Textielpost – Wienhausen


RiavD: ‘Wij zijn een weekje in Celle (10-6-2012) en hebben natuurlijk het merklappenmuseum bezocht. Wat een prachtige verzameling van de fam. Connemann. Inmiddels is alles eigendom van de gemeente Celle. In Wienhausen (circa 15 km) van Celle het nonnenklooster bezocht. Het is toevallig deze week Teppich Woche d.w.z. dat je met gids door het tapijtenmuseum gaat. De tapijten zijn gemaakt in de kloosterstreek. Dat werd ook gedemonstreerd. Geweldig!’

De tapijten zijn gelukkig nog steeds te bewonderen in Wienhausen, helaas moest Das Deutsche Stickmuster-Museum Celle zijn deuren sluiten en binnenkort zijn in Nederland ook de merklappen van Jan Houtman niet meer te bezichtigen. Tot 30 september 2013 heb je nog gelegenheid om naar hofstede de Haemmaeker in Aerdt te gaan. In dit logje krijg je een goede indruk van de merklappen die gemaakt zijn door Jan Houtman.

Afbeelding op de textielkaart: Thomas Teppich circa 1830.

5 gedachten over “Textielpost – Wienhausen

 1. Ja ik weet het: Celle…en dadelijk ook Aerdt…..zo jammer!
  Maar we kunnen deze zomer toch ook nog heel veel ander moois zien van Leeuwarden tot Goes ☺☺☺

  Wat een bijzonder mooi tapijt op deze kaart. 1600 of daar ergens??

 2. Ik was ook ooit op bezoek in Wienhausen en dank zij het alerte ingrijpen van ??? zijn deze bijzondere wandtapijten gelukkig voor het nageslacht bewaar gebleven.
  Waar bevindt zich de unieke merklappenverzameling van de familie Connemann zich nu?

 3. @Ine, jaja, je hebt helemaal gelijk. Deze zomer zit boordevol veel moois op merklappengebied. En al het moois in Goes hoop ik a.s. zaterdag beter te kunnen gaan bekijken.

  Oooooooooo Ine, vergeet ik de naam en jaartal te vermelden, ik zie het nu pas op de kaart staan: Thomas Teppich circa 1830. Ik ga dit als de bliksem toevoegen!:-)

  @Mia Hendrikx, de collectie is eigendom van de gemeente Celle en zij hebben de collectie wellicht voorlopig? opgeslagen in depot.

 4. Berthi,wat gaat er gebeuren met al die mooie werken van J.HOUTMAN.??
  Ik borduurde een van zyn laatste ontwerpen dat stond in H. Z.Grenzen.
  Hannie Gamlieli.

 5. @Hannie Gamlieli, al zijn borduurwerken zijn te koop. Theo Spaan wil het liefste dal alles bij elkaar blijft en de borduurwerken dus in één koop verkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *