Museum Het Leids Wevershuis en Zeeuws Museum


Tot en met 10 november 2013 exposeren leden van de Nederlandse Kaartweefkring in Museum Het Leids Wevershuis een grote verscheidenheid aan kaartweefsels. Zij tonen reconstructies en interpretaties van historische banden en op de traditie geïnspireerde nieuwe ontwerpen. Elke zaterdag zijn er demonstraties van de vele, verschillende vormen van kaartweven en wordt er uitleg gegeven over technieken en patronen. Het effect van het gebruik van diverse garens wordt getoond aan de hand van voorbeeldstalen en op de zolder van het Wevershuis is, ter illustratie van dit oude, weinig bekende, ambacht een verticaal weefgetouw opgesteld.

Kaartweven kent een rijke geschiedenis en is een van de oudste vormen van weven. Uit bewaard gebleven fragmenten textiel blijkt dat dit ambacht al 3000 jaar wordt beoefend. Het is een unieke vorm van weven, zowel in techniek als in resultaat: dicht geweven en sterke banden. In Handwerken zonder Grenzen 179 staat het artikel Oude handwerktechnieken te lezen waarbij het kaartweven een onderdeel vormt.

Kaartweven, wat is dat eigenlijk is te zien tot en met 10 november 2013 in Museum Het Leids Wevershuis te Leiden.
——————————


Het Zeeuws Museum presenteert de tentoonstelling Bescherm mij! Kleding en accessoires voor lichaam en ziel. In deze presentatie is een gevarieerde selectie etnografica, streekdracht en mode te zien, die dienen ter bescherming. Denk hierbij aan regen- en rouwkleding, een kogelwerende jas, peniskokers, een Inuit bontpakje, wanten van muskusratbont, bloedkoralen, amuletten en een sjamanenmantel.

In een kleurrijke setting zijn de uiteenlopende objecten gepresenteerd binnen drie thema’s: fysieke, sociale en spirituele bescherming. Ze worden vanuit een etnografische en een (kostuum)historische kant belicht èn spelen in op de actualiteit. Fysieke bescherming is veel breder dan op het eerste gezicht lijkt. Voor ons een uitdaging om daar de meest tot de verbeelding sprekende objecten bij te vinden, zoals de tiara van ontwerper Ted Noten voor prinses Maxima in de vorm van een polohelm en gezondheidsondergoed van dr. Gustav Jaeger uit 1870. Sociale bescherming gaat vooral in op kledingcodes die horen bij een bepaalde geloofs- of levensovertuiging. Dit kunnen 19e eeuwse labedissen zijn of een uiterst actueel HEMA hoofddoekje voor moslima’s. Als we het hebben over spirituele bescherming denken we vooral aan bescherming van de ziel. Binnen dit thema passen (etnografische) amuletten, maar ook kostuums en maskers die je identiteit (of ziel) afschermen.

Bescherm mij! Kleding en accessoires voor lichaam en ziel is te zien tot en met 9 maart 2014 in het Zeeuws Museum te Middelburg.

4 gedachten over “Museum Het Leids Wevershuis en Zeeuws Museum

 1. Wat leuk dat je over deze tentoonstelling schrijft! Ik heb de tentoonstelling bezocht en er ook tamelijk uitgebreid over geblogd met veel foto’s, http://borduurblog.blogspot.nl/2013/10/kaartweven-een-tentoonstelling-in-leiden.html . Ik vond het zeker de moeite waard, waarbij overigens wel aangetekend moet worden dat ik het zelf ook wel eens gedaan heb en daardoor weet dat het echt een tamelijk ingewikkelde techniek is. Des te meer bewondering heb ik voor de tentoongestelde banden.

 2. DAAR HALEN WE ONS TREINKAARTJE WEER DUBBEL EN DWARS UIT…. 3 DINGEN in LEIDEN te doen..dat moet wel een overnachting worden.
  Wevershuis-TRC aan de HogeWoerd en de PETRA t.t.stelling in het Museum……. een mens kan het allemaal niet verwerken zoveel komt er op je af.

 3. @Miriam Klaassen, leuk verslag op je blog! En het Leids Wevershuis is inderdaad een mooi museum. Een bezoek waard. Telkens komen ze met een mooie nieuwe expositie, zoals deze bijvoorbeeld:

  http://berthi.textile-collection.nl/2008/07/06/bayeux-in-leide/

  http://berthi.textile-collection.nl/2008/07/22/marloes-keerewe/

  @Licia Huizer, tja, een luxe probleem. Er is zoveel moois te zien in ons land en zouden we elke dag op stap gaan dan zouden we het nog niet voor elkaar krijgen om werkelijk alles te bewonderen. Dus, maken we keuzes…
  Geniet van een mooi en zonnig weekend!

 4. je zou niet meer weten wat te gaan zien, Leiden heb ik enkele keren met een musuembezoek vereerd. Met de kinderen en later met de ver. van Huisvrouwen ,Altijd een leuke dag. Veel plezier allemaal en kijk je ogen uit Fijn weekend Basje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *