Streekdrachtenshow in Goes


Vandaag werden de leden van de vereniging Merkwaardig wederom gastvrij ontvangen in het Historisch Museum De Bevelanden. ’s Morgens stond een lezing van mij op het programma en na de lunch was er een grote streekdrachtenshow in de Grote of Maria Magdalenakerk. Meer dan 40 modellen van diverse streekdrachtverenigingen uit Zeeland (Zeeland telt vijf streekdrachtverenigingen) werkten mee om er een bijzondere show van te maken. Het thema was dit jaar: “Streekdracht, mode of uniform?”.


Sylvia van Dam Merrett was de spreekster en gaf op zeer deskundige wijze uitleg over de vele verschillende drachten van Zeeland en de daarbij behorende sieraden. Sylvia draagt de Zeeuwse dracht van omstreeks 1800.De geborduurde beuk die Sylvia draagt.


De schoenen mogen ook gezien worden.
Dit is de eerste serie foto’s van de streekdrachtenshow. Morgen meer hierover.

19 gedachten over “Streekdrachtenshow in Goes

 1. Jij bent me voor, hah ! Dank voor je lieve berichtje nav gisteren. Wij hebben enorm genoten van jouw lezing, de andere leden en tentoonstelling van Merkwaardig en de streekdrachtenshow, een dag om nog lang na te genieten !

 2. Heel mooi. Helaas kon ik er niet bij zijn. De afstand is toch even te groot om het in één dag te kunnen doen.
  Mocht het een keer weer georganiseerd worden, dan zou ik eventueel in een B & B kunnen overnachten.. Dan kom ik zeker kijken…

  Groetjes van Jantje.

 3. Nog even nagenieten…dank je wel voor de mooie foto’s
  wachten in spanning op de volgende serie !!

 4. Dank je wel voor deze mooie foto’s van de Zeeuwse dracht.
  Het is voor mij te ver,al zou ik bij familie in Vlissingen kunnen overnachten. Wie weet een andere keer dat het wel lukt door met iemand mee te kunnen rijden.
  Zie uit naar de volgende serie foto’s.
  goede zondag
  groetjes,Truus

 5. Prachtige kledendracht. In het echt nog mooier om te zien denk ik. Graag had ik erbij willen zijn. Dank je Berthi voor die schitterende foto’s

 6. Wat een prachtig gezicht, mooi die foto’s. Groetjes Elza.

 7. Had er ook graag bij geweest, maar had andere (leuke) bezigheden.
  Leuk dat er ook jonge dames meeliepen!

 8. Prachtig al dat moois, dank je wel dat wij ervan mee mogen genieten. Wat ik zo leuk vind is om te zien dat diverse ruitjes en bloemetjes stoffen en zelfs geborduurde stoffen bij elkaar zo mooi combineren.

 9. Wat leuk Berthi, dat je er was!! Nu konden we elkaar eindelijk eens in het echt ontmoeten 🙂 Ben benieuwd naar de volgende serie foto’s! Fijne zondag nog en lieve groet!!

 10. wat een show moet dat zijn . Super. Gerda heeft äangetrouwde familie “die ook meedoen aan zulke samenkomsten Ik heb haar naar je log gestuurd, Morgen ga ik verder genieten, Basje

 11. Berthi,ik genoot van de mooie fotos.Wordt de klederdracht gezien als mode of als uniform? Interessante vraag, Hannie.

 12. @Hannie Gamlieli, volgens Vincent Hofman kan klederdracht niet gezien worden als uniform vanwege de eigen inbreng, de sociale ontwikkelingen en de mode- en tijdsbeelden.

 13. Goede middag,
  Ik zit op Berthi’s weblog, ik heb belangstelling in het maken van de Staphorsterse knoop. Worden daar ook workshops van gegeven, waar? en wat zijn de kosten ervan.
  Hartelijke groeten,
  Adrie Groenendijk – uit Puttershoek

 14. @Adrie Groenendijk, vandaag heb ik de mevrouw nog gesproken die workshops geeft in het maken van de Staphorster knoop. Stuur me een berichtje via het contactformulier (rechtsboven op mijn blog) zodat ik je de gegevens kan mailen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *