Expositie Chanel: de legende


De ‘Little Black Dress’, het Chanel-mantelpakje en Chanel No.5, wie kent ze niet? Met haar revolutionaire ontwerpen veranderde Gabrielle ‘Coco’ Chanel (1883-1971) de vrouwelijke garderobe in de 20e eeuw. Chanel stond voor elegantie, stijl en bewegingsvrijheid zoals te lezen staat in dit logje, dat tevens de aankondiging geeft van de expositie Chanel: de legende in het Gemeentemuseum Den Haag. Naast originele kledingontwerpen toont ‘Chanel: de legende’ ook accessoires en een bijzondere selectie Chanel ‘costume jewellery’ afkomstig uit particulier bezit: sprankelend, kleurrijk en op-en-top Chanel chic.


Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus van 376 pagina’s in het Nederlands, Engels en Duits (€ 50), uitgegeven door Maria Spitz, Draiflessen Collection. De catalogusfotografie werd gerealiseerd door Christin Lost. De catalogus is verdeeld in drie delen: deel I Gabrielle ‘Coco’ Chanel, deel II ‘Little Black Dresses’ en mantelpakken van Chanel – Een ontvangstgeschiedenis en deel III Chanel na Coco Chanel. Uit deze uitgebreide prachtige catalogus zal ik enkele ontwerpen laten zien met de daarbij behorende tekst zoals die beschreven staat in de catalogus.


De roze-beige kleurige jurk uit de lente-/zomercollectie 1920 met volants past in de tijdgeest van de jaren twintig uit de vorige eeuw. In de jaren na de Eerste Wereldoorlog ontstaat een nieuwe mode met rechte, sobere snit die een lang en smal silhouet vereist. Het is de eerste keer dat de vrouw zoveel van haar benen laat zien. De soberheid zit in de snit, niet in de stof. Gabrielle Chanel staat voor de ontwikkeling van gemakkelijk zittende kleding, ook voor de vrije tijd.


Coco Chanels avondjurken werden in de jaren twintig van de vorige eeuw gekenmerkt door een eenvoudige snit. Deze mouwloze avondjurk (omstreeks 1927-1928) van geel zijdefluweel is hier een voorbeeld van. De jurk heeft een eenvoudige, rechte snit.


Dit mantelpak voor ’s avonds uit de herfst-/wintercollectie 1964/1965 was bestemd voor semi-formele gelegenheden en is perfect voor een ontvangst of voor een semi-formeel diner. Coco Chanel liet hetzelfde ontwierp zien in een versie met haar ‘langverwachte broek’ in plaats van deze lange rok. Interessant is dat de rok twee plooien heeft waardoor er een suggestie ontstaat van een broek. Beide waren ontworpen naar zeemansstijl, met aan de voorkant een klep, met knopen aan de bovenkant en aan de zijkant, een ontwerp afgeleid van de zogenaamde breeches, een type (kuit)broek voor mannen daterend uit de 18e eeuw. De manier waarop het ontwerp is gesneden, stimuleert de drager een ontspannen houding aan te nemen, met de handen in de zakken of op de heupen, net als Chanel en haar mannequins.

Chanel: de legende is te zien tot en met 2 februari 2014 in het Gemeentemuseum Den Haag.

Op de eerste foto – gemaakt door Man Ray – zie je Coco Chanel in 1935, de tweede foto laat het naaiatelier in het huis Chanel in Parijs zien, in 1931.

6 gedachten over “Expositie Chanel: de legende

 1. k denk dat met enkele aanpassingen roklengtes en broeken en rokken er zo een hele colectie
  op de catwalk zou komen Super , Heb je het allemaal al gezien ?
  Dat moet een feest zijn om dat boekje!!!! door te bladeren Fijne dag allemaal Basje

 2. @Basje, nee, ik ben er nog niet geweest, maar het staat wel in de planning! Het Gemeentemuseum Den Haag heeft altijd geweldige exposities!

 3. Hallo Berthi, Nieuwsgierig ben ik naar jouw indrukken van de tentoonstelling (en die van degenen die binnenkort gaan). Zelf was ik er enkele dagen na de opening. Druk! In vergelijking met andere mode tentoonstellingen van de afgelopen jaren in het Haags Gemeentemuseum was dit wel de tentoonstelling die me het minst aansprak. Hij is kleiner, de mode is minder uitbundig (maar dat zal à la Chanel zijn……..:)) en ook de aankleding van de zalen en de entourage is m.i. eenvoudiger. Ik vraag me af of Chanel misschien niet mijn ding is. Hopelijk komen er nog vele reacties op jouw blogbericht over deze tentoonstelling!

 4. @Tineke, wat jij zegt over de expositie Chanel heb ik al meer gelezen. Ik ben zeer benieuwd. Het is wel de bedoeling dat ik nog een bezoek ga brengen aan deze tentoonstelling.
  Maar de soberheid/eenvoud zal zeker te maken hebben met het merk Chanel.

 5. Naar aanleiding van mijn bezoek aan de tentoonstelling heb ik de op DVD bewaarde uitzending van AVRO Close Up (2001) over Coco Chanel nog weer eens bekeken. Geweldig, sprankelend……..en toch niet sober. Dat sprankelende/creatieve miste ik dit keer een beetje in Den Haag. Jammer, maar toch samen met de tv-uitzending een mooie herinnering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *