Trendseminar Lidewij Edelkoort


Samen met Philip Fimmano stelde Lidewij Edelkoort de expositie Talking Textiles samen die tot en met 26 januari 2014 te zien is in het TextielMuseum te Tilburg. Op woensdag 27 november organiseert het TextielMuseum in Tilburg een design & lifestyle trendseminar met in de hoofdrol Lidewij Edelkoort. In het eerste uur geeft zij haar visie op textiel in het interieur voor de komende jaren. In het laatste half uur is er alle ruimte om haar vragen te stellen over dit onderwerp.

Lidewij Edelkoort: ‘In korte tijd hult ons huis zich in allerlei textiele vormen: gebreid, gehaakt, gedrukt, geborduurd, als jacquards en bont geweven. De consument begint met de toevoeging van een enkel stukje stof aan het interieur; een poef, een plaid, een vloerkleed of een tafellaken. Al snel gaan we denken aan veel grotere oppervlaktes. En zo vinden we het gordijn opnieuw uit, overwegen een kamerbreed tapijt en bekleden een bank met wol in plaats van leer.

Als reactie op het digitale, haast virtuele, bestaan heeft de mens steeds meer behoefte aan echte sensaties en ongewone scenario’s: aan tactiliteit en dimensie. Om als het ware het platte scherm te compenseren, om te voelen. Daarom hebben veel ontwerpers zich recentelijk gestort op het heruitvinden van textiel op de traditionele manier, maar ook in technologische zin. Deze hernieuwde aandacht vanuit de creatieve industrie komt waarschijnlijk net op tijd om het uitsterven van de textielindustrie te voorkomen. We hebben slechts enkele jaren om dit “uitstervende soort” weer tot leven te brengen!’

5 gedachten over “Trendseminar Lidewij Edelkoort

 1. tja…………
  Jaren geleden las ik al (vóór het digitale tijdperk – in de Margriet!) dat de mens telkens in een tijd van recessie behoefte lijkt te hebben/krijgen aan comfort, aan gezelligheid, aan zelfgemaakt, aan het oude vertrouwde handwerk.
  Dus in feite niks nieuws onder de zon.
  In een tijd van welvaart wordt het allemaal weer als oubollig afgedankt, dan moet het weer flitsend en nieuw en bij-de-tijd zijn.

 2. Oh, Berthi bedankt voor de tip ik hoop bij de lezing aanwezig te kunnen zijn

 3. @Ine, alles komt gewoon weer eens terug, maar dan net iets anders.
  Inderdaad niets nieuws onder de zon.

  @Elly, het lijkt me een interessante lezing, maar helaas kan ik zelf niet gaan omdat ik die dag een lezing geef. Weliswaar een ander soort lezing!:-)

  @Lupineke, ik had het verhaal van Lidewij Edelkoort graag gehoord.

 4. Een stoel met een rugzak, zo heb je alles bij de hand om even lekker met een kussen en plaid in de stoel te liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *