Dutch Design Week II

Zoals beloofd komen vandaag een aantal foto’s voorbij op dit blog van verschillende ontwerpen/activiteiten die ik zag in het Klokgebouw op Strijp-S. Uiteraard viel er veel meer te bewonderen dan wat ik hier laat zien.


Tijdens de Dutch Design Week was het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed samen met het Fonds voor Cultuurparticipatie aanwezig. Deze beide organisaties hebben de handen ineen geslagen om ervoor te zorgen dat de kennis en vaardigheden van de ambachtelijke meesters niet verloren gaan. Het breien van netten (netten boeten is het herstellen van de netten) vormde een onderdeel van het programma. Zo ook het Marker borduurwerk dat verzorgd werd door Sary Maas en het Staphorster stipwerk door Gerard van Oosten.


Zo moet het uiteindelijk worden.


Noorse instappers van Luc Aarts. ‘Voor deze serie schoenontwerpen maak ik gebruik van oude Noorse truien. Kwalitatief gezien zijn deze oude truien ontzettend goed en dus ideaal voor recycling. Door deze truien te combineren met een klassieke schoenconstructie ontstaat hieruit een kruising tussen slof en schoen wat een vervreemdend beeld oproept’, lees ik op de website van Luc Aarts.


‘&’ is een samenwerkingsproject tussen tassenontwerpster Dorrith de Beer en modeontwerpster Irma Borgsteede. Beide ontwerpers laten zich inspireren door moderne architectuur, zijn gefascineerd door constructie en werken met pure, rijke materialen.


Opvallende ontwerpen op ‘hoog’ niveau van Umberto Dattola.


Doek en theedoeken Nationaal Archief van Van Eijk & Van der Lubbe. Het gaat hier om theedoeken met historische verhalen. De doeken zijn opgebouwd uit drie afbeeldingslagen van verschillende lengtes, (kleurlaag, historie-laag, recente historie-laag). Doordat deze zijn gestapeld, zorgt dat voor een oneindig aantal unieke doeken. De afbeeldingen bestaan uit collectiestukken van het Nationaal Archief en de doeken zijn geweven bij het TextielMuseum.


Bijzondere schalen en lampenkapjes van koffiebonen ontworpen door Raúl Lauri Design Lab.


Lotte Douwes liet zien dat je stopcontacten niet hoeft te verstoppen. Maak er een mooi breiwerk omheen en ze zijn een sieraad voor je huis. De vormen en kleuren refereren naar de natuur, de bron van onze energie.


Het spijkerweven staat op dit moment volop in de belangstelling.


Een prachtige presentatie van voedsel door Studio Appetit en Studio Lenneke Wispelwey. Dagelijks kon je al dit lekkers om 15.51 uur verorberen.


Eerst een partijtje schaak spelen en dan samen met je tegenstander al het lekkers opeten.

Dit is slechts een kleine selectie uit het enorme aanbod van de Dutch Design Week en dan was ik nog maar slechts op één locatie geweest. Volgend jaar maar meerdere dagen ervoor uittrekken.

5 gedachten over “Dutch Design Week II

 1. Het lukte mij vrijdagmiddag nog om (ja zeker) de Vlisco -expo te bezoeken. Heel mooi vorm gegeven.Dat was weer GENIETEN !
  Heel origineel werd je door “vlisco-pijlen” op de stoep naar de tt. geleid.

 2. Ook ik ben samen met Piet alleen in Strijp-S geweest. De volgende keer moeten we echt meer tijd nemen. Er is zoveel interessants te zien.
  Leuk om hier toch weer andere foto’s te zien.

 3. en ik vond van veel wat je laat zien veel dingen wel leuk , maar de meeste zijn zo onbruikbaar, op een paar sloffen en een net na, de doeken waren heel interessant qua afbeelding en weeftechniek, maar waarschijnlijk voor de meeste mensen onbetaalbaar, Vlisco was een feest om te zien all die kleuren, maar ja ik ben qua kunst en zo zeer onderontwikkeld Ergens wel jammer dat ik er zo weinig van weet. iedereen een fijne dag Basje

 4. Het lijkt me een interessante tentoonstelling waar je tijd voor moet uittrekken vanwege de vele onderwerpen/designs.Ben zelf niet zo modern aangelegd en misschien teveel een nuchtere Groningse om bijvoorbeeld de stoelen in de hoogte als kunst te zien.Maar ja,wie ben ik???
  Bedankt Berthi om mijn kunstniveau wat bij te schaven.Het is goed om je ook eens te verdiepen in andere onderwerpen dan waar je alleen zelf naar zou kijken.
  gezellige dag.
  groetjes,Truus

 5. wat een heerlijkheden laat je toch allemaal zien.
  ik zou zelf wel willen leren netten weven (heb het ooit eens geprobeerd in de tijd van de cursus ‘heerlijk handwerken’ – of hoe heette die schriftelijke cursus (voor internet!!) ook alweer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *