Mijn ‘historische’ wasmachine


Mijn ‘historische’ wasmachine heeft het afgelopen zondag begeven. De halfautomaat – wie kent hem niet… – vond dat het genoeg was geweest. Na zo’n 25 jaar de enorme hoeveelheid luiers, jeans, sportkleding, vrijetijdskleding etc. gewassen te hebben, was mijn wasmachine het zat. Hij hield er ineens mee op. Dus ben ik gelijk via de moderne manier op zoek gegaan naar een degelijke nieuwe en nu draait al de was van de berg vakantiekleding van Thijmen.

10 gedachten over “Mijn ‘historische’ wasmachine

 1. Hallo Berthi, Jij heb je nieuwe machine al. Volgende week donderdag (de 15e) besteedt “De Rekenkamer” op Nederland 3 aandacht aan de wasmachine. Ik ben nieuwsgierig, want dit programma geeft altijd een bijzondere kijk op doodgewone zaken. Volgens de tv-gids ontdekt Stefan Stasse tenslotte de voordeligste optie om goed én zuinig te wassen. Ik vermoed zomaar dat het niet onze “gewone” wasmachine zal zijn……………

 2. @Tineke, dank je voor de tip! Ik moet zeker gaan kijken naar dat programma en ik denk ook dat er verrassende oplossing naar voren komt. Heb ik misschien toch mijn nieuwe wasmachine te vroeg gekocht… Maar ja, we kunnen niet meer zonder een wasmachine?:-)

 3. Oh Berthi heb je weer dezelfde gekocht ? een bovenlader?
  Die had ik vroeger ook…ideaal, maar werd altijd uitgelachen omdat ik dan een “”apart”” wasje deed en dat voor het spoelen er uit haalde en in hetzelfde sopje de sokken waste.Vond me nogal milieu bewust bezig maar t’was natuurlijk wel omslachtig. Nu doe ik een apart wasje wel eens met de hand.
  Heb je Jeanet al gelezen? Vrijdag is ze weg, ben benieuwd of ze naar Goes gaan….maar Zaterdag is ze jarig, we lezen er vast meer over.

 4. @Licia Huizer, bestaan de bovenladers nog?
  Ik heb nu een Miele W5843 gekocht.
  Ik las dat Jeanet vrijdag een dagje op stap is. Zou ze de expositie in Goes gaan bezoeken…?

  @Ine, ze voelen dat gewoon aan!:-)

 5. Dat was echt een prima investering toentertijd. 25 jaar oud is best oud voor een wasmachine. Maar heerlijk dat je er weer een hebt, want het spaart toch zo veel werk uit. Hoe nostalgisch het ook uit ziet als men wast in de tobbe met een ‘wroespel’, het was zwaar en hard werken. Een ‘wroespel’ heet volgens mij wasbord in netjes Nederlands. Het is misschien een leuk idee om dialect woorden te verzamelen die met wassen of linnen te maken hebben. Lijkt me echt iets voor jou.

 6. Wilde een reactie plaatsen bij Brigitte …maar dat lukte niet.
  Misschien leest ze het hier?? mn Moeder haakte en breide voor iedere jarige wel een kleedje. Dat breien leek net KANT.
  Aan mij was het eigenlijk niet besteed met de kinderen, moest iedere keer in de was en dan moest het volgens haar perse opgespannen en gestijfseld worden.

 7. @Birgitte, ‘wroespel’ , een nieuw woord voor mij. Er zullen zeker veel mooie dialectwoorden zijn die voor mij onbekend zijn. Maar ja, voordat ik me in een nieuw project stort ga ik maar eerst het huidige afmaken waar ik mee bezig ben!:-)

 8. Je wasmachine heeft het best lang uitgehouden . Het moeilijke is dat dat soort apparaten plotseling er mee ophouden .
  Ik had eens een laatste wasje in de machine vlak voordat we met vakantie zouden gaan en ik kon hem niet open krijgen , dat kon ook niet zo snel gerepareerd worden
  De laatste jaren werden er hier bij nieuwe aankopen een stickertje geplakt met de datum van de aankoop . Op mijn bank is ook nog zo,n stickertje te vinden
  Batterijen in een klok werden ook voorzien van een datum
  Het was naar voorbeeld van mijn jongste schoonzusje en dat vond manlief een goed idee

  Ik had gedacht door je nieuwe was machine zullen er wel verhalen naar bovenkomen hoe er vroeger gewassen werd
  Moeder had vroeger de hele maandag nodig om met de was bezig te zijn
  van te voren de was in een wasketel en die werd op een klein kacheltje in het schuurtje verwarmd , het kacheltje werd een duveltje genoemd
  Als het weer het toeliet alles naar buiten en de was in de grote teil kieperen
  de nodige teilen die nodig waren om te spoelen
  Dan kon het boenwerk beginnen met een borstel de vuile plekken op het goed
  en ze had een smalle plank en geen wasbord
  Alles wringen met de hand was ophangen naar gelang de weersomstandigheden
  Alle rommel opruimen en langzaam was de wasdag om
  Strijkdag op dinsdag of woensdag je moet er toch niet meer aan denken

  Ik hoop dat je nieuwe machine je lang mag steunen bij de wasprogramma, s die regelmatig gedaan moeten worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *