Vlisco Unfolded The Tour


Vlisco neemt voor het eerst deel aan de Dutch Design Week. Met Vlisco Unfolded openen zij de deuren zodat je rond kunt kijken in hun wereld. Ze geven een sneak preview van nieuwe producten, een kijk in de designwereld en het unieke proces waardoor Vlisco zich een internationaal designmerk mag noemen.
Afgelopen maandagmiddag mocht ik samen met Mien B. en haar quiltvriendinnen meegenieten van een boeiende rondleiding bij Vlisco in Helmond. Het unieke proces dat Vlisco hanteert komt aan je voorbij, aangevuld met interessante wetenswaardigheden. Wist jij bijvoorbeeld dat er zeven dagen per week met vijf ploegendiensten dag en nacht gewerkt wordt in deze fabriek? Dat dit vervolgens een productie van 500.000 yards per maand oplevert? En weet jij wie in Afrika bepaalt welke Vlisco stof de vrouw koopt? Dat is de kleermaker! De Afrikaanse vrouw ziet op de markt een lap Vlisco stof liggen en zij neemt deze vervolgens mee naar de kleermaker. Zegt deze man dat de kleur van de stof niet bij de vrouw past, dan brengt zij de lap stof terug en gaat op zoek naar een andere kleur stof, net zo lang totdat de kleermaker zijn goedkeuring geeft. Nog een ander leuk weetje: Het Java print ontwerp Angelina zit al sinds 1954 in het assortiment van Vlisco. Het is nog steeds populair. Deze stof wordt gedragen door de Afrikaanse man. Hiermee wil hij zeggen dat hij vrijgezel is en op zoek is naar een vrouw.


De stof Angelina die in verschillende kleuren wordt geleverd.

Na afloop van de rondleiding moest er uiteraard snel inkopen gedaan worden door de quiltmensen in de Vlisco winkel. Ik benutte de tijd ondertussen om enkele foto’s te nemen!De tekst Wax Hollandais Vlisco is erg belangrijk voor de Afrikaanse vrouw en moet zichtbaar zijn.


Zoals je weet heb ik al diverse keren een logje geschreven over Vlisco. Van enkele berichten zal ik de link geven: zoals deze en deze en deze.

Cultura24 zendt vrijdag 25 oktober de documentaire: Werelden – Mama Benz en de smaak van geld uit om 22:15 uur. Het is een film van Karin Junger uit 2002 over de samenwerking tussen de Helmondse Vlisco en marktkoopvrouwen in Burkina Faso. In Ouagadougou (Burkina Faso) wordt een aantal marktkoopvrouwen gevolgd tijdens een informatiebijeenkomst en een stoffeninkoopdag bij Vlisco-Burkina.

Neem alvast een kijkje op de tentoonstelling die tijdens de Dutch Design Week is te zien via de uitzending van Omroep Brabant.

8 gedachten over “Vlisco Unfolded The Tour

 1. Dat was :lopen door luilekkerland !!!

  En gisteren werden die aankopen al genietend met z’n tienen gedeeld !

 2. @Mien B., … en nu is het genieten van al die prachtige verschillende stofjes! Laat je t.z.t. hier het eindresultaat zien?

 3. Wat heerlijk dat je rond mocht lopen met Mien B daar tussen de stoffen.Ik weet dat Mien al jaren weg is van deze stoffen, en de mooiste dingen hier van gemaakt heeft. Ik heb bij Merkwaardig een pakje getrokken en wat zat daar in een mooi evelop tasje van Vlisco stof. Ik koester het nog steeds.
  Een tijdje terug een programma gezien over vlisco stoffen. Was geweldig!! Ik zei tegen mijn man vlisco stoffen ken je die dan JAAA.
  Heerlijk log Berthi ik heb genoten en Mien bedankt dat je Berthi mee nam. Kunnen wij hier weer meegenieten. Ik wet nog dat jij van iemand een koffertje kreeg met deze stoffen. En dat je er supper blij mee was.

  Lieve groetjes beide José

 4. Wat een prachtige stoffen hebben ze toch gemaakt en maken ze nog steeds.
  Het zou straks de donkere dagen wel opfleuren als we meer van deze stoffen kleding gingen dragen-heerlijk lijkt me dat ipv van de donkere kleding die je vaak ziet in de winter.
  De datum staat genoteerd/aangestreept.
  gezellige dag
  groetjes,Truus uit Drenthe

 5. Hier wordt een mens weer blij van. Een zomerse gevoel waar wij nog een poosje op moeten wachten.

 6. Het was leuk je weer te zien Berthi en je verslag is geweldig! Tot de volgende keer!

 7. Hallo, die tweede stof van boven, kan ik die ook bij Vlisco kopen?
  Heb de hele site doorgespit maar kan hem niet vinden.

  bvd Jeroen

 8. @Jeroen, misschien is die stof niet meer leverbaar. Het lijkt me het handigste om contact op te nemen met Vlisco in Helmond. Telefoon:0492 570 922

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *