Workshop Shu Bao


Het papieren gevouwen naaietui – de zogeheten Shu Bao – uit China heeft al geruime tijd mijn aandacht en het leek me ontzettend leuk om eens een workshop hierin te volgen. Maria bleek dezelfde gedachte te hebben en zo regelden we een uitstapje naar Amstelveen om bij Mieke Gorter op 29 augustus een mooi garenboekje te gaan maken. De Shu Bao op bovenstaande foto is door Mieke gemaakt.


In dit etui bewaren de Chinese vrouwen hun garens, bandjes en naaibenodigdheden. Zo’n handzaam garenboekje bestaat uit meerdere lagen gevouwen doosjes van verschillende groottes.Dit zijn voorbeelden uit de collectie van Mieke die gemaakt zijn door Chinese vrouwen of mannen.


Mieke gebruikt voor de Shu Bao origineel materiaal uit China dat zij meebrengt van haar reizen. Van de moerbeiboom maken de Dong vrouwen prachtig papier. Dit papier wordt geknipt, gevouwen en geplakt tot een boekje met héél veel vakjes. Aan de binnenkant wordt het versierd met stempels die ingekleurd worden met aquarel potlood of verf. Het garenboekje wordt aan de buitenkant mooi afgewerkt met een katoenen stofje dat met indigo is geverfd door de Dong vrouwen. Als laatste komt er een mooi handgeweven bandje met een oud Chinees muntje omheen en klaar is de originele Shu Bao.


Mieke laat het stempelen van de Shu Bao zien. Je begint vanuit het midden.


Klaar met stempelen. Het inkleuren kan beginnen.


Op zo’n geslaagde dag brengen we een toost uit!


Het eindresultaat na het inkleuren. We hebben een Shu Bao gemaakt zoals de Dong vrouwen uit Dimen het doen.


In een volgend logje zal ik foto’s laten zien van het maken van het handgeschept papier en een foto van een nieuw boek over de Shu Bao.

24 gedachten over “Workshop Shu Bao

 1. Mooi. Ik had vroeger zo’n soort portemonneetje van leer; ook zo gevouwen.
  Dus ik had je zomaar tegen kunnen komen hier in Amstelveen……Grappig.

 2. Nooit van gehoord! Mooi….
  Wordt het gewoon met potlood ingekleurd?
  Die oude Chinese zien er veel glanzender uit op de foto, toch? Gebruiken zij nog aan afwerklaag of zo?
  En hoe lang gaat zo’n Shu Bao mee bij dagelijks gebruik??

 3. @Josefien, ik heb mijn stempels ingekleurd met aquarel potlood, maar het kan ook met aquarel verf. Je moet er wel rekening mee houden dat je werkt op handgeschept papier. Persoonlijk vind ik het een charme hebben als niet alles netjes binnen de lijntjes is ingekleurd. Het past gewoon bij deze garenboekjes.
  Je hebt goed gezien dat op enkele foto’s de garenboekjes glanzen. Dat komt doordat die met een laklaagje zijn afgewerkt. Dat heb ik dus niet gedaan. Zelf vind ik een laklaagje minder mooi, maar ik kan me voorstellen dat juist de laklaag de levensduur van een garenboekje verlengt.
  De levensduur is naar mijn idee moeilijk te voorspellen. Het hangt er gewoon vanaf hoe intensief je zo’n garenboekje gebruikt en hoe je er mee om gaat.

 4. Wat leuk en wat mooi! Hier gaan mijn handen van jeuken!!
  Bijzonder dat je dat allemaal onderneemt Berthi! en dan weer met ons wilt delen.
  Dank je wel.

 5. Oh Berthi, wat leuk om jouw foto’s van die dag bij Mieke Gorter te zien. Bedankt dat jij de tegenwoordigheid van geest had om foto’s te maken, ik had er helemaal niet aan gedacht. Ik vond het een superdag en het resultaat van onze noeste arbeid mag er wezen. Mieke is een goede lerares en een zeer attente gastvrouw en ik kan iedereen die handwerkt en houdt van werken met papier dan ook aanbevelen om een workshop bij haar te volgen :-))
  En wat goed van jou dat jij de afsluitende bakjes van de Shu Bao hebt ingekleurd waardoor het garenboekje helemaal af is! Petje af dat je daar ondanks alle drukte tijd voor hebt gemaakt. Je bent een juweeltje rijker.

 6. Mooie foto’s , leuk verslag, maar dat is niet zo vreemd dat je buiten de lijntjes kleurt met zo’n fles Prosecco op tafel. (grapje)

 7. @Dorien, … misschien een idee voor je om een workshop te volgen?

  @Maria, op naar het volgende garenboekje!
  Het was absoluut een topdag, zoals jij zelf al zegt. Het is zo’n ontzettend leuk werk en als je niet oppast ben je in een mum van tijd verslaafd aan deze fantastische boekjes. Maar gelukkig kan deze verslaving geen kwaad!

  @Licia Huizer, haha, het inkleuren heb ik vanmorgen thuis gedaan!:-) Toen was de Prosecco wel uitgewerkt…
  Het is echt doorwerken om het garenboekje binnen de tijd waar de workshop voor staat af te krijgen. Maar je gaat ook naar een workshop om te werken, dus daar is niets mis mee. Tja, en afloop een glaasje Processo, moet dan kunnen!:-) O ja, dat doet Mieke niet bij elke workshop hoor. Maria en ik kwamen van zó ver dat we door Mieke toch wel een beetje extra in de watten zijn gelegd!
  Het is absoluut een aanrader om een workshop bij haar te volgen! Mieke is ontzettend gastvrij en legt alles goed uit! Heb je een workshop bij haar gevolgd, dan vergeet je die niet meer.

 8. Zo’n bijzonder garenboekje voor mijn Chinese garen wil ik maken. Van origineel materiaal uit China. Ik kijk uit naar het vervolg-log, Berthi.

 9. super dag en super resultaat , en met of zonder glaasje wijn, We leven in een vrij land, dus ga je gang maar. wel verdiend was als ik het zo oppervlallig bekijk is het toch aardig veel werk Basje

 10. O Berthi ik zat je maar een beetje te plagen… wat een fijne dag hebben jullie gehad…dat heb je toch wel eens nodig.
  Nu gelijk even het filmpje Puur Goud bij Hanneke Schoeber bekeken…ook weer ongelofelijk mooi gedaan.

 11. Er lijkt mij heel wat werk aan te zitten om tot zo’n resultaat te komen.Wel erg leuk om te doen ,en dan heb je wat !!!
  Een bijzonder Shu bao !

 12. Ik heb zo’n boekje van Maria in het echt mogen bekijken.
  Prachtig! En wat een (nauwkeurig) werk, zeg!

 13. Wat weer een uitdaging om met dit handwerk bezig te zijn.
  De naam Mieke Gorter sla ik op om niet te vergeten.

 14. @Hanneke Schoeber, moet je zeker doen!

  @Licia Huizer, dat begreep ik al! (*_*)

  @Saskia, … maar wel ontzettend leuk werk!

  @Elma, Mieke Gorter reist ontzettend veel en hier zijn al meerdere textielkaarten van haar voorbij gekomen. Overigens liggen er nog heel veel mooie textielkaarten te wachten om geplaatst te worden. Enne… ik moet nog veel mensen een leuke textielkaart sturen. Ik vergeet het niet, maar door de drukke weken bleven er bepaalde dingen liggen.

 15. Wat een mooie voorwerpen zijn dit en wat leuk dat je dit gedaan hebt.
  Mijn handen kriebelen bij het zien van deze chinese garenboekjes! Mijn kleuters hebben vroeger niet voor niets veel vouwwerkjes gemaakt.
  Geeft Mieke deze workshops alleen in Amstelveen?
  Koester je boekje Berthi-een mooie herinnering aan een heerlijke dag.
  Hoe gaat het met onze Gerrie?
  groetjes,Truus uit Drenthe

 16. @Truus uit Drenthe, vraag even aan Mieke of ze ook op andere plaatsen workshops geeft, want dat weet ik niet.

  Afgelopen maandag heb ik gebeld naar het hospice en toen was de situatie hetzelfde als de zaterdag toen ik bij haar op bezoek was.

 17. Dergelijke garenboekjes zag ik ook in museum de Kantfabriek met de tentoonstelling Schitterend Geplooid.
  Ze zien er zo fragiel uit! Zeker voor een gebruiksvoorwerp.
  En weet je Berthi, hier zeggen ze vaak:
  “Als je jezelf niet af en toe kietelt…………..lach je nooit”
  Goed om jezelf met zo’n workshop te verwennen ☺☺☺

 18. @Ine, ik vond het heerlijk om weer eens een leuke workshop te volgen na al die jaren dat ik bijna alleen maar met schrijven, blog, projecten etc. bezig was.

  Mooie uitspraak! Ik hoor hem vaker in Brabant. Is het een typische uitspraak van deze provincie, of toch algemeen bekend?

 19. Nu pas reactie van mij, maar even druk, druk, druk.
  Ik was helemaal beduusd toen ik voor mijn verjaardag van Maria dit prachtige garenboekje (lees: juweel) kreeg!!!

 20. Inderdaad het is heel hard werken en daarom heb ik sinds kort de workshop gewijzigd in 2 dagen , het voordeel, relaxter werken en nog belangrijker we maken njet hier helemaal af,
  Inkleuren, handgeweven bandje bevestigen.
  Kortom met een klaar product ga je weer huiswaarts en net het schema kan je er dan thuis meerdere maken !

 21. @Mieke Gorter, een goed plan van je om de workshop te verdelen over twee dagen zodat iedereen het garenboekje na de tweede dag helemaal klaar heeft. Mijn bescheiden collectie garenboekjes heb ik in de boekenkast liggen zodat ik ze elke dag zie en ervan geniet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *