Diaconie Weeshuis Amsterdam

In Amsterdam had je niet alleen het Burgerweeshuis waar ik een boek over heb geschreven, maar ook onder andere het Diaconie Weeshuis. Gisteren liet ik de mooie stoplap van Aaltje van Malenstein zien die gemaakt is in het Diaconie Weeshuis. Vandaag wil ik je enkele oude ansichtkaarten laten zien uit mijn collectie die betrekking hebben op dit weeshuis. Toen Peter begon met zijn archiefonderzoek heeft hij ook het een en ander bekeken wat dit weeshuis betreft.


In artikel 14 van de Instructie voor de Onderwijzeres van de Groot Linnenwinkel van 23 maart 1898 staat het volgende geschreven:

Het onderricht op dezen winkel bestaat in naaien, stoppen en mazen. Wanneer een meisje hare merk- stop en maaslappen afgemaakt heeft worden die in het Dames Kantoor ter bezichtiging gegeven en bij goedkeuring ontvangt zij daarvoor 3 zakdoeken en wordt haar veroorloofd, naaiwerk voor particulieren aan te nemen waartoe om de 14 dagen een paar uren vrij af wordt gegeven omdat te halen en terug te brengen. Op 16 jarigen leeftijd mag zij als dan de hooge muts dragen.


De kerkgang. De weesmeisjes dragen de zondagse dracht, net als Aaltje van Malenstein die je op de foto’s ziet die ik je gisteren liet zien.


In deze log lees je een leuke ollekebolleke bij de afbeelding van de mangelkamer van het Diaconie Weeshuis.

7 gedachten over “Diaconie Weeshuis Amsterdam

  1. Ja, dat zijn leuke plaatjes – als je goed kijkt hebben ze wel wat enge gezichtjes: volgens mij zijn het geretoucheerde foto’s. Door hun kleding waren de meisjes op straat meteen te herkennen als weesmeisjes van het Diaconieweeshuis. Als ze iets verkeerds deden kreeg de weeshuisleiding het dan ook meteen te horen.

  2. Aan de kleding kun je zien van welk weeshuis ze komen.
    Ze meisjes lijken wel veel ouder, dan ze zijn.

  3. gezien de omstandigheden en de jaargang zien de meisjes eruit “volgens”die tijd denk ik Je werd toen wel ven eerder volwassen als tegenwoordig. Echt volwassen dan . maar ik geniet weer van je verhaal. en nu op naar de grootgrutter voor de fourage van de komende week Fjne dag allemaal Basje

  4. Dank voor de uitleg van mijn merklap uit 1861, gemaakt door mijn overgrootmoeder.
    Bijzonder idee dat zij misschien wel op een van de foto’s staat, of zijn die van later?

  5. @Lous, graag gedaan! Wees zuinig op de fraaie merklap die je overgrootmoeder maakte in het Diaconie Weeshuis. Je overgrootmoeder zal niet op een van deze afbeeldingen staan. De foto’s zijn vermoedelijk uit begin 20e eeuw, net als de foto’s van het Burgerweeshuis Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *