Vervolg streekdrachtenshow in Goes


Vandaag het vervolg van de streekdrachtenshow in Goes. Deze Axelse boerin had er zin in. Ze was op weg om de koeien te gaan melken. De emmer had ze bij zich.


Mooie ‘strikken’ droeg deze mevrouw.


Deze dame uit Arnemuiden draagt nog altijd dagelijks de dracht.


De dracht van Hulst.
Een logje over de kanten mutsen uit Noord- en Zuid-Beveland kun je hier lezen.


Deze dame kennen we van haar mooie blog. Ik heb het over Lupineke. Zij droeg de Zeeuwse dracht van omstreeks 1800. Lupineke: ‘Ik heb al zo veel van Sylvia van Dam Merrett (Zie foto’s van haar bij de log van gisteren) geleerd, hopelijk lukt het ons om komende winter samen een jak voor mij te gaan naaien. Aangezien dit zonder patroon gaat, uit één lap stof die gevouwen wordt en dan geregen, is het echt iets wat je alleen maar van iemand anders kan leren.
Heel veel over de streekdracht leer je alleen uit de praktijk, daarom ben ik ook zo blij om in de Kledingcommissie van Het Walcherse Costuum te mogen zitten. Dames zoals Sylvia van Dam Merrett en Liza van der Heijden zijn echt deskundigen, zij weten zo ontzettend veel over de periodes, de details, de stoffen, en ga zo maar door… Het is heel noodzakelijk dat deze kennis doorgegeven wordt aan nieuwe generaties. Dat merkten we ook na het overlijden van Han van den Broeke, DE deskundige op Walcheren… er gaat dan toch kennis verloren.
Momenteel zijn een drietal dames bezig met het ontwikkelen en samenstellen van een nieuw boek, een zogenaamd patronenboek, waarin de kunst van het zelf maken van patronen voor de dracht aan de orde komt. Een geweldig initiatief!’


Lupineke laat op deze foto de labedissen zien, de gebreide armbedekkers. De naam labedis is afgeleid van de predikant Jean de Labadie die de oprichter en naamgever was van de sekte Labadisten. Deze dominee vond de onbedekte armen van de vrouwen in dracht maar onzedelijk. De vrouwen werden vriendelijk verzocht om hun armen te bedekken en hieruit zijn de labedissen voortgekomen.


Vincent Hofman droeg een feestelijk Zuid-Bevelands kostuum (1875). Al sinds zijn twaalfde verzamelt hij alles wat te maken heeft met de Zeeuwse drachten.


Ook bij de mannen ontbreken de fraaie accessoires niet bij hun dracht.
Een dame uit Cadzand.
Als afsluiting met z’n allen op de foto!
Is je interesse gewekt voor de Zeeuwse streekdracht dan is het boek De Zeeuwse streekdrachten 1800-2000 een aanrader.

11 gedachten over “Vervolg streekdrachtenshow in Goes

 1. Heel bijzonder deze prachtige Zeeuwse kleding; proficiat voor zoveel behoudsgezindheid en deze uitzonderlijke zorg voor erfgoed.M.H

 2. Berthi,dank je wel voor deze prachtige foto’s waarop de details zo mooi te zien zijn! ‘kHeb genoten van deze series en wat een goed initiatief om dat boek over de klederdracht te maken!
  zonnige dag
  groetjes,Truus uit Drenthe

 3. Het was zaterdag een prachtige dag. Eerst jouw lezing (waarvan ik vanwege NS werkzaamheden helaas alleen het laatste stuk heb kunnen bijwonen) en ’s middags de klederdrachtshow.

  Na afloop sprak ik Vincent Hofman, de man die meeliep in de rode jas. In april heeft hij in Nijkerk, voorafgaand aan de Algemene Ledenvergadering van Merkwaardig, in dezelfde kleding een lezing over Zeeuwse klederdracht verzorgd. Hij vertelde dat hij het heel spannend had gevonden om een lezing te gaan geven voor 300 mensen. Zou zijn verhaal wel interessant genoeg zijn? Gelukkig de hele zaal ademloos geluisterd. Na afloop was er grote interesse voor alle mooie spullen die hij had meegenomen. Het gaf hem het gevoel dat hij 300 nieuwe vriendinnen erbij had gekregen.

  Toen hij afgelopen zaterdag de catwalk opliep, kreeg hij een spontaan applaus van de aanwezige Merkwaardig-leden. En weer was hij overdonderd door ons enthousiasme.

  Ik heb hem voorgesteld om lid te worden, dan kan hij 3 keer per jaar al zijn vriendinnen in Nijkerk ontmoeten. Nu verwacht ik niet dat hij dat doet, maar ik vind het erg leuk om te zien hoe het kan “klikken” tussen een klederdrachtliefhebber en 300 borduursters.

 4. Wat weer een prachtige serie foto’s. Wat een verscheidenheid heeft de Zeeuwse dracht.
  Prachtig dat wij Lupineke nu ook op de foto gezien hebben, altijd genoten van haar verhalen.

 5. Wij wonen in Amerika… zit ik op de bank even te kijken op Pinterest.com, kom ik een foto tegen… waarop ik uiteraard even een kijkje naar wil nemen. Wat prachtig allemaal en zo geweldig om te zien die mooie klederdrachten. Fantasties!!! Ik ben heel erg benieuwd naar het nieuwe boek, hope dat het verkrijgbaar is volgend jaar als we weer op familie bezoek komen. Hartelijke groet uit Greenleaf, Wisconsin USA.

 6. Prachtige foto’s van deze mooie vrouwen.
  Het is weer genieten zo.

 7. weer genieten van de streekdracht…bedankt voor die schitterende foto s

 8. .. toch mijn boek er weer eens bij pakken.
  Mooie foto’s. Dank je.

  Ik was zo j.l. nog in De Duif op de Amsterdam Traditional Jewelry en textiles Fair.
  Het viel me een beetje tegen. Veel, dezelfde sieraden van ver weg en weinig textiel. Dan is 7.50 entree niet weinig.
  Toen ik er 2 of 3 jaar geleden was was dat anders. Dat schept verwachtingen.

  Willeke, leuk, je verhaal.

 9. @Liesbeth J., jammer dat De Duif dit jaar tegen viel. Misschien is het mooie textiel op dit moment veel moeilijker te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *