Het vervolgverhaal over de koningsmantel

De koningsmantel was vandaag als gesprek duidelijk aanwezig. Vanmorgen las ik in de Volkskrant het vervolg op het eerdere artikel in de krant en vanavond kwam de koningsmantel nog eens aan de orde bij het NOS Journaal om 20.00 uur. De reden hiervoor is de nieuwe gevonden bewijzen dat de koningsmantel niet 200 jaar oud is, maar 65 jaar.


Rekening van het naaien van de mantel.

In het artikel in van Dieuwke Grijpma en Dorine Hermans in de Volkskrant lees ik: ‘In het Schweitzerische Bundesarchiv in Bern zijn nieuwe bewijzen gevonden voor de veronderstelling dat de koningsmantel die Willem-Alexander droeg bij zijn inhuldiging niet de originele is uit 1815. De Zwitserse historicus dr. Rolf Thalmann heeft rekeningen uit 1948 ontdekt voor het maken van een nieuwe mantel. Van interieurfirma Klingele uit Basel is er een rekening van 1269,45 Zwitserse frank voor “20,15 meter zijden fluweel”, de stof voor de nieuwe mantel. De plisseer- en borduurinrichting van de Baselse zusters H. en F. Kerber rekende in hetzelfde jaar 440 frank voor het overzetten van 80 geborduurde leeuwtjes van de oude mantel op de nieuwe. Op de factuur staat: “t Krönungsmantel, 80 motiv à 5,50”.


Rekening voor het overzetten van de leeuwtjes op de nieuwe mantel.

… Regina Baumann-Klingele, dochter van Max Klingele, de toenmalige eigenaar van de interieurfirma, bevestigt dat de nieuwe koningsmantel op het gordijnenatelier van haar vader is gemaakt. De couturier van Juliana, de uit Basel afkomstige Erwin Dolder, bracht volgens haar het patroon mee. “Naar dat patroon is de mantel bij ons gemaakt en genaaid. Onze naaisters waren gewend met grote lappen stof om te gaan en ons atelier had extra lange tafels. Daarom liet Dolder de mantel bij ons maken. Mijn moeder zei altijd: wij hebben de Nederlandse Krönungsmantel gemaakt. Ze was daar trots op.”
… Ook het hermelijn van de mantel stamt uit 1948 en niet, zoals de Rijksvoorlichtingsdienst beweert, uit 1815. Rolf Leimgruber, huidig eigenaar van het bonthuis Goldfarb in Basel, verklaart dat zijn voorganger Goldfarb de hermelijnen voering, pelerine en rand voor de nieuwe koningsmantel heeft gemaakt. Leimgruber acht het uitgesloten dat er nog origineel bont uit 1815 in de mantel zit. “O nee, dat is zeker niet het geval”, zegt hij. “Oud en nieuw bont worden en werden bij ons nooit samen in één jas verwerkt. Dat zou alleen maar problemen opleveren. Bij mij gebeurt dat niet. Bij mijn moeder, die in 1948 bij Goldfarb werkte en later de zaak van hem overnam, gebeurde het ook niet. En bij Victor Goldfarb evenmin.”
… Op de staatsiefoto die in de rechtszalen en gemeentehuizen komt te hangen, draagt de koning dat symbool van de continuïteit van het koningsschap: de koningsmantel. Niet die uit 1815, maar die uit 1948.’

6 gedachten over “Het vervolgverhaal over de koningsmantel

 1. En dan lees ik:
  7.00 mtr Velour grün nr. 2199
  en nog eens 3 mtr……….voor een róde mantel!

  tja…het is en blijft een symbool!
  Wat ik wel leuk vind is die 10% rabat ☺
  En koningen of niet…ze moesten wel een voorschot betalen.

 2. Willem Alexander zag er schitterend uit met de kroningsmantel-of die nu uit 1815 of 1948 (mijn geboortejaar) is,dat is toch niet belangrijk?!
  Wel leuk om die oude rekeningen te zien–is toch veel leuker dan de kassabonnen van tegenwoordig?
  zonnige dag
  groetjes,Truus

 3. In het boek van Dieuwke Grijpma; “Kleren voor de elite”, lees ik op pagina 36 en 37 o.a. dat Theresia Vreugdenhil, de koningsmantel 32 jaar na de restauratie van Erwin Dolder, de koningsmantel opnieuw moest restaureren en daarbij gebruik heeft mogen maken van hermelijnenbont afkomstig van
  mevrouw Brennikmeyer-Maurer van de C&A-familie, zij stond een oud hermelijnen jasje af. Aldus Dieuwke Grijpma, uitgeverij Balans 1999.

 4. Hoe het ook is…… het geeft zelfs heden ten dage weer veel gespreks “”stof””

 5. Vind het wel erg leuk dat deze verhalen steeds opnieuw opduiken. Jaren geleden had ik het ooit eens gehoord of gelezen. Waarom er zo geheimzinnig over gedaan moet worden. Misschien heeft dat te maken over de rekening die niet is betaald. Oud of nieuw. De mantel hoort bij het koningshuis.

 6. @Nel Tip, dat boek wordt ook aangehaald in het krantenartikel.

  @Hilda, in het artikel zegt Leimgruber dat de rekening voor de hermelijnen voering, pelerine en rand voor de nieuwe koningsmantel nooit is betaald. Het ging om een groot bedrag. Het was een strop, die de firma heel erg pijn deed. Victor Goldfarb was er zo aangeslagen door, dat hij het er nooit meer over wilde hebben. ook het personeel mocht er niet over praten. De naam Juliana was taboe bij de firma. Zelfs het woord koningin was verboden. Dat de rekening niet betaald is, zou niet alleen door Juliana zijn gekomen, maar ook door de 19-jarige Dolder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *