De floating penIn de jaren vijftig van de vorige eeuw is de floating pen ontwikkeld. De pen waar een drijvend object in verwerkt is. Voor elk kind zeer fascinerend, net als de sneeuwbol. Bijna magisch!


Als kind zag Tineke een prachtige floating pen, maar zij kreeg deze niet van haar moeder. Veel te duur, en daarbij kwam nog eens dat de dure pen hetzelfde schrijfresultaat zou geven als een goedkope. Dit is Tineke altijd bijgebleven en nu verzamelt ze floating pennen. ‘Ik denk dat ik ze zo’n tien jaar spaar en ik koop ze alleen als ik ergens in een winkel ben en ze zie liggen. Ik loop er niet speciaal winkels voor af.’‘Ik heb er 42. Het grootste aantal uit Nederland en Frankrijk. Een enkeling uit Duitsland, één van Mallorca en één van Transavia.’Tineke heeft haar verzameling floating pennen op de foto gezet waarbij haar gedachten terug gingen in de tijd. ‘Wat ik vandaag vooral leuk vond, is dat de herinneringen van de dag waarop ze gekocht zijn weer boven komen.’Nu ik zelf deze pennen zie denk ik even terug aan mijn jeugd. Heb ik zelf ooit zo’n pen gehad? Ik heb ze vaak genoeg gezien, maar kan me niet herinneren dat ik een fraai exemplaar in mijn bezit heb gehad. Door dit verhaal van Tineke ga ik vanaf nu letten op de ‘ouderwetse’ floating pen.
Overigens is de floating pen helemaal retro en worden ze in een nieuw jasje gestoken. Op deze website kun je ze laten ontwerpen.


29 gedachten over “De floating pen

 1. Oh, dit is echt jeugdsentiment! En even over het vorige blog: ik heb ergens nog een heel pakket liggen van de Libelle geboortelap van Prinses Amalia. Ik zal eens zoeken

 2. Leuk, hè, die pennen……Ik heb er zelf ook een heel stel gehad, maar later weggegeven aan iemand uit het buitenland die graag een stel van deze pennen uit Nederland wilde hebben. Ik koop ze niet maar vind ze ook nog steeds leuk.
  Was er in de zestiger jaren niet ook een ‘ondeugend’ exemplaar, waarbij geen bootje of bus zich verplaatste in de pen, maar het bovenstukje van een bikini ?……:-)))) volgens mij had één van mijn broers zoiets……

 3. @Anny, je hebt de geboortelap niet geborduurd?

  @Josefien, ik vind deze pennen ook enig! Vanaf nu ga ik toch eens opletten of ik ze tegenkom.
  Er was een ‘beroemde’ pen waar een mooie dame op stond en als je de pen op zijn kop hield dan stond deze dame vervolgens in haar bikini!:-)

 4. Dat doe mij goed om te zien en te lezen dat er meer mensen zijn die de floating sparen. Toen ik in de negentiger jaren naar Rome op vakantie ging wilde ik iets tastbaars meenemen, maar die souvenirtjes leken mij niets, totdat ik de pen zag. Vanaf die tijd neem ik uit de meeste plaatsen die ik bezoek zowel in Nederland als daar buiten een pen mee. Ik heb ze niet meer geteld en ben nog steeds bezig om al die pennen d.m.v kleine klemmetjes op planken te bevestigen.Ook lijm ik ze wel op gladde magneetjes. Als de klus geklaard is stuur ik een foto.
  groetjes,
  sonja

 5. @Sonja de Vriesso, ik ben benieuwd naar de foto. Ik zie het t.z.t. wel.
  Het is altijd leuk als je medeverzamelaars treft/kent en blijkbaar zijn deze pennen nog op diverse plekken te koop. Het is en blijft een leuke herinnering aan een plaats die je bezocht hebt of als herinnering aan een bezoek van een museum. Vanaf nu zijn mijn ogen geopend voor de floating pen!

 6. Nee, als het goed is is het pakket nog compleet. Maar ik heb even snel gekeken,maar nog niet gevonden

 7. Even in mn pennenlaatje gezocht…en ja hoor ik heb een Floating Pen van DE ZONNEBLOEM met een boot die op de Rijn vaart.
  Er zijn ook mensen die reklame pennen sparen zowel Leeg als VOL

 8. wat een mens al niet verzamelt in zijn leven, Hier is dat bitter weinig er is en was nooit veel ruimte, Op kamers wonen vroeger was niets mogelijk Je was blij als er een flinke kast was, en later in kleine huizen zonder kasten, en nu komt er niet veel meer van. Herinneringen heb ik hersens vol hihihih
  Basje

 9. Wat een leuke verzameling.Enig al die dingen die een mens verzameld.
  Ik hou ervan.

 10. Nu kijk ik dagelijks naar een nostalgie zender met zeer veel genoegen
  En eigenlijk ben ik in middels zelf ook al in de nostalgische fase van mijn leven aangeland . En deze pennen ken ik helemaal niet , nooit gezien zelfs
  Ik weet wel in latere jaren dat mensen pennen gingen verzamelen .Daar ben ik nooit aan begonnen , wel een tijdlang een postzegelverzameling gehad
  Als ik lees om een pen even om te draaien en er een ondeugend plaatje tevoorschijn komt , moet ik denken aan het Javaanse vrouwtje op de bekende blikjes Tjoklat
  Jammer dat de blikjes met inhoud natuurlijk niet meer bestaan
  Wanneer je het vrouwtje dus ook onderste boven bekijkt dat zie je dat ze zich uitkleedt !!!

 11. Gerrie…Nooit geweten dat Tjoklat zulke ondeugende
  blikjes verkocht

 12. @José, een verzameling of een hobby brengt je altijd in contact met boeiende en interessante mensen.

  @Gerrie, wat vertel je me nou? Nooit geweten.

 13. Wat een mooi collectie! Ik spaar ze nog steeds, hoewel ik al 26 ben. Ik heb begonnen in 1996, toen ik 9 was. Voor mij is het een hobby voor de hele leven. Maar ik spaar alleen penen die heb ik zelf gekocht (zelf geweest) of als iemand van de familie heeft de plaats bezocht. Groeten!

 14. ik verzamel deze pennen ook, het is een leuke souvenir, maar helaas vind je ze niet makkelijk meer in souvenirwinkels. soms koop ik ze ook op tweedehands sites. het is jammer dat je in belgie of nederland niet veel sites of clubs van vind om te ruilen of gewoon om leuk erover te praten. als er iemand zo een club/forum weet zou dat leuk zijn. groetjes Lesley

 15. wat fijn om te zien dat er nog mensen deze pennen verzamelen. ik verzamel deze ook en heb er zo een 150 denk ik, heb ze niet apart geteld. ik heb er ook nog en 35 dubbel die ik graag zou ruilen, dus als er iemand zich geroepen voelt laat het me gerust weten. ik heb er van diverse locaties en ook die striptease pennen maar deze heb ik niet dubbel. je vind ze steeds moeilijker in souvenirwinkels, zelfs niet meer duitsland waar je ze twee jaar geleden wel nog vond.
  ps ik heb ook een verzamel en ruil groep op facebook gemaakt waar jullie ook welkom zijn zie link hierboven, deze is pas gestart en ik hoop veel leden te vinden om samen over onze verzamelingen te praten, te ruilen of te verkopen aan mekaar.
  groetjes Lesley

 16. Hier nog een verzamelaar van deze pennen. In mijn jeugd begonnen en heb er inmiddels ruim 2000. Elke pen heeft een eigen verhaal. Leuk om te lezen dat meer mensen dit verzamelen.

 17. @Barbara, wow, wat een collectie! Maar jij bent waarschijnlijk al een behoorlijke poos bezig met het verzamelen van de de floating pen want 2000 stuks is niet niks. De verhalen bij de pennen maken het bijzonder. Maar tegenwoordig liggen de floating pennen niet meer voor het oprapen, je moet er moeite voor doen om ze te vinden. Dat maakt het ook wel weer speciaal.

 18. Wat leuk, ik verzamel deze pennen ook. Ik kan helaas de link niet vinden waar Lesley het over heeft. Kan iemand mij daar aan helpen?
  Vr. Gr. Netty

 19. oh leuk allen.
  ook ik bezit 41 floating pennen
  niet gericht gekocht maar nu eentje wel The Kell Family
  kan niet missen als kelly fan.
  krijg z eof betaal ze er voor de prijs ervan van kennissen en family vrienden nemen een mee van hun vacantie,
  sparen doe ik al van af mn 22 jaar,

 20. Ik heb er ook zo’n 400 uit heel veel verschillende landen.
  Onze dochter spaarde ze, is inmiddels 30 en wil ze niet meer.
  Zo jammer. Het is een prachtige collectie. Bijgehouden in een map waar ze gekocht zijn en in welk.jaar.
  En er is nog nooit mee geschreven!
  Leuk om te zien dat er nog meer mensen zijn die ze sparen.
  Liefs Yolande

 21. Hallo Berthi,
  Hoe werd een ”floatingpen” vroeger eigenlijk genoemd? Weet je dat misschien?

 22. Ik ben naarstig opzoek naar een foating pen met een boot erin…weet iemand hier ik daaraan kan komen(op korte termijn)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *