag waarbij haar familie, zusters en leerlingen aanwezig waren. Tot een paar weken terug gaf zuster Judith nog kantklosles. Zij ontwikkelde haar eigen kantklossoort: Withof Duchesse, vernoemd naar het voormalige Withof klooster in Etten-Leur.


Een jaar geleden kreeg zuster Judith de Kreijger haar biografie aangeboden door de schrijfster Anneke Reijs. ‘Op 13-jarige leeftijd ging zij – toen Elza de Kreijger geheten – naar de kantklosschool in Sluis. Zij volgde daar jarenlang dagelijks lessen in vooral de Sluisse Duchesse en ook volgde zij de opleiding voor lerares. Voordat zij op de kantschool aan de slag kon als lerares, werd de school door een gebrek aan financiën gesloten. Na haar pensionering in 1978 is zij volop gaan lesgeven. Samen met haar leerlingen heeft zij de Sluisse Duchesse zodanig veranderd dat op een gegeven moment een nieuwe kantsoort is ontstaan: Withof Duchesse…’ Het vervolg kun je hier lezen.

Hier kun je een artikel lezen over zuster Judith dat dateert uit 2011 en in de Etten-Leurse Bode staat een mooie foto van zuster Judith toen zij 100 jaar werd.

10 gedachten over “Zuster Judith de Kreijger overleden

 1. een mooie leeftijd maar toch enigszins verbaasd. Ik kreeg les van haar op de kantklosopleiding in jaren 80. Een kordate dame die ons de fijne kneepjes wist te vertellen.Haar hart en ziel lag zeker ook bij de door haar ontworpen kant.

 2. @Bernadette, mooi om je reactie te lezen. Helaas heb ik zuster Judith niet gekend. Maar dat zij een begrip was binnen de kantwereld is wel duidelijk.

 3. Zuster Judith, een begrip in de kantkloswereld.
  Nadat er kort geleden veel aandacht was besteed aan haar 100e verjaardag is
  zuster Judith nu overleden. Via internet heb ik net een kaarsje voor haar gebrand.

  Na het afsluiten van de 4 jarige kantopleiding van de NKO in Amsterdam ontstond de wens om ons in div.kantsoorten nog wat meer te bekwamen.

  In begin 1988 verscheen bij uitgeverij Terra in Zutphen het boekje
  “Withof Duchesse” door Trude v.d. Heijden, Yvonne Scheele en Puck Smelter.
  De naam Withof stond voor het Withof klooster in Etten-Leur in Brabant.
  In dit klooster woonde en gaf zuster Judith kantklosles.
  Ons groepje NKO Amsterdam 1983-1987 besloot om les te gaan volgen bij zuster Judith en ons verder te bekwamen in de Duchesse kantsoort. In het Withof-Duchesse wordt gezocht naar diepte en reliëf, naar licht en schaduw.

  Vanaf boven in Groningen was het een hele onderneming om een les te volgen in Etten-Leur. Door DH werd ik naar het station in Groningen gebracht om met de eerste gelegenheid naar het zuiden te reizen. Mooi op tijd kwam ik aan in Etten-Leur. Altijd heb ik het probleem als ik in een vreemde plaats uit de trein stap, welke kant moet ik op. Gevraagd aan een dame op de fiets, welke kant moet ik op naar het Withofklooster. Die kant moet ik ook op en ze heeft de hele weg met mij meegelopen erg gezellig om te praten met deze Brabantse dame.

  Hartelijk welkom geheten door zuster Judith en ik kon beginnen met het klossen van een perfect rondje. De hele morgen heb ik privé les gehad, de dames die uit het westen kwamen hebben een enorme vertraging gehad met de trein. De reden weet ik niet goed meer. Het was haast niet de moeite dat ze nog aan het werk gingen.
  Het is ook gebleven bij deze ene les met als resultaat een perfect rondje geklost onder leiding van zuster Judith.

 4. @Elma, prachtig verhaal met als herinnering de privé les van zuster Judith. Zo iets vergeet je dus nooit meer!

 5. Wetend dat je vele mensen achter laat die positief over je denken en je de gave hebt gehad om je kwaliteiten door te geven mag je je zelf een gelukkig mens noemen. Wanneer je op deze manier 100 mag worden heb je toch een volle leven gehad.

 6. sluit me aan bij de vorige schrijfsters,. Wat een leven Op de foto ziet ze er stralend uit. Gewoon een heerlijk mens Moet een voorrecht zijn haar gekend te hebben Fijn weekend Basje

 7. ook ik heb les gehad van zuster judith. ik kan mij haar nog goed herinneren . zij heeft mij klossen geleerd. ik kon natuurlijk wel klossen maar haar manier van klossen is apart en daardoor ging het klossen vlugger en mooier. ben lange tijd bij haar op les geweest ook in het klooster. daar kwam ook haar grote werk ter sprake wat zij gemaakt heeft toen ze nog niet in het klooster was. namelijk het kleedje de gouden molen gemaakt in opdracht voor de familie vroom uit Middelburg. nu wil het geval dat ik zelf uit zeeland kom en mijn moeder daar nog woonde. mijn moeder heeft destijds voor mij het kleedje bij de familie vroom opgehaald en via mij is het bij zuster judith gekomen.hoe het verhaal het toen verder ging kunnen jullie lezen in het boekje van annelke reijs. het kleedje staat op de voorpagina van het boekje. momenteel heb ik het kleedje in bruikleen van de gabrielle vroom en is nog altijd te bewonderen in mijn museum te leeuwarden. helaas heeft zuster judith niet meer geweten dat het kleedje van haar zo goed bewaard wordt. in het boekje van haar lees ik dat ze denkt dat het kleedje weer terug is bij de familie . dat is natuurlijk wel zo maar het staat in bruikleen in mijn museum en wacht op de dag dat de dochter van gabrielle het overneemt. ik had zuster judith nog willen schrijven maar door drukte ben ik er niet aan toe gekomen. anneke reijs moet het wel weten want ik heb het haar verteld toen ik het boekje bij haar kocht. zuster judtih was een opmerkelijke dame, die naar mijn mening een mooi en rijk leven heeft gehad zeker na haar pensionering . zij kon zich toen helemaal richten op haar grote passie het klossen en heeft daardoor heel veel leuke contacten gehad en aanzien genoten . we vergeten haar niet mayken

 8. Dag Berthi,
  Onlangs stuurde iemand (afzender was niet leesbaar) mij het artikel over zuster Judith 100 jaar. Stond in de Telegraaf. Vanochtend dacht ik: laat ik haar adres weer eens opzoeken en een kaartje sturen. Ik heb vele jaren les van haar gehad toen ik nog in Bleiswijk woonde. Nu woon ik weer op Terschelling en is de afstand naar Etten-Leur groter geworden. Omdat ik bij Google Withoff intoetste zag ik plotseling jouw bericht over haar overlijden. Ze was een lieverd en had veel geduld.
  Groet,
  Marianne Nijholt-Smit

 9. Mooi om de persoonlijke verhalen te lezen. Het blijkt dat veel, heel veel mensen uit de kantwereld les hebben gehad van Zuster Judith.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *