Stoplap van Derkje Huts


Derkje Huts werd geboren op 10 augustus 1875 in Arnhem. Zij zal rond de vijftien jaar oud zijn geweest toen zij haar stoplap maakte. Dan zou deze stoplap dateren vóór 1900. Waar Derkje de stoplap maakte en onder leiding van wie is niet bekend, maar het zal zeker in Arnhem zijn geweest. Zij heeft absoluut haar uiterste best gedaan om een zo mooi mogelijke stoplap te maken en dat is haar zeer goed afgegaan.

In 1996 nam ik deze stoplap over van Gerda IJsselstein (19 oktober 1934 – 16 augustus 2008). Zij sprak over de stoplap van haar grootmoeder ook al was Derkje de tweede vrouw van haar grootvader Gerrit Jan van Omme.


Gerrit Jan van Omme (6 maart 1876 – 5 april 1945) trouwde op 26 juli 1922 met Derkje Huts (10 augustus 1875 – ? ). Gerrit Jan was eerder getrouwd geweest met Gerritje Cornelia Lak (26 september 1879 – 24 januari 1922). Uit dit huwelijk werd Hermina geboren op 5 oktober 1910, de moeder van Gerda IJsselstein-Schreuder.
Op de trouwkaart staat de naam Van Ommen met een n op het einde geschreven terwijl in de archieven Van Omme vermeld staat. Gerda sprak ook altijd over Van Omme. Zeer waarschijnlijk is het verkeerd gegaan bij de drukker.


Deze foto is vermoedelijk gemaakt in 1939. In het midden zie je Gerda. Links van haar zit haar grootmoeder Derkje Huts en rechts haar grootvader Gerrit Jan van Omme. Het andere echtpaar is de oudste zoon met zijn vrouw.


Derkje Huts en Gerrit Jan van Omme met hun hondje Chienie.

7 gedachten over “Stoplap van Derkje Huts

 1. Mooi dat je die documenten erbij kan tonen…en leuk die laatste foto. Zie je die opnaaisels in de mouwen.?.dat spaart een paar Mouwophouders (van die elastieken bandjes met een clipje om ze op maat te maken) uit.

 2. Door het laten zien van de foto’s en het verhaal krijgt de stoplap veel meer waarde.
  Lies let op de details, een goed idee om in de te lange mouwen een opnaaisel te maken.

 3. Mooie lap met verhaal,
  Vroeger werden er in de mouwen van bloesjes en jurkjes voor mij altijd opnaaisels gemaakt, ,kon je laten “schieten “het volgende jaar. Ook de voeringen in mantelmouwen werden zo ingekorrt
  .Er werd “‘op groei “gekocht inde crisisjaren.de zijnaden van kinderjurkjes kregen eerst de mouwen ingezet en dan werden de zijnaden extra breed genaaid, ook dat was op de groei berekend. plus extra zoom Fijne dag Basje,

 4. Vind het altijd mooi als je meer weet over een merk- of stoplap zoals hier nu het geval is.Net of het meer gaat ‘leven’.Leuk ook de foto’s erbij.Bij het gezinsportret lijkt de schoondochter heel veel op mijn Moeder–grappig is dat.
  Onze rokken kregen ook een dubbele zoom en brede naden om uit te leggen bij groei.Maar vaak kregen we ook de kleding van onze oudere zussen–er was zo’n 7 jaar tussen de oudere en jongere zussen.
  Grappig dat na dit verhaal er zoveel weer boven komt van vroeger.Kan me heel goed voorstellen dat ónze Gerrie’ dan met een verhaal uit haar tijd kwam.
  groetjes,Truus

 5. In het echt is deze lap nog veel mooier!
  Zeker met de foto’s en het verhaal erbij.

 6. stoplappen blijven toch wonderlijk mooie dingen. en te bedenken hoeveel tijd in het stoppen van kleren werd gestoken. terwijl dat nu toch echt iets uit het verleden is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *