We worden verwend met prachtige textieltentoonstellingen. Tot en met 27 oktober 2013 kun je de Rijswijk Textiel Biënnale bezoeken met op 15 september een textielmarkt. Tot en met 27 oktober 2013 kun je van 39 kunstenaars en vormgevers het werk bewonderen in het CODA Museum tijdens de expositie CODA Paper Art 2013. Tot 31 oktober 2013 is in Museum Pakhuis Koophandel de expositie Merklapverhalen te zien, tot en met 3 november 2013 is in het Historisch Museum De Bevelanden de expositie Antieke Noord-Hollandse merklappen te zien en daar komen nu enkele nieuwe exposities bij.
Vorig jaar zomer toonde de veertiende eeuwse kerk aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk doopjurken. Dit jaar staat een verdwijnende traditie centraal, die van teksten en spreuken aan de wand. De titel van de unieke expositie luidt Tekens aan de wand. Een verwijzing naar de dreigende letters op de muur in het verhaal van koning Belsassa in bijbelboek Daniël. ‘Maar dit zijn geen onheilstijdingen’, stelde Marry Veldhuizen van de Sijpekerk zaterdag gerust. ‘Het zijn juist teksten die tot steun zijn.’ De organisatoren van de expositie (de kerkrentmeesters, onder wie drijvende kracht Ina van der Vliet, en de Open Kerk-groep) hadden gehoopt een stuk of dertig wandteksten aan de vergetelheid te ontrukken. Het werden er maar liefst 112. ‘Het leuke is, dat het niet alleen een kerkelijk gebeuren is gebleven, het ging in heel Loosdrecht leven, en zelfs daarbuiten.’
De spreuken gaan gepaard met verhalen over de persoonlijke betekenis die de tekst voor de eigenaar heeft. ‘De verhalen zijn heel divers, variërend van genealogie tot bijna een geloofsbelijdenis.’ In veel gevallen gaat het om een bijbeltekst, maar lang niet altijd. Marry Veldhuizen wees op een eenvoudig plankje met de tekst ‘Herinner je gisteren, Droom van morgen, Maar leef vandaag!’. ‘Die heeft helemaal geen bijbelse achtergrond, maar ik vind hem steengoed.’
Tekens aan de Wand! is tot en met 31 augustus 2013 te zien in de Sijpekerk, Nieuw-Loosdrechtsedijk 171, zaterdags van 11.00 tot 16.00 uur. Spreuken en bijbehorende verhalen zijn gebundeld in een boekje, dat voor € 3,50 in de kerk te koop is.
Expositie: 30 jaar kantklossen – Iedereen Kan’t, een prachtige woordspeling! Deze tentoonstelling vindt plaats in Casino Modern Waterschei-Genk België op 7, 8 en 9 september 2013.
Van 17 augustus tot en met 6 oktober 2013 exposeren Liesbeth Brouwer en Diana Lepelaar in het Leids Wevershuis. In het werk van beide kunstenaars speelt gelaagdheid een grote rol.
Het werk van Diana Lepelaar is letterlijk ‘gelaagde schoonheid’. Het doet denken aan bodemlagen, die verwijzen naar een geologisch verleden. Het gebruik van pleister, cement, zand, klei en verf versterkt de indruk van ondoordringbare aardkorsten, die hun geheim niet prijs geven en door hun gelaagdheid een bijzondere schoonheid krijgen.
Liesbeth Brouwer stelt in haar werk schoonheid en het perfecte vrouwbeeld ter discussie. Zij werkt met verschillende materialen, waaronder verf, papier en textiel en bouwt daarmee een gelaagd, spannend beeld op. Een onvolledig beeld ook. Want zij verstoort het schoonheidsideaal van jong, mooi en slank door het beeld met stof te manipuleren en zo de imperfecties aan het zicht te onttrekken.
Het werk van beide kunstenaars past goed bij het rudimentaire en imperfecte karakter van het Leids Wevershuis. Voor toelichting op het geëxposeerde werk is Liesbeth Brouwer aanwezig op 29 augustus en 12, 28 en 29 september.
Op 12 oktober 2013 begint in het Gemeentemuseum Den Haag de expositie Chanel: de legende waar je hier over kunt lezen.
Het Zeeuws Museum in Middelburg heeft de modezalen een inrichting gegeven. De zalen zijn ingericht volgens drie thema’s: Made in Zeeland, Inspired by Zeeland en Dressed in Zeeland.
De Zeeuwse streekdracht ontwikkelt zich vanaf eind 18e eeuw. Vóór die tijd was er sprake van een algemene kledingstijl en waren kostuums en kledingstukken veel minder streekgebonden. Dan raakt de provincie geïsoleerd en kleine gemeenschappen worden zelfvoorzienend met een eigen manier van kleden. In Made in Zeeland zien we de hoogtepunten van de streekdracht vanaf begin 19e eeuw. De getoonde kleding is geselecteerd aan de hand van een reeks schilderijen uit de collectie van het museum. De afgebeelde personen brengen de stukken tot leven.
Lang niet iedereen in Zeeland droeg streekdracht. Dressed in Zeeland laat zien dat er ook volop – Franse en Engelse – mode in het straatbeeld van de Zeeuwse steden te vinden was. Deze mode was van grote invloed op de streekdracht maar er zijn ook duidelijke verschillen. Zo is mode altijd gemaakt volgens patronen en streekdracht uit de losse hand geknipt en geplooid.
Hoewel streekdracht inmiddels bijna uit het straatbeeld verdwenen is, laten veel hedendaagse modeontwerpers zich inspireren door de technieken en uitstraling van Zeeuwse streekdracht. Inspired by Zeeland geeft deze ontwerpers letterlijk een podium. Komend jaar wordt het podium gegeven aan hedendaagse ontwerpen uit de collectie van het Zeeuws Museum. Vanaf 2014 wordt ieder jaar een andere (mode)ontwerper gevraagd de inrichting voor zijn/haar rekening te nemen.
Vergeet ook niet een kijkje te nemen bij de Wonderkamers die eveneens opnieuw zijn ingericht.
ik dacht net: laat ik eens bij berthi gaan kijken welke leuke tentoonstellingen er zijn en word ik op mijn wenken bediend! dank, dank!
Zoek je een (textiel)-uitje ???
Kijk bij Berthi !!!
Die in Nieuw Loosdrecht spreekt me zeer aan! Eens kijken of het weer beter is volgende week dan vandaag(grijs en regen) en of dochterlief daar heen wil met mij.
Bedankt Berthi voor al deze tentoonstellingen.
groetjes,Truus uit Drenthe