Textielpost – Rondje Nederland VII


MiekeS: ‘Zo’n schitterend kostuumstuk. Als men daarmee gaat “klooien” wordt het gauw kitsch. Dit tegelwerk bezorgde me kippenvel! Het heeft een heel speciale uitstraling. Er is 2 jaar aan gewerkt (als ik ’t goed onthouden heb). Verder is Delft klein Amsterdam met veel blauw!’


Christien Sleeboom: ‘Groeten uit je favoriete museum. Ik ben in Tilburg voor de promotie van een vriendin. De tentoonstelling van Jan Taminiau gezien en me weer ingehouden bij het damast in de winkel. Art Nouveau servet gekocht + theedoek.’ ‘p.s. deze kaart heb je vast al, maar het was de leukste.’


Ine: ‘Deze textielkaart had je nog tegoed. Op 12 augustus (2012) bezocht ik museum het Catharijneconvent te Utrecht voor de tentoonstelling Vrouwen voor het voetlicht. Ondanks de prachtig geborduurde gewaden in dit museum, weinig textiel op de kaarten. Maar hier zie je toch een mooi geborduurde mouw en geweven (?) wandkleed.’

Op de kaart zie je afgebeeld: Annunciatie, paneel van een altaarretabel, Midden-Rijngebied, circa 1410. In het woordenboek ben ik de betekenis gaan zoeken van het woord altaarretabel. In de Encyclo – online encyclopedie – lees ik: ‘De achtermuur van een altaar; deze is met het blad verbonden en is versierd met sculptuur of schilderingen. Van de 14e tot de 16e eeuw was het maken van altaarretabels een van de belangrijkste taken in de Europese kunst. Daar vonden de belangrijkste ontwikkelingen in schilderkunst en beeldhouwkunst plaats.’ De voorstellingen op het retabel (altaarretabel) verwijzen dikwijls naar een heilige aan wie het altaar is gewijd. Soms zijn in het altaarretabel reliekschrijnen verwerkt. Neogotische retabels hebben in het midden vaak een tabernakel.
Op het retabel van de kaart zie je een afbeelding van Maria Boodschap. Achter Maria zie je een gordijn/wandkleed gedrapeerd over een kist. Maria is eenvoudig gekleed, ook al laat het boek in haar hand zien dat ze de mogelijkheden en tijd heeft voor studie.


Christien Sleeboom: ‘In de Dutch Design Week met mijn oudste dochter naar Eindhoven geweest. Graduates tentoonstelling. Leuk! Meubels, veel duurzame en ecologische oplossingen. Ik knuffel ook mijn kussen. Mijn moeder maakte ooit als Sint-surprise een pop van een kussen. Verder: Anouk Haegens met macramé room-dividers. Prachtig!!’

Op de textielkaart zie je My Knitted Boyfriend van Noortje de Keijzer. Zij zegt het volgende: ‘My Knitted Boyfriend is een kussen met een verhaal. Een kussen met een persoonlijkheid. Een kussen om te kussen! Of, nou ja… om te knuffelen, te kroelen, te liefkozen, en om mee te lachen. Want deze man is altijd vrolijk. En flexibel is hij ook. Houd je van snorren dan heeft hij een snor. Houd je van brillen dan draagt hij een bril. Hij zit lekker op de grond, op je bank, of aan je keukentafel. Maar het allerliefst ligt hij naast je, bij je in bed. Met jouw hoofd op zijn borst en zijn armen om je heen. Zodat je je nooit meer alleen voelt. Met deze man weet je het zeker, hij zal je nooit verlaten.’

5 gedachten over “Textielpost – Rondje Nederland VII

 1. wat een verhalen vertellen kaarten, heel eenvoudig en toch erg leuk om te lezen fijne dag Basje

 2. The knitted boyfriend in het filmpje van Noortje de Keijzer is geweldig. Vast een uitkomst voor sommigen……..hoe ze dit weet te breien is in werkelijkheid natuurlijk niet zo snel en zo simpel,,,,maar wél erg leuk!!!

 3. @Basje, de afbeelding op een kaart vertelt zó veel. Je moet er gewoon goed naar kijken, net als je naar elk handwerk/textiel of schilderij goed moet kijken.

  @Josefien, ja leuk hé! Ik heb het filmpje ook helemaal bekeken. Prachtig gedaan!

 4. Knap om de nachtwacht in tegels uit te voeren, na het glazuren is het altijd weer een verrassing hoe de kleur er uit komt na het bakken.

  Wat heel verschillend zijn deze kaarten.

  Maar de gebreide man slaat alles, het heeft 1 voordeel je kunt hem weer uithalen en er wat anders van breien.

 5. Is de knitted boyfriend kussen ook ergens te koop of kan deze gemaakt worden? Ik ben al een tijd opzoek naar zo kussen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *