De poppenspeler van Warschau

De avond voordat een bezoek aan drie dagen Amsterdam gepland stond, ging ik naar de lezing van Eva Weaver in de Bibliotheek Venlo waar zij kwam praten over haar debuutroman De poppenspeler van Warschau.


Eva Weaver is schrijver, coach, psychotherapeute en uitvoerend kunstenaar. De gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog inspireerden haar tot het schrijven van de roman De poppenspeler van Warschau. Ze verhuisde zestien jaar geleden van Duitsland naar Engeland en woont in Brighton.


Mika, een veertienjarige Joodse jongen, woont in het getto van Warschau. Wanneer zijn grootvader op straat wordt doodgeschoten, erft Mika diens jas. In de voering van de jas vindt hij een handpop. Zo wordt Mika poppenspeler. Hij vermaakt de kinderen van het getto maar wordt ook gedwongen voor de Duitse troepen op te treden. Tot op een dag het hele getto wordt ontruimd. Een van zijn poppen, de prins, reist mee met de Duitse soldaat Max naar de hel van Siberië. Het zal twee generaties duren voordat Mikas poppen weer herenigd worden.

Eva Weaver vertelde tijdens de lezing over dit boek, over haar werk als kunstenaar, las voor uit zowel de Engelse als Duitse editie en wilde van de aanwezigen graag horen of het lezen van boeken iets met je doen. Eva kwam regelmatig terug op het onderwerp ‘healing culture’.

Recensies van De poppenspeler van Warschau kun je hier lezen.

7 gedachten over “De poppenspeler van Warschau

 1. Ja het lezen van boeken doet wel iets met me. Als het boek heel spannend is vergeet ik zelfs wel eens de aardappelen………of de afwas. Dat laatste is natuurlijk niet zo erg ☺

 2. Het boek gelijk aangevraagd bij Loket aangepast lezen
  Het stond al in de catalogus..over 2 dgn in huis kan ik mooi gelijk meeluisteren.
  En dan nog even terzijde: Wat heeft de schrijfster een bijzondere patchwork Japon aan !!

 3. @Ine, de afwas krijgt geen pootjes en loopt niet weg, maar de aardappels… dat is een ander verhaal!:-) Maar alle gekheid op een stokje, het is een heel goed teken als jij aan het lezen bent dat je ‘alles’ om je heen vergeet.

  @Licia Huizer, leuk dat jij het boek gelijk hebt aangevraagd. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt. Ik heb het boek die avond gekocht en uiteraard laten signeren door Eva Weaver. Zij draagt overigens een mooi ‘patchwork’ vest op een zwarte lange broek!:-)

 4. Dit boek heb ik in 1x uitgelezen.

  Vergat echt alles, tot het koken aan toe en mijn bad liep bijna over.

  Is hier ooit een film van gemaakt?

 5. Zeldzaam mooi, indringend en aangrijpend van begin tot eind. Enorme aanrader.

 6. Een prachtig boek, zo mooi geschreven en van beide kanten het verhaal van de Duitse bezetting in Polen beschreven.
  Je zou bijna hopen dat het verhaal echt gebeurd zou zijn…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *