Verpleegstersknopen


Bij de schorten met de lange banden voor de verpleegsters en apothekersassistenten, zoals te zien is op foto’s bij het logje Ziekenhuis De Weezenlanden, hoorden losse knopen. Op bovenstaande foto zie je voorbeelden van verpleegstersknopen. De kleine knoopjes waren voor de ‘papieren petten’. Een papieren kapje werd een pet genoemd, een sluier was van stof. Het werd niet getolereerd als je een ander knoopje qua kleur of vorm in je pet had.

De verpleegsterknopen werden ook gebruikt voor slopen, zoals je hier kunt zien. In Museum Vlaardingen bevindt zich in het depot een boetsterschort (1920-1950) die met verpleegstersknopen werd vastgemaakt.

32 gedachten over “Verpleegstersknopen

 1. Hoi Berthi,
  Ja, die knopen bedoelde ik. Werden dat soort knopen ook niet gebruikt om kussenslopen te sluiten ?
  Groet Margriet

 2. Hoi Margriet,
  Wat ben je snel met je reactie. Ik had mijn logje nog niet helemaal klaar!:-) Kijk maar!:-) De verpleegstersknopen werden inderdaad ook voor de slopen gebruikt. Ik weet dat mijn moeder deze knopen ook nog heeft gehad voor de slopen. Misschien heeft zij ze nog wel. Vroeger bewaarde mijn moeder de slopenknopen in het zeepbakje dat bij de lampetkan hoorde. Ik heb nooit anders geweten dan dat dit slopenknopen waren en dus geen verpleegstersknopen. Leuk om dit nu te weten.

 3. Mijn moeder was geen verpleegster, maar toch herinner ik me die knopen (heb er zelfs in mijn voorraadje liggen)
  Mijn moeder had zo’n grote witte schort aan met zo’n klep met helpen die werd vastgehouden door die knopen!
  Misschien was dit wel een verpleegstersschort.

 4. In mijn opleiding voor diëtist gebruikten we ook nog zulke schorten. En altijd waren de losse knopen zoek!

 5. Ik heb altijd gehoord dat de slopenknopen aan beide kanten even groot zijn en de verpleegsterknopen zijn aan de ene kant wat groter dan de andere kant.
  Het breedste deel droeg je aan de buitenkant dus zichtbaar en het smallere
  aan de binnenkant.Je maakte alleen het kleinere binnenste deel los wanneer je je schort uit deed, dat ging makkelijker.
  In de opleiding voor huishoudlerares had je dezelfde schorten en knopen in de
  zestiger jaren van de vorige eeuw.

 6. Deze knopen heb ik ook hier gevonden en wist nooit waarvan ze waren. Mijn mam was ook vroeger verpleegster dus daar komen ze dan waarschijnlijk vandaan. Bedankt dat je dit hier neerschrijft.

 7. Ja, dat klopt, dat verhaal over de knopen van Anneke den Herder. Slopenknopen waren ook platter.

 8. Hier heb ik er ook nog een of twee van liggen. Die met het dunne knopje dus. Dat waren de knopen voor onze kapjes. Inderdaad van stijf papier, met een voorgevormde vouwnaad. We vouwden die dingen dus altijd smaller ook al werden we niet geacht dit te doen 😉
  Het kapje was voorgesneden en er was ook een kruisje in gestanst waar het dunne deel van het knopje door ging. Dat hield dan de zijkanten en bovenkant op z’n plaats. Met schuifjes werd het geheel op je haren vastgezet.
  Het brede knoopje zat dan inderdaad in het zicht zoals Anneke beschrijft voor de slopen.
  Maar voor slopen werden deze knoopjes nooit gebruikt, dat is nieuw voor me.

 9. Berthi, vandaag het nieuwe Borduurblad gekocht, mét een artikel over jou en je boek.
  Leuk!!!

 10. @Anneke den Herder, jij hebt het helemaal bij het juiste eind, zoals ze dat hier zo mooi zeggen. Ik heb een link gezocht naar slopenknopen en vond deze:

  http://kleinvakman.nl/index.php?item=9-slopenknopen-15-mm&action=article&group_id=64&aid=824&lang=nl

  Op deze foto zie je duidelijk dat de beide kanten even groot zijn en bij de verpleegstersknopen op de foto is dat niet het gevoel. Daar heb je juist een brede en smalle uiteinde. Door jouw reactie is het verschil voor mij nu helemaal duidelijk. Er is een duidelijk verschil tussen de verpleegsters- en slopenknopen terwijl veel mensen beide knopen als hetzelfde zullen zien. Fijn dat je hier een reactie plaatste naar aanleiding van de foto.

 11. @Ine, ja superleuk hé, het nieuwe nummer van het Borduurblad. Er komt een logje aan over dit nummer.
  Het artikel is prachtig vormgegeven!

 12. Het is jammer Berthi, maar ik heb geen duidelijke foto’s uit die tijd waarop je kapje mét knoopje goed kunt zien.
  Wel leuk om dat oude album nog eens door te bladeren ☺

 13. Nou vandaag dus nog een vervolg over de bewuste knopen
  Over verschillen of geen verschillen

  Er is heel wat losgekomen , ik kon niet eerder reageren , had hier wel even de knopen gezien
  Hoe de papieren kapjes vast gezet werden daar heb ik me eigenlijk niet zo mee bezig gehouden . Droegen ze bij ons dan een goedkoper kapje , om er twee over elkaar te dragen . Er zijn voor mij niet veel mensen meer die ik er over kan vragen
  Er zijn er zoveel uit die tijd al overleden
  Heb al lang plannen om nog eens oud personeel te proberen te bellen , dan heb ik wel heel vragen , is die er nog
  Kwam er ook nog niet aan toe om in mijn voorraden te zoeken naar eventuele knopen . En dan het keizerslinnen dat is natuurlijk ook nergens meer te vinden

 14. @Ine, zonde, maar je hebt in ieder geval genoten om je ‘oude’ album weer eens door te bladeren. Er zullen vast veel herinneringen naar boven zijn gekomen.

 15. de knopen ken ik en ik heb er ook een paar. Leuk dat jij nu vertelt dat ze ook door verpleegsters werden gebruikt, ik kende ze alleen van de slopen.

 16. Onze dekbedden bestaan uit een dikke en een dunne laag, die we met “slopenknopen” aan elkaar kunnen maken. Hiervoor zijn er rondom knoopsgaten in de rand te vinden.
  Leuk om hier te lezen over de varianten van deze handige dingetjes.

 17. Slopenknopen, verpleegstersknopen, ik noem ze ook wel koppelknopen.
  Ik keek de reacties even bij langs of dit woord eral bij stond.
  Het vereiste knoopsgaten aan beide kanten om te ‘koppelen’.
  Dat er verschil was tussen slopenknopen en verpleegstersknopen is nieuw voor mij.
  Ik heb ze alle twee, plastic en benen, zoals dat werd genoemd.
  Zelfgemaakte huishoudschorten werden er ook wel van voorzien hier in Groningen.

 18. Nog even over keizerslinnen
  Ik meen dat er wel eerder op je blog over gesproken is
  Het is een katoenen stof , geweven in gemengd wit / midden blauw
  Deze stof werd gebruikt voor verpleegstersjurken meestal voorgeschreven voor zusters tijdens hun opleiding
  Witte kraag en manchetten en natuurlijk de bekende verpleegsters schorten

 19. Wanneer het nodig was ging er nog een extra een barakschort over heen om voldoende bescherming te geven
  Dergelijke schorten hingen klaar en werden door degene gedragen die er dienst deden op een afdeling wanneer bijv. patienten verschoont moeste worden

 20. Hallo Berthie,

  Mijn moeder droeg thuis toen wij klein waren [ zo tot 1965] ook zo’n verpleegsterschort. En toen ik naar de H.H.school ging was het zelfs verplicht met koken zo’n schort te dragen. Ik deed dat met zeer grote tegenzin. Had liever zo’n klein serveerschortje voor, maar kreeg daar altijd opmerkingen over, was niet verzorgd genoeg.

  Groetjes Gonny

 21. Erg lastig om deze kledij of stoffen nog te vinden.
  Ik heb tot in de Verenigde Staten moeten zoeken om ’n kleedje in keizerslinnen te vinden, maar toch gevonden!
  Ik ben namelijk bezig met een fotoproject met de klassiek geklede verpleegster in verlaten ruimten uit de psychiatrie.
  Mocht je/mochten jullie interesse hebben en me eventueel nog hulp ermee kunnen bieden neem zeker eens ’n kijkje op de -speciaal hiervoor gemaakte- website:
  http://duuren.weebly.com

  Groetjes
  Hans

 22. @Hans, een interessant project. Ik zal je website doorgeven aan een persoon die wellicht je verder kan helpen.

 23. Ik ben op zoek naar zuster knopen
  Enige idee waar ik die kan kopen?
  Groetjes Loby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *