Chinese borduurzijde

Mieke Gorter koopt de Chinese borduurzijde op de markt in China. Ik was zeer benieuwd of deze borduurzijde zou gaan ‘bloeden’ (doorlopen – uitlopen) in een warm sopje. Om hier achter te komen, heb ik gisteren en vandaag proefjes gedaan. Ik borduurde met een lichte en donkere kleur. Rood staat er om bekend om eerder ‘uit te lopen’ dan een lichte kleur. Na mijn testen blijkt dit dus ook daadwerkelijk te kloppen. De zeer donker rode kleur van de duiven is aan de wandel gegaan en het lichtgroene garen is zowel vóór als na het warme badje hetzelfde gebleven.De overgebleven draadjes bewaar ik uiteraard op dezelfde wijze in het garenboekje als de Dong vrouwen dat doen.


Hieronder zie je een foto van een voorbeeld van een Shu Bao uit het boek A Little Known Chinese Folk Art – Zhen Xian Bao van Ruth Smith en Gina Corrigan.

24 gedachten over “Chinese borduurzijde

 1. Wat nu te doen ?? nooit wassen …of alleen lichte kleuren gebruiken ??
  of in koud water wassen met azijn of een zijde vriendelijk sopje ??
  Misschien zijn er meer ervaringen ?

 2. @Licia Huizer, niet wassen! Ik heb nog nooit een merklap/handwerk gewassen dat ik heb geborduurd. Dat is naar mijn mening niet nodig. Maar ja… ik weet dat er borduursters zijn die hier anders over denken. Zo heeft iedereen zijn eigen gedachten over wel of niet wassen.

 3. Berthi, zijn die Dong vrouwen zo zuinig op hun draadjes omdat het zo,n groot en lang proces is om de zijde te verwerken ? en het ook kostbaar is ??
  Als je dan onze dozen vol DMC er bij ziet hebben wij het maar voor t”’grijpen.

 4. Berthi waarom wil je weten of het garen uitloopt als je nooit een merklap wast? En heb je wel eens een proefje gedaan met DMC garen: donker rood, loopt dat niet uit?
  Ik weet uit ervaring dat batik lappen ook vaak uitlopen, en als ik zelf wol of zijde geverfd heb en eindeloos gespoeld, dan blijft het toch vaak uitlopen.
  Wat ik doe: apart wassen en heel voorzichtig met de hand!

 5. @Licia Huizer, ik weet de prijs van het garen niet. Enkele strengetjes borduurzijde krijg je van Mieke Gorter bij haar workshop Shu Bao.
  En er zit voor onze begrippen niet veel garen op zo’n strengetje.

  @Dorien, ik heb dit garen min of meer getest voor Mieke Gorter.
  Ik heb niet eerder een test gedaan met DMC-garen, maar het is mogelijk dat dit ook uitloopt. Misschien dat iemand daar ervaring mee heeft. Blauw en zwart zijn ook kleuren die gauw de neiging hebben om uit te lopen.

 6. Om bleeding te voorkomen gebruiken quilters vaak colourcatcher doekjes als zij een quilt wassen waarin de meest verschillende kleuren stof zijn verwerkt. Misschien is dat ook iets om eens uit te proberen met borduurwerk. Zie: http://www.colourcatcher.co.uk/the-range
  Geschikt voor hand- en machinewas.
  Te koop bij o.a. Albert Hein.

 7. Ik was mijn borduurwerk vrijwel nooit maar soms is het tóch nodig. Ik heb daarbij nog nooit meegemaakt dat DMC gaat bloeden, ook de donkere kleuren niet.
  Ik was zo’n lapje dan in vrijwel koud water met een wolwasmiddel, laat het niet in het water “staan” maar hou het in beweging. Spoelen en dan drogen door het in een badhanddoek te draaien.
  Daarna onder een lapje (licht) opstrijken.

  Als ik dus iets borduur wat vaak gewassen zal worden (bv. een slabbetje) dan gebruik ik altijd DMC voor alle zekerheid en geen hand-dyed of overdyed garen.

 8. @Ine, meteen toen ik het stukje linnen met de geborduurde donkerrode duiven in het water legde, liep het uit. Ik heb bewust voor warm water gekozen. Het was wellicht beter geweest om het eerst te proberen met vrijwel koud water en vervolgens met warm water.
  Na het lichtgroen, ging ik voor donkerrood omdat we weten dat dit een gevoelige kleur is voor het uitlopen. Al met al moeten we gewoon voorzichtig zijn met het wassen van geborduurde handwerken, denk ik. Maar zoals ik al schreef, ik heb eigenlijk te weinig ervaring met het wassen omdat ik in principe geen enkel geborduurd handwerk was.

 9. O dames wat een wasprobleem!! Ik heb ontbijtlakens geborduurd met bramen en bessen donkere rood tinten en klaprozen en korenbloemen, en wat gebeurde er , van alles er over hee nrode kook bieten choclademelk enz enz, Dan giing het in de kookwas op het vuur ,zoals vroeger, en er zijn er een paar nog regelmatig in gebruiik. Merklappen met koffiievlekken gingen ook in de was en redelijk hoge temperaturen. >er was een tijd dat ik van merklappen niets of weinig wist> dus DMC kan in de was. Met het deense blomstergarn moet je ook met de roden en paarsen oppassen. Fijn weekend allemaal Basje

 10. @Basje, je verhaal komt op het juiste moment. Dank je voor het delen van je rijke ervaring met het wassen van geborduurde handwerken.

 11. Oh je,heb ooit een tafelkleed voor iemand gemaakt met rode klaprozen! Nooit gehoord of het uitgelopen is-wel dat ze het regelmatig gebruikte.
  Met het geborduurde linnen tafellaken van mijn schoonmoeder ook nooit problemen gehad met het wassen.
  goed weekend.
  groetjes,Truus uit Drenthe

 12. Ik heb op witte , stoffen servetten de naam geborduurd. Met rood DMC garen .
  Ik was die servetten altijd op 60 graden.

  Nooit doorgelopen.

  De servetten staan trouwens leuk op tafel en met feestdagen leg ik de servetten bij de borden en ieder weet zijn plaats.
  De jeugd vraagt ook altijd met feestdagen naar de servetten.

 13. Over het wassen van merklappen (oude lappen nooit wassen!) heb ik eens een anecdote gelezen van de hand van Felicia van Deth. Ze was poppenspeelster en heeft/had een prachtige verzameling merklappen. Ik weet niet of ze nog leeft want ze dateert uit 1925 of zo. Ze vertelde dat zij en haar man af en toe een optreden gaven bij mensen thuis. In de hal van het mooie huis stond een tafeltje met daarop een merklap uit begin 18e eeuw bij wijze van kleedje…..en die werd overduidelijk wel eens gewassen. Ze vroeg aan de vrouw des huizes of ze dat niet meer wilde doen, of ze alsjeblieft de lap voor het nageslacht wilde redden!
  Maar mevrouw zei: we doen het al jaren zo. Hij gaat eens in de maand in de wasmachine en dat blijft zo…….

  Hij zal helaas nu dan wel verloren zijn gegaan!

 14. The Stitch Company geeft als advies om de Caron Collection o.a ook een zijde garen eerst de streng voor gebruik in een sopje te wassen om het teveel aan kleurstof er uit te spoelen, dan loopt het niet meer door.

 15. Mijn AH theedoeken met DMC-garen rood 321 geborduurd lopen niet door. Door het vele wassen wordt het rood van de theedoeken valer, maar het geborduurde rood blijft mooi rood!

 16. Dank, dank voor alle verhalen en ervaringen. Hier kunnen we absoluut verder mee.

  @Jeanny, nu moet ik ineens aan de geborduurde theedoek van Licia Huizer denken die ik van haar heb gekregen. Die gebruik ik altijd en gaat gewoon de was in. Er gebeurt niets met de kleur rood. Welk DMC nummer Licia toentertijd heeft gebruikt weet ik niet. Het borduurwerk ziet er nog steeds mooi uit. Wel is hier en daar een vlekje te bespeuren op de theedoek die ik er niet meer uitkrijg… Misschien eens een krachtiger wasmiddel gebruiken…

 17. “I think perfection is ugly. Somewhere in the things human make I want to see scars, failure, disorder, distortion” Yohji Yamamoto.
  Ik vind de rode gloed om het “verwassen” borduursel prachtig en uitnodigend om verder op te borduren.

 18. Beste Berthi,
  Regelmatig ontvang ik borduurwerken en verwerk deze in mijn tassen. Schellekoorden zijn soms erg vuil, maar ook borduurwerken die ingelijst zijn blijven meestal niet schoon, ze krijgen een wasbeurt , karton vervuilt de textiel blijkbaar ook.

  – borduurwerk geheel vrij maken van o.a. voering, vlieseline, etc.
  – rondom zigzaggen om rafelen te voorkomen
  -voorwassen met de hand in een lauw sopje
  -grote pan met water aan de kook brengen, daarin een schepje zelfwerkend wasmiddel
  -als het sop kookt, het borduurwerk met een tang voorzichtig door het water heen en weer halen
  -daarna goed uitspoelen
  -in een handdoek rollen en liefst liggend laten drogen

  Deze methode pas ik enkel toe op linnen en katoen geborduurde voorstellingen, die afkomstg zijn uit erfenissen, kringloopwinkels en rommelmarkten. Deze zijn meestal bewerkt met DMC garen.
  Het resultaat is vaak zeer verassend.

  Voor wollen borduurwerken gelden weer andere behandelingen en
  uit het buitenland afkomstig borduurwerk was ik niet .

  Groetjes, Nel Tip

 19. Dag Berthi,
  Hanske heeft gelijk, die colourcatcher doekjes werken perfect. In mijn lappendeken zitten veel rode lapjes verwerkt. Pas achteraf vernam ik dat er bij zijn die afgeven. Omdat het echt niet anders kon heb ik de deken in de wasmachine gedaan. Gewassen met Black Velvet van Robijn + twee colourcatcher doekjes. De witte Irish chain is wit gebleven. (op mijn fabebook site te zien)
  Groet van Jantje

 20. Er is ook een boekje uitgegeven: Versteld en verschoten. Daarin staan ook tips in over het behandelen van (oud- ) textiel.

 21. @Jantje, ik heb gezocht op je facebookpagina, maar kan voor alsnog de lappendeken niet ontdekken. Ik zal er vast overheen hebben gekeken, maar misschien kun jij zeggen bij welke datum ik moet kijken?

 22. Vandaag vond ik in het Admiraliteitshuis in Dokkum toevallig het boekje Versleten en Verschoten van Ellen ter Hofstede. Het is een uitgave van het Drents Museum en uitgegeven in 1990.
  Wat een mooi materiaal hè?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *