Handgeverfde garens van Loret Karman

Loret Karman heeft prachtige handgeverfde garens. Zij ontwerpt kleurenpaletten die geïnspireerd zijn op de werken van Nederlandse schilders. Met een kleurenwaaier in de hand bezoekt Loret musea om zo tot haar unieke kleuren te komen. Van Gogh liet zich op zijn beurt inspireren door garens bij het bepalen van zijn kleuren. In het Van Gogh Museum staat het houten doosje met de bolletjes wol in de tentoonstelling Van Gogh aan het werk.


Vincent van Gogh hield de bolletjes wol naast elkaar of wond draden van verschillende kleuren om elkaar heen, om het effect te zien van verschillende kleurencombinaties. Sommige bolletjes werden blijkbaar voor een specifiek schilderij gebruikt; één bolletje laat precies dezelfde combinatie van gelen en okers zien als het Stilleven met kweeperen, citroenen, peren en druiven.


Loret Karman heeft de garens uit het houten doosje samen met de conservator van het museum bestudeerd, geanalyseerd, en hier een uniek Van Gogh garenpalet van gemaakt. Afgelopen vrijdagavond verzorgde Loret een rondleiding in het Van Gogh Museum aan de hand van dit garenpalet. Loret gaf enthousiast en op een boeiende wijze uitleg. Hoe is Vincent van Gogh aan deze wollen garens en het kistje gekomen dat uit de periode stamt dat hij in Parijs werkte? Na onderzoek is duidelijk geworden dat het om een Chinees kistje gaat. In de deksel staan Chinese stempels. Maar dan de kleurrijke wollen garens. Het lijken restjes te zijn. Het is aannemelijk dat hij deze heeft gekregen. Zekerheid bestaat hier niet over.


Loret Karman heeft speciaal voor het museum een garenpakket gemaakt dat verkocht wordt in de museumwinkel van het Van Gogh Museum. De mooie garens zijn een lust voor het oog! Voor de deelnemers aan de rondleiding had Loret een Van Gogh garenpalet in het klein samengesteld; bestaande uit negen kleuren van twintig meter handgeverfd 100% Merino wol.


Een filmpje over Loret Karman en haar werk kun je hier bekijken en voor verkooppunten van haar schitterende garens moet je hier zijn.

6 gedachten over “Handgeverfde garens van Loret Karman

 1. was blijven steken bij amsterdam en zag nu pas wat er daarna allemaal voorbij gekomen is , Het één nog leuker dan het ander, de fotos can de spakenburger vrouwen zijn schitterend zou je zo aan de muur hangen ,,, Fijne dag nog want dan is het mooie weer weer over. Basje

 2. Mocht in juni rondje mee lopen met Loret. Mooi verhaal, mooie tentoonstelling. De moeite waard!

 3. @Basje, en dan zijn we er nog niet met de foto’s van Amsterdam. Er volgt meer!:-)

  @Willy, Het is een prachtige tentoonstelling. Absoluut de moeite waard. Ik ga nog eens terug want ik heb lang niet alles gezien.

 4. Een paar dagen niets gelezen en je bent weer ónder de pannen’ bij jou!
  Wat een mooie klederdrachtfoto’s en als ik het goed begrijp dan heb je nog veel meer moois om te laten zien wat je in A’dam hebt gedaan?
  Deze kleurpaletten van wol n.a.v de schilderijen van Van Gogh zijn geweldig-je zou zo aan de slag willen gaan.
  een gezellige dag
  groetjes,Truus

 5. Grappig dat zo’n bekende schilder draadjes gebruikte voor zijn kleuren te bepalen. Zal een erg leuke rondleiding geweest zijn!

 6. Prachtig om zo met kleurtjes bezig te zijn.
  Een schitterend doosje als herinnering aan de rondleiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *