Textielpost – Huis Oranje-Nassau

Op 28 januari 2013 maakte koningin Beatrix haar aftreden bekend en op 30 april 2013 werd prins Willem-Alexander ingehuldigd als koning Willem-Alexander. Over de inhuldigingsjurk van Máxima kun je hier lezen en het verhaal over de koningsmantel staat in dit logje. Annemie en Jacques stuurden drie textielkaarten van drie troonswisselingen en nu dus de vierde kaart van de laatste troonswisseling. Een feestelijke gebeurtenis waarbij Willem-Alexander zeker het ontbreken van zijn broer prins Friso als een groot gemis zal hebben ervaren en nu is hij er niet meer. Vanmorgen overleed prins Friso. Hij is overleden aan de gevolgen van de complicaties die zijn opgetreden door de hersenbeschadiging die hij opliep bij het ski-ongeluk op 17 februari 2012, aldus de RVD. Sindsdien lag de 44-jarige prins in coma.


Annemie en Jacques: ‘De nieuwe koning en koningin! We waren in de Nieuwe Kerk, tentoonstelling: Ingehuldigd!.’

Met drie textielkaarten die MaaikeW stuurde gaan we verder terug in de tijd.


MaaikeW: ‘Dit enigszins vergeelde kaartje vond ik in kasteel Bücheburg. We zaten in de gemeente Lippe en ook vlakbij Bielefeld en ik was benieuwd of er een connectie was met prins Bernhard. Je begrijpt dat die connectie er is en om het naar deze tijd te trekken een postzegel van prinses Alexia, Bernhards achterkleinkind, op de kaart. Op de achtergrond heel nonchalant een hermelijnen mantel en wat is dat voor bloem in haar rechterhand? Google werkt niet mee, dus vooralsnog raadsels al is het wel leuk om dit aan te treffen.’

Op de textielkaart staat Marie Barbara Gräfin zu Schaumburg-Lippe, geboren als Gräfin zur Lippe-Biesterfeld, afgebeeld. Hier lezen we dat de gravin een anjer in haar rechterhand houdt. De anjer is het symbool van trouw. Aan de halslijn van de jurk draagt zij een miniatuurportret van haar man, vastgemaakt met een blauw lint. Op de achtergrond zien we een park, vijvers en het Jachtslot Baum in Bückeburg, de favoriete verblijfplaats van de gravin waar ze in 1776 overleed.


MaaikeW: ‘Deze koningin (koningin Luise van Preußen) is een voorouder in vrouwelijke lijn van wijlen koning Boudewijn en koning Albert. Twee van haar kinderen trouwden met van Oranje-Nassaus: dochter Louise met Frederik en zoon Albert met Marianne. Een toepasselijk kaartje op de dag van abdicatie (21-7-2013) van koning Albert en aantreden van koning Filip. Luise (1776-1810) droeg dus een hermelijnen mantel, maar Filip niet. Willem-Alexander wel en dat gaf voor mijn gevoel wel cachet aan het geheel, wat er ook van hermelijn wordt gedacht als onderdeel van kledingstuk.’


MaaikeW: ‘Wist jij dat Emma, via twee lijnen van het huis van Oranje-Nassau afstamde? Zowel haar grootmoeder van vaderszijde als haar grootvader van moederszijde waren Oranje-Nassaus. Dit portret is na de verloving van Emma met koning Willem III geschilderd die in 1878 plaats vond. Persoonlijk vind ik het textiel wat Emma aan heeft op het portret erg mooi geschilderd. Heel anders dan het fotoportret door Willem-Alexander gemaakt van achter- achterkleindochter van Emma, werelds jongste kroonprinses Amalia. Wat Amalia aan heeft is niet zo goed zichtbaar.’

2 gedachten over “Textielpost – Huis Oranje-Nassau

 1. Zo,n plotselinge droefenis
  Heel Nederland leeft mee met de koninklijke familie
  Een jong gezin dat de vader en echtgenoot moet missen , mogen zij getroost worden
  En Prinses Beatrix en haar andere zonen , je kind missen en je broer , Het is moeilijk te bevatten
  Dit lange ziekbed waar geen verbeteringen meer mogelijk waren is nu voorbij
  Ze zullen elkaar troosten en bijstaan , zo,n hechte familie
  Ik wens hen allen veel kracht om verder te gaan

  Berthi ,
  je hebt toch mooie woorden geschreven en dan nog een aanvulling van prachtige textielpost
  De kaart uit Lippe bij Bielefeld , ik was er enkele keren het paleis bezoeken , de plek waar prins Bernhard is op gegroeid
  Het prachtige portret van koningin Emma
  Ook in Arolsen waren we in het paleis
  In de slaapkamer van Emma hing een prachtig portret , wat toch even anders is dan deze
  Ze was in haar jonge jaren een mooie vrouw
  En op latere leeftijd kennen we haar met parasol en veel kant

 2. Wij allen hebben meegeleefd met de zwangerschap en bevalling van Prinses Beatrix van haar zoon Friso. We hebben hem zien opgroeien, meegeleefd met krantenroddels over zijn vrijgezel blijven, zijn verloving en de plotseling ontstane problemen rond zijn huwelijk met Mabel, die achteraf zo geschikt voor hem bleek te zijn. Natuurlijk rouwen we om deze prins en om de nabestaanden, die een glimp van hoop koesterden, net als wij allen tegen beter weten in, hoopten op een Godswonder, gelovig of niet. Wij allen zijn met de neus op het feit gedrukt, dat er een wereld van verschil is tussen “in leven zijn” en “léven”. Het is in en in triest, dat één seconde niet nadenken vóór die skitocht, zo’n impact heeft op zoveel levens. Lage Vuursche als rustplaats, wat een gouden greep van de hele familie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *