Kasteel DoorwerthVanmiddag ontmoette ik toevallig Charlotte Sophie von Aldenburg-Bentinck (1715-1800) op kasteel Doorwerth.


In 1779 werd Charlotte Sophie Bentinck bezitster van kasteel Doorwerth na een jarenlange strijd tussen haar en haar ex-man Willem Bentinck (1704-1774). In 1733 trouwde Charlotte Sophie met Willem Bentinck, maar na zeven jaar verliet zij hem en hun twee kinderen. Na het overlijden van haar man wilde zij haar vaderlijk erfdeel terugkrijgen. Zij verbleef slechts zelden op het kasteel en liet alle zaken waarnemen door een rentmeester en een huismeester. Charlotte Sophie Bentinck was een eigenzinnige persoonlijkheid, reisde veel, verbleef aan diverse vorstenhoven en onderhield een hechte vriendschap met de schrijver Voltaire.

Op basis van bewaard gebleven correspondentie schreef Hella Haasse het boek Mevrouw Bentinck.

7 gedachten over “Kasteel Doorwerth

 1. Een prachtig boek dat inderdaad de eigenzinnigheid van haar naar voren laat komen. Een echte historische roman van Hella Haasse met veel details en brieven. Charlotte Sophie had het zeker niet makkelijk in die tijd.

 2. Berthi, dank dat je ons dit hebt verteld. Ik kende het verhaal niet, ga het boek zeker eens lezen.
  Mooie kostuums. De toneelgroep Waark (in Groningen) had eens een grap met zo’n brede jurk, hadden ze aan de zijkant laatjes gemaakt waarin zakdoekjes e.d. bewaard kon worden…
  Groetjes van Jantje

 3. Leuk dat je deze dame tegen kwam. Eergisteren zag ik een reportage van een kasteeldame waarvan ze dachten dat ze vampier was. Dan spreken we over de jaren 1740. Nu hebben ze de laatste jaren onderzoek gedaan en wat bleek deze dame had waarschijnlijk darmkanker gehad. Helaas kan ik via het internet niet meer achter halen hoe deze heette. Maar het was uit de zelfde tijd als jou dame.

 4. Berthi je bent nog al een liefhebster van films. Naar aanleiding van het boek van Hella Haasse is in 1996 een film gemaakt over het leven van
  Charlotte Sophie Bentinck. Later is deze film als driedelige serie uitgezonden op de televisie.
  Helaas kan ik er geen trailer van vinden.
  Groetjes,
  Anneke SK

 5. @Hilda, vampier of darmkanker… een ‘klein’ verschil. Ik heb ook geen idee om wie het gaat.

  @Anneke Schoonenberg Kegel, net als jij kan ik ook geen trailer vinden. Misschien te lang geleden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *