De peer valt niet ver van de boom

Bij elk nieuw nummer van het Borduurblad komt er op de website een gratis te downloaden patroontje te staan. Deze keer is het de perenboom – het patroontje kun je hier downloaden – die wederom door Loes de Kleuver op patroon is gezet. De perenboom is terug te vinden op de merklap van HCH uit 1815 die zij maakte op de Openbare Werk- en Leerschool in Amsterdam. In dit logje lees je over deze instelling die alleen bestemd was voor meisjes uit de volksklasse. In dit bericht zie je het werk van Mina Kip die onderwijs volgde op de Openbare Werk- en Leerschool.


De perenboom is geborduurd op 19-draads linnen met één draadje DMC over twee draadjes linnen. De afmeting is 8,2 cm breed en 10,5 cm hoog geworden. Een prachtig motief dat uitstekend aansluit op het merklapje ‘Van oud naar nieuw’. De initialen LK staan voor Loes de Kleuver, RT staat voor Rielies Timmer – de uitgever van het Borduurblad – en BS staat voor Berthi Smith. Zowel het merklapje als de perenboom is geborduurd door dezelfde borduurster.

5 gedachten over “De peer valt niet ver van de boom

 1. Probeerde op facebook te reageren op de peren,maar dat ging fout, dus nu opnieuw een poging hier. Wij zijn al de hele zomer bezig onze meer dan 80 jaar oude perenboomn te vertroetelen, omdat hij zó oud is en zó fragiel,maar zó vol peren dit jaar dat er regelmatig stukken tak-met-peren naar beneden vallen. Jammer en doodeng af en toe. Hij zou er eigenlijk af moeten,maar dat kunnen we even niet over ons hart verkrijgen, dus stutten we hem aan alle kanten.
  Misschien helpt het als ik deze boom ga borduren??? In elk geval weten wij als geen ander dat de peer niet ver van de boom valt! Je zou die ploffen moeten horen….

 2. @Frouke, mooi perenverhaal! En ja… dit patroontje past nu helemaal in je straatje. Ik zou maar meteen aan de slag gaan!:-) Op het borduurwerkje zie je een peer die net naast de boom op de grond is gevallen!
  In ieder geval gaan jullie binnenkort heel veel peren eten. Dat wordt smullen!

 3. Had nog niet gekeken op de site van ’t Borduurblad.Het is een mooi patroontje en niet te groot,zodat het ook voor een kaart goed te gebruiken is.
  Er stond hier in de tuin ook een grote perenboom waar de hele buurt van kreeg,zoveel peren zaten er elk jaar aan.Helaas hebben de vorige bewoners de boom weggehaald–de hele buurt was/is verontwaardigd:zo’n geweldige boom zo maar omgehakt omdat het in de weg stond!
  Nu maar genieten van dit mooie borduurtje.
  gezellige avond
  groetjes,Truus uit Drenthe

 4. Jammer dat Frouke wat ver weg woont, anders gingen wij haar helpen peren plukken (en eten).
  Het is ook zo, de peer valt net als de appel niet ver van de boom.
  Weer een klein borduurtje 200 jaar oud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *