Textielpost – Portugal, Stockholm en Engeland


Elly Smith (Amerika): ‘The woman of many shawls.’

Op de kaart zie je een spinster uit de provincie Minho van Portugal. Zie je de prachtige strakke egale draad die zij spint? Knap hoor! Zij heeft vast veel, heel veel gesponnen. Ze is niet de jongste meer en zij kijkt een beetje moeilijk op de foto. Het leven zal niet over rozen zijn gegaan. Het was zwaar voor haar, ik heb veel bewondering voor deze vrouw.
Dit is een foto die mij zeer aanspreekt. Het gezicht van deze vrouw vertelt ons veel doordat het niet is gefotoshopt en daar hecht ik vandaag de dag steeds meer waarde aan.


Paulie: ‘Dit is nou de kaart die ik ergens vond. Maar hij is wat seksistisch getint. Maar, door de kanten onderbroek e.d. vind ik dat hij toch thuis hoort in je verzameling… Heb je meer van zulke kaarten?’


Lilian: ‘Waarom heb ik op vakantie nou nooit je adres bij me? Misschien maar opslaan in mijn telefoon? Wij waren in Noord-Engeland en bezochten daar het Nidderdale Museum in Pateley Bridge. Een amusant klein museum met voorwerpen uit de streek; ambachten worden uitgebeeld. Er is ook wat borduurwerk, o.a. een vest in tapisserie uit 1818, wat merklappen, genoeg om een regenachtige middag te vullen. De kaart is een afbeelding van een werkstuk dat werd gemaakt door 300 mensen tussen de 8 en 84, als ik het goed heb onthouden. Gemaakt ter gelegenheid van de eeuwwisseling. Ieder beeldde iets uit dat van haar/hem van betekenis is/was. Het grote doek hangt boven de trap, de kleine panelen ernaast. De kaart was niet te koop. Maar toen ik uitlegde waarom ik hem graag wilde hebben, mocht ik hem meenemen als ik een kleine donatie in de pot deed… Nog veel plezier met de verzameling textielkaarten.’

7 gedachten over “Textielpost – Portugal, Stockholm en Engeland

 1. Ha,ha, nou snap ik waarom de soldaten dit liedje zongen om de moed er in te houden….http://www.youtube.com/watch?v=XVM-tFAdADg ((ik heb de originele plaatje gevonden)
  De andere kaarten zijn ook heel mooi, en wat knap van Lilian toch dat ene kaartje los wist te krijgen.

  Groetjes van Jantje

 2. Wat een kunst om zo mooi dun je spinnen met een spintol. Deze vrouw is door het leven getekend en heeft weinig oil of olaz gebruikt.

  Wat een prachtig kantje aan de broek op deze grappige kaart van Pauli.
  Het gillen van de vrouw kunnen wij gelukkig niet horen. Jantje geeft een leuke toevoeging zodat wij het 100 jaar oude liedje ook kunnen horen.

  De kaart van het groepswerk is helemaal bijzonder. Door het vertellen van het textielpost verhaal is het gelukt, knap hoor Lilian.

 3. @Jantje, ik kende het liedje niet! Leuk om dit te weten. Wat je al niet leert van een textielkaart!:-)

 4. Dit is echt een textielkaart met dubbele bodem. Engelse humor… met een serieus ondergrondje (of andersom? )

  Groetjes van Jantje

 5. @Jantje, absoluut! Leuk dat jij mij wees op het liedje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *