Stitch_ your_ brain


Monika Auch is onlangs gestart met haar borduurproject Stitch your brain. Monika geeft uitleg over dit project:

‘Het project is een onderzoek op het raakvlak van kunst en wetenschap. Centrale vraag is – kort gezegd – hoe de hand-brein samenwerking tot creativiteit leidt.

Een poot van het onderzoek was de registratie van mijn hersenstromen in het Nederlands Instituut voor Neuroscience in Amsterdam tijdens een eenvoudige handeling, het breien. Het EEG en een MRI scan hebben foto’s en data opgeleverd die in een serie zeefdrukken – Stitch_my_brain – zijn weergegeven.
Het project en het contact met wetenschappers heeft tevens tot een onderzoek naar de beeldvorming in de geneeskunde en het daardoor ontstane zelfbeeld van de mens geleidt. In samenwerking met verschillende onderzoekers is een kritische, theoretische presentatie ontstaan: “De relatie tussen grafische kunst en anatomie” (‘The combined history of printmaking and anatomie’). Over dit thema geef ik lezingen, laatst nog op de internationale conferentie IMPACT 8 in Dundee, Schotland.


Enigszins ingesloten in de wetenschappelijke wereld leek mijn onderzoek opeens ver af te staan van het eigenlijke onderwerp – de creatieve, intelligente hand.
Om de input van echte makers en het actuele “community” aspect van ambachtelijk handwerken erbij te betrekken heb ik een openbaar onderzoeksproject opgezet: Stitch_ your_ brain. Via een speciaal opgezette website kunnen mensen een borduurpakket met een handmatig geprint brein kopen en zelf bewerken. Vervolgens wordt op de website een foto van hun individueel, creatief geborduurde brein met naamsvermelding geplaatst. Daarnaast kunnen geïnteresseerden 20 eenvoudige multiple-choice vragen over hun creatieve ontwikkeling beantwoorden. Dit is het langlopende onderdeel van het project dat pas na een voldoende aantal deelnemers en een degelijke analyse gegevens over onze intelligente handen zal opleveren.


Door de presentatie in Dundee zijn al deelnemers aan het borduren in Nieuw Zeeland, Australië, Canada, Italië, Schotland, Duitsland en vele andere landen.’

7 gedachten over “Stitch_ your_ brain

 1. hier moet ik even voor gaan zitten, wat een onderzoek , zal het toch wel veel kennis opleveren voor de heren wetenschappers, Basje

 2. Hoi Berthi,
  Kon een object van jouw zijn. ’t Lijkt me leuk om mee te doen. Waar kun je zo’n pakket bestellen?
  Berthi , heel leuk dat je dit laat zien. Verrassend.
  Groetjes Paulie

 3. Wat een interressant,maar ook grappig project! Ben benieuwd wat hier allemaal uitkomt. Heb het een paar keer gelezen om goed te weten wat ze hier mee willen bereiken en uitzoeken.

  Succes Paulie met dit project.

  gezellige dag
  groetjes,Truus uit Drenthe

 4. Heel bijzonder project.Benieuwd wat dat voor resultaten gaat geven.

 5. leuk! Ik moet gelijk denken aan het project van Lia Cook, weefster die werk op de biënnale van Rijswijk had hangen: ook bij haar zijn scans gemaakt tijdens haar werk, welke zij weer in werk daarna gebruikte! http://www.liacook.com/

 6. Mag ik vandaag bedanken, mijn brein is daar niet voor geschikt.

  Ik heb bewondering voor het werk van Monika om op deze manier mensen aan het borduren te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *