Staphorster stipwerk op de Nationale Lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed

Staphorster stipwerk staat op de nieuwe Nationale Lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed. Daarmee lijken bescherming, behoud en ontwikkeling van het kleurrijke ambacht in Staphorst gewaarborgd. De lijst is opgesteld door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Op 20 september 2013 is de officiële bekendmaking in Culemborg.


De plaatselijke Museumboerderij, ‘stipper’ en kenner Gerard van Oosten en oud-gemeenteambtenaar Betty Hoogeveen staan aan de basis van de plaatsing. Ze worden gesteund door het feit dat stipwerk momenteel een trend is. Je ziet het op lingerie, op kleding, zonnebrillen en zelfs op auto’s.


Drie weken geleden zag de Stichting Staphorster Stipwerk het levenslicht. Het doel is te waken over het ambacht, het verder te ontwikkelen en het uit te dragen. Het zogeheten stipwerkzorgplan omvat onder andere workshops voor volwassenen, jongeren en schoolkinderen, maar ook een vakopleiding voor mensen die zich het stipwerkambacht echt goed eigen willen maken, met een uitgebreide cursusmap. De doorontwikkeling van verf en stempels voor de traditionele en eigentijdse toepassingen vormt een belangrijk onderdeel van het plan.


De Stichting Staphorster Stipwerk gaat eveneens een boek uitgeven over de geschiedenis en de toepassingen van het ambacht. Stipwerk is geen Staphorster uitvinding, wel werd er met motieven en kleuren een heel eigen draai aan gegeven. Vanaf deze maand is er in de Museumboerderij in Staphorst een expositie te zien ter gelegenheid van de plaatsing van het stipwerk op de prestigieuze lijst. In het museum komt ook een vast presentatiepunt als het gaat om het Staphorster stipwerk.

Foto’s: LiaS en textielpost van Staphorst kun je hier zien.

11 gedachten over “Staphorster stipwerk op de Nationale Lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed

 1. Mooi om te lezen dat het ambacht van het stipwerk zo uitgedragen gaat worden.
  Het past ook in het tijdsbeeld dat we allemaal onze lappen zelf willen verven, zeefdrukken of anderszins willen versieren.
  Ik kreeg ooit een lapje met Staphorster stipwerk van mijn zusje en dat is verwerkt in een tas.

 2. Alleen die Mangelbak vol stempels is al prachtig om te zien…toch maar eens naar Staphorst gaan, ben er wel eens doorheen gereden en zag hele mooie boerderijen.

 3. Wat een goed idee om deze techniek in stand te houden.
  De titel het Staphorster “STIPWERKZORGPLAN” vind ik prachtig.
  Wij in het Noorden zijn verwend, 2x per jaar komt de fam. Vloedgraven naar de borg Verhildersum een demonstratie geven in div. Staphorster technieken.
  Ook mevrouw en meneer Vos met hun Staphorster knopen zijn al een paar x geweest om de techniek te laten zien.

 4. @Dorien, volgens mij kent bijna iedereen het Staphorster stipwerk en we vinden het met z’n allen o zo mooi! Goed dat dit werk nu op de Nationale Lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed staat!

  @Licia Huizer, een bezoek aan Staphorst staat al heel lang op mijn lijstje. Al meerdere keren ‘langs’ deze plaats gereden, maar tot nu toe ontbrak de tijd om een stop te maken in Staphorst.

  @Elma, het is super dat er veel aandacht is en blijft voor bijzondere technieken, daar hoort ook de Staphorster knoop bij.

 5. Geweldig en wat goed dat dit op deze manier behouden blijft! En super dat de prijs op 20 september wordt uitgereikt-leuk verjaardagscadeautje.(lol)
  De tentoonstelling in de Museumboerderij ga ik binnenkort bekijken-al zolang niet meer geweest! Op de website kon ik helaas niets vinden over het boek met Staphorsterstipwerk-dan er ook maar naar vragen.Het is ook nog niet uitgegeven heb ik begrepen.En dan naar de winkel van Vloedgraven natuurlijk!!!
  gezellige dag
  groetjes,Truus uit Drenthe

 6. Voor jou en alle lezers van je blog. op BBC4 komt binnenkort The fabric of Britain. Wat ze in de reclame er voor lieten zien: haken en breien nu, vroeger en in de sixties, wandtapijten, geweven en bedrukt linnen en alles wat daar tussen zit. Er werd nog geen datum bekend gemaakt, maar we hebben alvast weer wat om ons op te verheugen. En Staphorster stipwerk verdient het, wordt ook in een klein deel van Duitsland gedaan, model werkmutsje is iets anders, ze hebben daar ook de gehaakte jasbeschermers.

 7. Prachtig. Heb een paar jaar geleden onze klompen met stippenwerk versiert. Ze hangen nog aan de muur.
  @ Truus volgens mij hebben wij allebei iets met 20 september.

 8. Zaterdag 20 september was er een hele mooie diekloop wandeltocht door Staphorst en Rouveen.
  Aan de ouderijksweg 221 in Rouveen werd het stipwerk gedemonstreerd.
  Ook kon je hier stipwerkstempels kopen.

 9. Graag zou ik in het bezit komen van de staphorster panty die vandaag 30 maart in de telegraaf staat.Kunt U mij zeggen waar ?!hartelijke groet marjanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *