A Little Known Chinese Folk Art – Zhen Xian Bao

Mieke Gorter brengt van haar reizen naar China handgeschept papier mee dat daar gemaakt is van de bast van de moerbeiboom. Dit papier wordt gebruikt om de Shu Bao – papieren gevouwen naaietui – te maken en Mieke gebruikt dit dus ook voor haar workshops. In China maakte Mieke foto’s van het ontstaansproces van dit speciale papier.


Het splijten van de bast van de moerbeiboom is een taak voor de ouderen.


Roeren in de pulp dat een mengsel is van de moerbeibast en lime (kalk).


Het pletten van de pulp.


Het raam schoonspoelen in de ‘heldere’ rivier.


Het raam wordt opgehangen aan een spijker.


Het raam wordt gevuld met de pulp.


Voor al die fraaie Chinese garenboekjes wordt dit mooie handgeschept papier gebruikt. Ruth Smith en Gina Corrigan hebben een boek geschreven over de Zhen Xian Bao. Zhen = needles, Xian = thread en Bao = bag. Ofwel mapje voor het opbergen van naalden en draden ofwel een naaietui of zoals de vrouwen in Dimen het noemen een Shu Bao… naaitas. Het is een prachtig geïllustreerd boek met vele afbeeldingen van Shu Bao’s. Dit boek is te koop bij Mieke Gorter voor € 29,50. Bij haar thuis afhalen of op beurzen, kijk hiervoor op haar blog. Moet Mieke het boek naar een adres binnen Nederland sturen dan wordt het bedrag inclusief porto € 33. Er zijn ook vier werkcahiers te koop voor € 30,45. Moet dit verstuurd worden naar een adres binnen Nederland dan wordt het bedrag € 33,95.

8 gedachten over “A Little Known Chinese Folk Art – Zhen Xian Bao

 1. wat een boek!!!!!! prachtig werk heb het al meerdere malen bij jou op het blog voorbij zien komen. Het moet een super dag voor je geweest zijn,juist omdat ter plekke opgedane kennis dan ook heel duidelijk kan worden overgebracht. Fijne dag

 2. Wat een fascinerende wereld.. ik denk dat Mieke Gorter er helemaal van in de ban is.
  Intensieve arbeid van die vrouwen…ik kijk met bewondering naar die geplisseerde rokjes en zie je die split onder de oksel ? heb het laatst ook eens ergens gezien in een Herenjasje Kan je makkelijker een trui er onder dragen was de uitleg.
  Het boek zou je alleen al kopen voor het wonderschone Bandontwerp !!

 3. @Licia Huizer, op de cover van het boek zie je de bovenste, laatste doosjes van het garenboekje waar o.a. garen in bewaard kan worden. Ze zijn gestempeld of er zijn tekeningen opgemaakt en ingekleurd! Zo ontstaat er een kleurrijk geheel.

 4. Wat een bewerkelijke manier om papier te maken! Maar het is wel prachtig dun papier.
  Heb ook al een paar keer papier geschept,maar zo dun is het me nog niet gelukt.
  Maar het is wel leuk om te doen.
  Dan je wel Berthi voor je antwoord.
  Zal ook eens kijken op de site van Mieke.
  gezellige dag
  groetjes uit zonnig Drenthe
  Truus

 5. Oh ja,die opmerking….wij zeggen altijd–als niemand jou kietelt,dan zul je het zelf moeten doen.
  groetjes,Truus uit Drenthe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *