World Press Photo 2013


Tot en met 3 oktober 2013 is in de hal van het Hoofdgebouw TU/e en in de hal van de Kennispoort de expositie World Press Photo 13 te zien. De foto’s op de tentoonstelling tonen alle aspecten van het menselijk bestaan en hebben als nieuwsfoto’s een grote zeggingskracht waardoor veel foto’s schokkende beelden laten zien van rampen en oorlogen. Maar daarnaast zijn er ook foto’s te bezichtigen die een beeld geven van het dagelijks leven in allerlei delen van de wereld. De meest intrigerende, interessante en beste foto die ik afgelopen maandag zag is van Micah Albert uit de VS. Hij won de eerste prijs Hedendaagse kwesties – Enkel beeld.


Een vrouw zit op bijeengeraapt afval, op de gemeentelijke vuilstort van Dandora, bij Nairobi, Kenia. Ze zegt ervan te genieten in boeken te neuzen als onderbreking van het afval rapen. De vuilstort, op 8 km van het centrum van de Keniaanse hoofdstad, is een van de grootste in Afrika. Onder bewoners van de sloppenwijken rond de vuilstort zijn verhoogde loodwaarden in het bloed vastgesteld, is het aantal nier- en kankerpatiënten hoger dan gemiddeld, en is er sprake van een verhoogd aantal luchtwegaandoeningen door de gassen die uit het rottende afval opstijgen. Ondanks de gezondheidsrisico’s komen tussen de 6000 en 10.000 mensen aan de kost op de vuilnisbelt. Ze zoeken voedselresten, verzamelen spullen om te verkopen en sorteren materialen voor hergebruik. De informele kartels die de recycling runnen, betalen de afvalsorteerders circa € 2 per dag. De vuilstort werd in 1975 opengesteld en moest – volgens internationale milieuwetgeving – na 15 jaar worden gesloten. Hoewel de stort in 2001 vol werd verklaard, is hij nog steeds in bedrijf.

Nog twee indrukwekkende foto’s. Ik begin met de foto van Daniel Berehulak uit Australië. Hij ontving de derde prijs Reportage series.


Mihaya Sato (15) huilt uit op de schouder van een schoolvriendin tijdens de eerste diploma-uitreiking sinds de tsunami, op de Shizukawa middelbare school in de stad Minamisanriku, Miyagi – een van de zwaarst getroffen districten.

Majid Sadeei uit Iran kreeg de tweede prijs Hedendaagse kwesties Series.


Arbeidsters leren borduren en poppenkleren maken in een atelier in Kandahar, gerund door een NGO die de positie van vrouwen wil helpen versterken.

9 gedachten over “World Press Photo 2013

 1. Geen foto’s waar je met plezier naar kijkt,maar helaas wel de rauwe werkelijkheid.
  En Berthi,weer allemaal met het getal 3 erin. In je eerste zin al 3x!
  groetjes,Truus uit Drenthe

 2. @Truus uit Drenthe, wat veel hé, 3x het getal 3! Het zit op dit moment blijkbaar wel erg sterk in mijn hoofd!

 3. Vrouw met boek…………ondanks de trieste omgeving is het een prachtige foto…. t lijkt wel een schilderstuk.

 4. @Licia Huizer, helemaal met je eens! Zo knap gedaan deze foto! Je begrijpt dus ook wel waarom ik zo onder de indruk ben van deze foto! Ik blijf er naar kijken.

 5. wat een hoeveelheid indrukken bracht je daarvan mee. Ik werd stil van deze foto’s .Toch een fijne dag voor iedereen Basje

 6. Bij die ene gesluierde vrouw zie ik handen als van een REUS

 7. wat kunnen wij ons toch gelukkig prijzen dat we hier geboren zijn he…
  als je zo naar deze foto s kijkt…

 8. @Licia Huizer, nu je de opmerking maakt over de handen zie ik het ook. Tjee zeg, wat een grote handen.

  @Ester, wij mogen niet klagen, we hebben het goed. Je gezondheid is je rijkdom en als je dan ook nog leeft in een land waar geen oorlog is, mag je super blij zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *