Merklap ‘Van oud naar nieuw’

In deze log liet ik je het nieuwe nummer van het Borduurblad zien. Hierin staat een prachtig artikel over mijn nieuwe boek. Het is een Borduurblad en daar horen uiteraard borduurpatronen bij. Loes de Kleuver ging aan de slag met motieven van oude merklappen uit mijn collectie en stelde een prachtig nieuw merklapje samen. Het resultaat getuigt van de deskundigheid van Loes. Een ervaren borduurster ging aan de slag met het borduren en zie hier het prachtige resultaat:


Het merklapje is geborduurd op 19-draads linnen met één draadje DMC over twee draadjes linnen. De afmeting is 16,5 cm breed en 20,5 cm hoog geworden. Het is een schattig merklapje in mooie kleuren!

Als laatste een kleine opmerking over het patroon van dit merklapje dat bij het Borduurblad is gevoegd. De merklap krijgt rondom een fraaie eikeltjesrand. Loes heeft per ongeluk in de rechter rij twee eikeltjes een ander kleurnummer gegeven dan de rest. In plaats van DMC 223 moet dit DMC 221 zijn. Het is aan de borduurster om dit zelf aan te passen of te borduren zoals aangegeven staat op het patroon. Het is namelijk best leuk om het originele patroon te volgen, want hiermee geef je aan dat niemand perfect is, alleen God is perfect, zoals Loes zegt. Dit geeft tevens aan dat het dus ‘echt’ handwerk is. De Amish maken zelfs bewust fouten in hun handwerk. Persoonlijk houd ik erg van dit soort kleine ‘foutjes’. Het geeft voor mij iets extra’s aan het handwerk.

12 gedachten over “Merklap ‘Van oud naar nieuw’

 1. 19 draads…….en zo snel….!!!!
  En heel mooi geworden. Leuk die kleurtjes.
  Een “foutje” erin? Ja dat is wel de charme van een merklapje.

 2. is een super lapje geworden, Ik “pik”een paar patroontjes voor een lapje waar i mee bezig ben,Gaat alleen niet zo vlug als de borduurster die dit maakte, maa ik blijf bezig op deze manier. Basje

 3. Goedemorgen Berthi, Nou zo vlug ben ik niet.. maar wel al een hoek met Eikeltjes en het Vogelkooitje af.
  Ik dacht dat het druiventrosjes waren….maar oke eikeltjes dus.
  Nog getwijfeld of ik wel de juiste kleur had. want in het blad toont het net iets anders…maar ja de drukinkt komt niet van DMC dus dat zal het verschil zijn.
  kVond een lapje linnen achtige stof een beetje donkere tint (weet helemaal niet of het eigenlijk wel borduurstof is)
  en het leek me wel leuk om daarop te beginnen, ik geloof dat het resultaat een beetje Alternatief gaat worden.
  Eigenlijk had ik denk ik ook beter 1 daadje kunnen nemen, maar ja daar kwam ik pas later achter. Uiteindelijk zal het iets van 20 bij 25 worden.
  Als het klaar is (of nog niet) breng ik het mee naar GOES.
  Fijne dag verder.

 4. Nog een kleine toevoeging van mij, dat ik telkens vergat te melden. Dit fijne merklapje is niet ‘heel snel’ geborduurd. De borduurster beschikte al over het patroon van het merklapje voordat Borduurblad 57 uitkwam. Vandaar dat ik dus nu al zo snel dit fraaie merklapje kan laten zien.

 5. Klein maar fijn, 19 draads.
  Ook de puzzel is klaar en stuur ik maar wel op.
  Zo komen er heel wat bijproducten bij je boek.

 6. Schatje geworden, de puzzel is klaar en aan het lapje moet ik nog beginnen.

 7. Erg mooi geworden de ‘oude’ nieuwe merklap. Leuk die foutjes. Mijn moeder wil altijd alles perfect hebben en haalt alrijd alles weer uit,als ze een fout heeft gemaakt. Ik vind het juist leuk, het hoort bij het handwerk, iedereen maakt wel eens een fout,je moet het durven toegeven en je er niet voor schamen. En dat is wat mijn moeder juist doet,zich ervoor schamen als ze een fout maakt.
  Bedankt voor de informatie, ik heb het blad ook gekocht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *